Miljoenenschilderij voor derde keer gestolen uit museum

  • Leerdam

Woensdagnacht 26 augustus is een miljoenenschilderij gestolen uit museum Hofje van mevrouw Aerden in Leerdam. Het betreft het kunstwerk ‘Twee lachende jongens’ van schilder Frans Hals. De geschatte waarde van het schilderij is zo’n 15 miljoen euro.

202448_Leerdam_plekhang.jpg
Plek waar het schilderij gehangen heeft

Het is niet de eerste keer dat het kunstwerk is gestolen uit het Leerdamse museum. In 2011 en 1988 wisten dieven het ook al buit te maken.

Achterzijde museum

Hoewel het museum sindsdien strenger is beveiligd, ging rond 03.30 uur het inbraakalarm af. Vermoedelijk zijn de daders via de achterzijde het museum, gelegen aan de Huisgracht, binnengekomen. 

Spanband

De daders hebben gebruik gemaakt van een spanband aan de vlaggenmast in de tuin van het museum. Via die bewuste spanband zijn ze met het schilderij over de stadsmuur naar beneden geklommen.

202448_Leerdam_legemuur2.jpg
Spanband om vlagmast bij stadsmuur

Gezien op scooter

Vermoedelijk zijn de daders rond 03.15 uur gezien op een scooter op de Lingedijk langs restaurant de Beren. De scooter reed op dat tijdstip richting het museum. Rond 03.30 uur zijn er wederom twee personen gezien op een scooter; nu in tegenovergestelde richting. Eén van hen had toen een groter voorwerp bij zich, zeer vermoedelijk het schilderij.

Oproep

De politie heeft inmiddels al met buurtbewoners gesproken, maar doet een oproep aan iedereen die die woensdagnacht - of in de periode ervoor - iets is opgevallen. Heeft u iets opvallends gezien in de omgeving van het museum Neem alstublieft contact op. Vanwege de Coronamaatregelen is het museum al maanden volledig gesloten.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Geef uw informatie door

Het kostbare schilderij is nog altijd niet terecht. Het kunstwerk is 56cm breed en 68cm hoog. Mogelijk is het iemand opgevallen dat iemand het bij zich droeg. Heeft u andere informatie over de kunstroof en/of de mogelijke daders? Neem alstublieft contact op met de politie.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Museum Hofje Van Aerden

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER