Liquidatie in bijzijn van slachtoffers jonge kind

  • Amsterdam

Op donderdag 4 maart 2021 werd op de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost de 56-jarige Martin van de Pol neergeschoten. Het slachtoffer had net daarvoor zijn dochter van school gehaald en het 7-jarige meisje was erbij toen rond 14.10 uur haar vader onder vuur werd genomen.

212134_pol_so.jpg
Martin van de Pol (56), vermoord op 4 maart 2021

 Van de Pol overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie heeft al veel getuigen en mensen uit de directe omgeving van het slachtoffer gesproken, maar komt nog graag in contact met mensen die mogelijk de schutter hebben gezien of andere informatie hebben omtrent de moord en/of het motief.

212134_pol_SIGjas.jpg
Signalement

Signalement dader

Uit onderzoek komt naar voren dat de schutter vermoedelijk:

  • tussen 1.80 en 1.90 meter lang is
  • een getinte huidskleur heeft
  • donkerkleurige schoenen aanhad en een donkerkleurige broek met smalle pijpen
  • een donkerkleurige jas droeg. Dat zou een soort parka zijn, mogelijk van het merk Krakatau, vergelijkbaar met die op de foto.

Deze man, die tussen 20 en 25 jaar oud wordt geschat, heeft vermoedelijk Van de Pol opgewacht terwijl die zijn dochtertje uit school haalde. De schutter zou al ongeveer vijf minuten op de plek hebben rondgehangen waar hij uiteindelijk het slachtoffer neerschoot. Hij droeg daarbij een lichtkleurig mondmasker.

Dag eerder rondgehangen

Een dag eerder, op woensdag 3 maart, heeft zeer waarschijnlijk dezelfde nog onbekende man ook in de buurt rondgehangen. Dat was vermoedelijk tussen circa 13.55 en 14.10 uur. Van de Pol haalde die 3e maart niet zelf zijn kind uit school en is dus niet op de waarschijnlijk verwachte tijd langs de latere plaats delict gelopen.

212134_pol_regio2.jpg
Politieonderzoek plaats delict

De politie wil graag iedereen spreken die de verdachte heeft gezien die middag in de omgeving van de Alexander Dumaslaan of mogelijk zelfs over bewakings- of dashcambeelden beschikken waar hij op zou kunnen staan. Ook als u in de dagen daarvoor iemand heeft gezien die aan het signalement voldoet, hoort de politie dat heel graag van u.

Vluchtroute schutter

De politie denkt dat de schutter vóór de moord op donderdagmiddag 4 maart is komen aanlopen vanaf de Andersensingel. Via het bruggetje daar zou hij de Agatha Christiesingel op zijn gelopen om vervolgens rechtsom op de Alexander Dumaslaan te komen.

212134_pol_krt5.jpg
Deel van vermoedelijke vluchtroute

Na het schieten is hij vermoedelijk terug de Agatha Christiesingel op gerend. Bij het bruggetje kan hij linksaf de Andersensingel op zijn gerend of rechtsaf richting de Boeninlaan. Neem alstublieft contact op met de politie als u de man heeft gezien die middag ergens in de wijde omgeving van de Alexander Dumaslaan of als u weet of vermoedt waarheen hij verder is gevlucht.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet of vermoedt iets over de schutter en/of heeft andere informatie die in dit onderzoek van belang kan zijn?
  • Wie heeft de man gezien rond het tijdstip van de moord of mogelijk al in de dagen ervoor?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Alexander Dumaslaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.