Grafschennis op de Algemene Begraafplaats aan de Scheldestraat

  • Barendrecht
  • Update 

Vandalen vernielen tientallen graven op een historische begraafplaats.

Update

Na ruim anderhalf jaar is een man opgepakt. Uw tips leidden helaas niet naar de dader, maar de rechercheurs bleven werken aan de zaak en konden een man (28) uit Spijkenisse aanhouden.

De Algemene Begraafplaats aan de Scheldestraat in Barendrecht dateert uit het einde van de 19e eeuw en is prachtig begroeid en goed onderhouden. Groot is dan ook de ontzetting als een bezoeker op zaterdagochtend 13 oktober ontdekt dat vandalen ergens tussen 19.00 uur de voorgaande avond en 10.30 uur die zaterdagochtend 37 grafmonumenten en grafstenen vernield hebben.

barendrecht_onderzoek_tcm8-285618.jpg
Onderzoek

De politie begint meteen een buurt- en passantenonderzoek. Daaruit blijkt dat rond 22.30 uur op vrijdagavond 12 oktober een buurtbewoner vanuit de richting van de begraafplaats iets gehoord heeft dat lijkt op het geluid van heien. Mogelijk was dit het geluid dat de vandalen maakte toen zij de graven vernielden.

barendrecht_dronken_mannen_tcm8-285615.jpg
Twee mannen

Een andere getuige vertelde dat hij rond 20.30 uur diezelfde avond twee mannen van 20 à 25 jaar oud in de Merwedestraat zag lopen in de richting van de Scheldestraat waar de begraafplaats ligt. De politie wil heel graag in contact komen met die twee mannen ook als zij niets met de vernielingen te maken hebben. Ze kunnen belangrijke getuigen zijn. Eén van hen is daar in de Merwedestraat nog gevallen in een bosje waarna de mannen samen verder liepen.

barendrecht_vragen_tcm8-285619.jpg

  • Wie is er tussen vrijdagavond 12 oktober 19.00 uur en zaterdagochtend 13 oktober 10.30 uur getuige geweest van de vernielingen op de Algemene begraafplaats aan de Scheldestraat in Barendrecht?

  • Wie heeft er iets gezien of gehoord dat misschien met de vernielingen te maken heeft?

  • Wie heeft de twee mannen die vrijdag 12 oktober rond 20.30 uur in de Merwedestraat liepen in de richting van de Scheldestraat ook gezien of weet wie ze zijn?