Liquidatiepoging en autodiefstallen

  • Rotterdam
  • Update 

Spoor van schutters leidt tot bijzondere ontdekking

In de Rotterdamse wijk Lombardijen parkeert op zondag 4 december 2016 een man zijn auto in de Platostraat. Het is tegen middernacht als hij, weglopend bij zijn auto, een BMW 335 geparkeerd ziet staan waaruit twee personen stappen.

Achtervolging

Onmiddellijk zet de man het op een lopen. Het duo uit de zwarte BMW, allebei met bivakmuts op en gewapend, zet de achtervolging in. Middenin de woonwijk beginnen ze op hem te schieten.

117164_rdam_22-reco7.jpg
Brandend

Het slachtoffer rent in paniek zomaar een tuin in. Met een tuinstoel slaat hij de schuifpui kapot om het huis binnen te komen. Dat is voor zijn belagers het moment om af te haken. De BMW waarin ze reden wordt minuten later brandend aangetroffen op de Prinsendijk.

Verdachten

De reden dat de Rotterdammer zo op zijn hoede was, is dat hij de avond ervoor diezelfde mannen ook al in de buurt had gezien. Ze waren toen niet gemaskerd, waardoor het slachtoffer ze vrij goed heeft kunnen beschrijven. Het gaat om een kleine, tengere, licht-getinte man, mogelijk van Marokkaanse afkomst, en een grote, donkergetinte man.

  • Weet u wie de daders zijn van deze liquidatiepoging? Heeft u hen wellicht gezien?

Derde persoon

Het vermoeden bestaat dat er op die zondagavond in elk geval een derde persoon in de BMW heeft gezeten, want de beide schutters zaten achterin toen de auto geparkeerd stond. Daarnaast is het goed mogelijk dat de zwarte wagen de avond ervoor, op 3 december, ook al in de buurt geparkeerd heeft gestaan.

  • Wie heeft in de buurt van de Rotterdamse Platostraat de zwarte BMW 335 gezien?

Landsmeer

Na een landelijk verspreid intern bericht over de autobrand herinnerde een oplettende politieman zich dat hij de bewuste BMW twee dagen eerder had gezien toen die in Landsmeer een loods uitreed – tegelijk met een grijze Renault Clio en een zwarte Volkswagen Transporter.

117164_rdam_22-loods7.jpg
Loods

Reden genoeg om een kijkje te nemen in die loods aan het Zuideinde. De politie vond daar maar liefst 8 gestolen auto’s terug, een motorscooter en een flinke lading kentekenplaten.

  • Weet u iets over de loods aan het Zuideinde in Landsmeer of over de auto’s die daar zijn aangetroffen?

  • De eigenaar van de loods heeft niets met de zaak te maken. Weet u iets over andere personen die zich daar hebben opgehouden?

Rotterdam

Van de BMW en de Clio is bekend dat ze op vrijdagavond 2 december van Landsmeer richting Rotterdam zijn gereden. De zwarte BMW 335 en de grijze Renault Clio reden vanaf de A16 via het IJsselmondseplein de stad binnen.

117164_rdam_22-kreekhuizenpleintje.jpg
Overgestapt

Via de Adriaan Volkerlaan gingen ze richting het Kreekhuizenpein, maar daarna zijn de auto’s twee dagen niet meer gezien. Nadat de BMW dus opdook bij de liquidatiepoging op zondagavond, zijn de daders vermoedelijk overgestapt in de grijze Renault Clio. Die reed in de nacht van 4 op 5 december om 0.20 uur Rotterdam uit over de A16, via opnieuw de Adriaan Volkerlaan en het IJsselmondseplein.

In brand

Op de avond van 5 december werd de Clio rond 20.15 uur in Utrecht gezien en later op de A10 bij Amsterdam. Op 9 december ten slotte, om ongeveer 22.30 uur, stond de Clio in brand in de Nicolaas Japiksestraat in Amsterdam. Het is goed mogelijk dat de wagen in de tussentijd weer in de loods in Landsmeer was gestald.

04042017_bmwkentekens_923hfkd.jpg
Gestolen auto's

De dure BMW 335 is tussen dinsdagavond 27 en woensdagochtend 28 september 2016 gestolen op de Rustenburgerstraat in Amsterdam. Oorspronkelijk was het kenteken 78-XJD-6, maar er kwamen valse platen op met 03-GRL-5.

117164_rdam_22-cliokentekens.jpg

De grijze Renault Clio, met origineel het kenteken 15-ZPT-4 en later het valse kenteken 6-XDZ-63, werd weggenomen tussen dinsdagavond 1 en woensdagochtend 2 november 2016 van de Floraliastraat in het Brabantse Heesch.

117164_rdam_22-transporterkenteken.jpg

De zwarte Volkswagen Transporter komt oorspronkelijk uit Schiedam, waar hij werd gestolen op de Dr. Kuyperlaan in de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 juni 2016. Deze bestelwagen had origineel het kenteken 05-VGR-4, later is het valse kenteken 57-VLS-3 erop gezet.

  • Bent u wellicht getuige geweest van de diefstal van een van de genoemde auto’s?

  • Heeft u aanvullende informatie over de liquidatiepoging of de autodiefstallen?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Platostraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.