Herken de politiepas en houd nepagenten buiten
Een zorgwekkende ontwikkeling in 2024 is de enorme groei van het aantal oplichtingszaken waarbij nepagenten betrokken zijn. Wees alstublieft op uw hoede en onthoud: iedere politiemedewerker moet zich kunnen legitimeren met een speciale pas.
Laat nooit zomaar iemand uw huis binnen die van de politie zegt te zijn. U heeft het recht om een geüniformeerde agent om legitimatie te vragen. Een agent in burgerkleding is zelfs verplicht zich uit eigen beweging te legitimeren met de zogenoemde politiepas.
Nieuwe legitimatiepas
Dit jaar is een nieuwe, officiële legitimatiepas ingevoerd waarmee echte politiemedewerkers zich kenbaar kunnen maken. U mag erom vragen en de pas controleren. We vertellen u graag waar u op moet letten om niet in de praatjes van oplichters te trappen.
Het legitimatiebewijs is een plastic pasje met naam, personeelsnummer en zowel links als rechts een herkenbaar politielogo. Ook staat er een pasfoto op van de betreffende persoon in burgerkleding.
- Let op: een échte politiemedewerker laat u een werkelijke, tastbare pas zien en nooit via bijvoorbeeld een telefoonscherm.
Bij twijfel: checken
De politie zal nooit spullen van u meenemen of om bijvoorbeeld uw bankgegevens vragen. Staat er een agent voor uw deur en twijfelt u of deze ‘echt’ is, dan mag u 112 bellen om het personeelsnummer te verifiëren. U hoeft niet zomaar open te doen voor iedereen die zegt van de politie te zijn.
Al even belangrijk in het soort oplichtingszaken waarvan al veel mensen slachtoffer zijn geworden, is dat u ook aan de telefoon op uw hoede blijft. Wordt u gebeld door een politiemedewerker, geloof dat dan niet zonder meer. U kunt op zo’n moment altijd ophangen en zelf de politie bellen op het officiële nummer 0900-8844.
Oude passen in omloop
Tot het einde van 2024 zijn er overigens nog legitimatiebewijzen van het eerdere model in gebruik bij een deel van de politiemedewerkers. Hoe zo’n wat oudere pas er uitziet, ziet u op de afbeelding hieronder.