Handig zo’n betaalverzoek! Helaas ook voor oplichters

preventie_betaalverzoekfraude.png

U wilt iets verkopen via Marktplaats en een geïnteresseerde koper vraagt of u eerst via een betaalverzoek één cent kunt overmaken, zogenaamd om uw betrouwbaarheid als verkoper te controleren. Wees voorzichtig: dit ‘onschuldige’ verzoek kan u zomaar duizenden euro’s kosten.

Geld overmaken naar anderen is door populaire apps als Tikkie een fluitje van een cent geworden. Helaas hebben ook internetoplichters de voordelen van deze nieuwe betaalmogelijkheden ontdekt. 

Vals betaalverzoek

Op verkoopsites als Marktplaats doen oplichters zich voor als potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in uw product. Voordat ze u willen betalen, hebben ze echter nog wel een verzoek. Of u misschien eerst één cent kunt overmaken om te controleren of u wel te vertrouwen bent: ‘Er lopen immers zoveel fraudeurs rond op het internet’. Bij het klikken op de link, wordt u naar een valse website geleid die lijkt op die van uw bank. Zodra u daar uw gegevens invult, kunnen de oplichters met gemak bij uw rekening. 

Variant van phishing

Fraude via betaalverzoeken is een nieuwe variant van phishing. Bij phishing worden persoonlijke gegevens ontfutseld met behulp van valse websites. Dit kan via een betaalverzoek, maar ook via SMS, e-mail of WhatsApp. Wat het herkennen van betaalverzoekfraude en andere vormen van phishing zo lastig maakt, is dat de berichten en valse meegestuurde linkjes vaak nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Daarnaast weten oplichters zich vaak geloofwaardig op te stellen als serieuze kopers of betaalinstanties.

Slachtoffer van betaalverzoekfraude

Zo werd in maart 2018 een vrouw het slachtoffer van betaalverzoekfraude via Marktplaats. Na het plaatsen van een armband op deze site, komt ze al snel in aanraking met een geïnteresseerde koopster. Ook deze zogenaamde koopster vraagt om één cent over te maken. Pas nadat de bank belt dat er ruim 1000 euro van haar rekening is afgeschreven, begrijpt ze dat ze slachtoffer is geworden van internetoplichting. 

Geld overmaken? Niet doen!

Onthoud goed: u hoeft zich als verkoper nooit te bewijzen, ook niet door slechts één cent over te maken. Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk vertelde in één van onze uitzendingen: “Met een volledig onbekende partij zakendoen die u vraagt om één cent over te maken, dan moet je meteen al denken: hoezo? En zeker als er een link wordt gestuurd, of het nou via de app is of de mail, dat maakt niet uit. Geen zaken mee doen.” 

Met een volledig onbekende partij zakendoen die u vraagt om één cent over te maken, dan moet je meteen al denken: hoezo?
Fleur van Eck, Fraudehelpdesk

Wees alert: herken fraude

Voorkomen is beter dan genezen. Slachtofferhulp Nederland deelt een aantal andere tips om betaalverzoekfraude te herkennen. Het enige officiele webadres van Tikkie is tikkie.me. Zo is het verstandig om altijd het webadres van de betaallink te controleren wanneer u een betaalverzoek ontvangt. Daarnaast heeft de politie een handige zoekmachine om te controleren of er (negatieve) meldingen zijn gedaan over een bepaalde (ver)koper.

Niet uw schuld, wel uw probleem

Slachtofferhulp Nederland lanceerde eerder een campagne over internetoplichting. Want naast financiële schade, kan er ook stress ontstaan. Slachtofferhulp Nederland helpt onder andere bij het krijgen van een schadevergoeding. Lees meer over de campagne.