Inbraak verijdeld door bewoner

  • Nieuwegein
  • Update 

Op klaarlichte dag probeert de dader het slot uit boren van de voordeur van een appartement aan de Lantaarnstede. Niet alleen is hij waarschijnlijk bij de verkeerde woning, ook is het een verrassing voor hem dat de bewoner thuis is.

Donderdag 19 april is de inbreker gefilmd in de omgeving wanneer hij over straat loopt, vermomd als ‘echte’ klusjesman. Hij heeft een werkbroek aan en een grote gereedschapskist bij zich.

Voordeur

Nadat hij zich toegang weet te verschaffen tot de galerij van het appartementen-complex, rond 16.15 uur, blijkt voor welke ‘klus’ hij is gekomen. Hij begint, in de veronderstelling dat er niemand in de betreffende woning is, in het slot van een voordeur te boren. De bewoner, die wel degelijk thuis is, hoort het gerommel bij de deur en vertrouwt het niet. Hij gaat, terwijl hij filmt met zijn smartphone, via een andere deur naar de galerij. Hij spreekt de inbreker aan, die na de eerste schrik direct de telefoon van de bewoner afpakt.

118426_nieuwegein_reco2.jpg
“Wietplantage”

Volgens eigen zeggen denkt de dader dat achter de deur een wietplantage zit. Maar nu hij betrapt is, bergt hij razendsnel de boor op in zijn werkkist en loopt hij naar het trappenhuis. De 42-jarige bewoner loopt achter de man aan naar beneden.

118426_nieuwegein_reco1.jpg
Vuistslagen

Bij de buitendeur van het complex volgt dan alsnog een fysieke confrontatie. De bewoner eist zijn telefoon terug, maar de nep-klusjesman weigert die te geven. Daarbij krijgt het slachtoffer een paar vuistslagen in het gezicht, waarna de dader op de vlucht slaat. Zijn gereedschapskist laat hij achter.

118426_nieuwegein_dadb.jpg
Kenmerken

De betrapte inbreker droeg een lichtblauw poloshirt en een donkerblauwe werkbroek – een zogenoemde Amerikaanse overall – met opgenaaide zakken en kniestukken in een lichtere kleur. De man is licht getint, heeft donker haar en spreekt Nederlands.

  • Wie (her)kent de man met de werkbroek?
118426_nieuwegein_boor.jpg

De gereedschapskist die hij achterliet, is een geel met zwarte van het merk Stanley en de elektrische boor die hij gebruikte is een Hitachi. Misschien mist iemand deze spullen of kan iemand deze aan de dader linken.

  • Wie weet de herkomst van de Stanley gereedschapskist en/of de Hitachi boormachine?
118426_nieuwegein_samsung.jpg
Galaxy A3 2017

Tot nu toe is de smartphone van het slachtoffer niet teruggevonden. Het gaat om een zwarte Samsung Galaxy A3 2017, met daarop mogelijk nog steeds de beelden van de dader. Heeft u het toestel gevonden of weet u waar het zou kunnen zijn, laat het de politie weten.

  • Wie weet waar de Samsung smartphone van het slachtoffer is?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Lantaarnstede

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.