Gijzeling en juwelenroof aan de In de Wolken

 • Amstelveen
 • Update 

Auto wordt achtergelaten op de A2, vlak na afrit Abcoude

Update

Het 50-jarige 'slachtoffer' wordt ervan verdacht zélf de overval in scène te hebben gezet om het verzekeringsgeld op te strijken. Bij zoekingen werd bovendien een aantal onbekende sieraden aangetroffen. De juwelenhandelaar en drie mogelijke handlangers zitten vast.

Aan de ‘In de Wolken’ in Amstelveen staat het hoofdkantoor van een juwelengroothandel. De zaak levert niet alleen sieraden aan juwelierszaken maar heeft ook zijn eigen Diamond Point-winkels. Woensdag 9 november 2016 rond 21.45 sluit een medewerker van een juwelengroothandel in Amstelveen het pand af en rijdt naar huis.

amstelveen_q7_kent.jpg
Gijzeling

In zijn zwarte Audi Q7, gaat hij vervolgens zijn vaste route richting het Turfschip, een wijk met veel zijhofjes. Dan ziet de medewerker vanuit zijn auto een man op de weg staan die naar hem zwaait. Hij denkt dat het iemand is die de weg zoekt en stopt. Maar dan trekt de man opeens een vuurwapen. Hij bedreigt de medewerker, stapt bij hem in en dwingt hem terug te rijden naar de zaak.

fg5454wrhf856876t5_regio1.jpg
Juwelenroof

Daar blijken nog twee daders te staan, een van hen mogelijk een vrouw. Het drietal blijft hun gijzelaar bedreigen met een wapen: hij moet ze wel naar de juwelen leiden. Uiteindelijk vluchten de overvallers in de auto van hun slachtoffer, die ze opgesloten in zijn eigen zaak achterlaten. Uiteindelijk moet de politie de deur inslaan om de lichtgewonde man te bevrijden.

 • Wie heeft rond 21.45 uur bij het Turfschip in Amstelveen een man zien rondhangen, of in de periode daarvoor al gemerkt dat daar in de omgeving zaken in de gaten werden gehouden?

Traumatisch

Juist omdat de man in de buurt van zijn huis is opgewacht was het extra dreigend voor hem en voelde het zeer persoonlijk. Omdat de daders leken te weten waar hij woonde, had de man de angst dat er misschien ook wel daders bij zijn gezin waren, en dat als hij niet meewerkte hen dan iets zou worden aangedaan. Daar is ook mee gedreigd, maar bleek gelukkig niet waar te zijn. 

Doordachte actie

Al met al lijkt het een zeer doordachte actie te zijn geweest. De criminelen die hierachter zitten moeten al lang bezig zijn geweest om dit voor te bereiden. 

amstelveen_keurmerken.jpg
Keurmerken

Er zijn veel juwelen meegenomen, maar die zijn moeilijk te slijten omdat ze hun eigen unieke keurmerken hebben. De politie weet niet of de daders zich dat gerealiseerd hebben. Handelaren hebben hun eigen code, die ze nauwelijks zichtbaar in hun juwelen slaan. We zien hier de keurmerken van deze getroffen handelaar, die in de geroofde sieraden staan. Als er na 9 november sieraden zijn aangeboden met deze tekens, dat wil de politie dat graag snel horen.

 • Wie heeft na 9 november sieraden aangeboden gezien met de tekens die hier op de site te zien zijn? 

Getuigenoproep

Zowel de plek daar in Amstelveen waar het slachtoffer is opgewacht, als de juwelengroothandel liggen in woonwijken. De politie wil een dringend beroep doen op getuigen. Verder is de auto van het slachtoffer nog diezelfde avond achtergelaten door de daders, ook daar kunnen belangrijke zaken zijn gezien. 

 • Wie heeft gezien dat de zwarte Audi Q7 iets na de afrit 3 op de A2 werd achtergelaten, op woensdagavond 9 november en/of heeft een dashcam en heeft die zwarte Audi of die bewuste plekken er op staan?

Auto achtergelaten bij de A2 vlak na afrit 3

Na de overval vluchten de minstens drie daders ook met de auto van het slachtoffer. Nadat ze vertrekken uit Amstelveen, duikt de auto op langs de A2. Vlak na afrit 3, richting Abcoude, wordt de Audi langs de weg neergezet en overhaast achtergelaten. Het kan heel goed dat er al langere tijd een andere auto bij de zwarte Audi heeft gereden, zodat de daders konden overstappen. Mensen die een dashcam hebben en vorige week daar in de buurt waren: kijk of die zwarte Audi of die bewuste plekken er op staan, de politie wil dan graag uw beelden zien. 

 • Wie heeft gezien dat de zwarte Audi Q7 iets na de afrit 3 op de A2 werd achtergelaten, op woensdagavond 9 november?
amstelveen160637_dadersgarage1.jpg
Nieuwe beelden

De politie beschikt inmiddels over bewakingsbeelden van een garagebedrijf, waarop te zien is hoe de verdachten komen aanrijden in een grijze Mercedes. Nadat ze een zwarte, tweedehands Volvo V40 aanschaffen, vertrekken ze met beide auto’s. 

 • Wie (her)kent de personen op de camerabeelden van het garagebedrijf?
amstelveen160637_volvo.jpg
Vluchtauto

De Volvo is met lege accu aangetroffen achter het pand van de juwelenhandel, maar de grijze Mercedes is waarschijnlijk nog in het bezit van de daders. Daarin zijn ze waarschijnlijk overgestapt na het achterlaten van de Audi Q7.

 • Wie heeft gezien dat er kort voor 9 november in de buurt van In de Wolken een zwarte Volvo V40 werd neergezet? 

 • Wie heeft in de buurt van het Turfschip of van de afrit Abcoude een grijze Mercedes gezien, waarschijnlijk vlakbij de zwarte Audi Q7?
u67rtghdr65_audia5.jpg
Audi A5

Anderhalve week voor de overval stuit de politie op een in de buurt van de juwelengroothandel geparkeerde en gestolen Audi A5. Die stond bij het flatgebouw aan de Vesuvius in Amstelveen. De politie sluit niet uit dat ook die auto door de daders was neergezet. Die Audi A5 is in Amsterdam gestolen op zondag 23 oktober in de Kuinderstraat. 

 • Wie heeft de diefstal van de Audi A5 gezien, op 23 oktober 2016 in de Kuinderstraat in Amsterdam? 
amstelveen160637_daders1-2b.jpg
Daders

De daders waren twee mannen en een vrouw. De juwelenhandelaar heeft alleen de man die hem op straat liet stoppen kort gezien, de twee anderen droegen een bivakmuts. Pas toen een van hen ging praten, hoorde de man dat het een vrouwenstem was. 

amstelveen160637_dad1a.jpg
Dader 1

Dat is de man die de juwelenhandelaar aan de kant van de weg zag staan. Hij heeft een blanke tot heel licht getinte huidskleur en is tussen de 25 en 35 jaar oud. Hij is klein, mogelijk maar 1.60-1.65 meter lang. Hij had die avond kort tot middellang donker haar, een korte donkere baard en bruine ogen met mogelijk iets hangende oogleden. Hij droeg donkere kleren en vermoedelijk Nike sportschoenen. Die man heeft daar aan het Turfschip woensdag 9 november gedurende een lange tijd in de berm gelegen. Iedereen die dat is opgevallen wil de politie graag spreken.

amstelveen160637_dad2a.jpg
Dader 2

De andere man gaf de opdrachten. Ook hij was blank tot lichtgetint maar zo’n 1.60-1.65 meter lang. Hij had een korte, donkere baard en bruine ogen. Hij is vermoedelijk ook rond de dertig jaar en wat dikker dan de andere man. Hij droeg een petje met wit logo en waarschijnlijk All Stars of schoenen die daar op lijken.

amstelveen160637_dad3b.jpg
Dader 3

De vrouw was ook zo’n 1.60-1.65 meter lang, zij was de kleinste van het drietal. Ze had opvallend sprekende, lichtbruine ogen en was heel onrustig. Ze liep constant op en neer naar de voordeur. Ze had een rugzak met zwarte en grijze vlakken bij zich. 

Taal

De daders hebben in slecht Duits en wat Engels tegen het slachtoffer gesproken, onderling spraken ze iets wat het slachtoffer Arabisch klonk, maar dan zonder de harde klanken. Pas later kon de man die thuisbrengen als mogelijk de Roemeense taal.

 • Wie heeft een vermoeden wie de daders zouden kunnen zijn? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

In de Wolken

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.