Serie overvallen in anderhalf jaar tijd

  • Leerdam
  • Update 

Politie vermoedt dat overvallers uit de buurt komen

Update

5 mensen gaven informatie door, maar de overvallen zijn nog niet opgelost.

Er zijn in anderhalf jaar tijd in Leerdam een serie overvallen gepleegd, mogelijk door dezelfde daders of dadergroep. De politie vermoedt dat ze uit de buurt moeten komen. 

leerdamovervallen_argosdad5.jpg
Argos tankstation

De eerste overval vindt plaats op 8 februari 2015 op tankstation Argos aan de Parallelweg. Rond 20.00 uur loopt een man richting de ingang van de shop. Hij draagt een Adidasjack. Omdat één van de klanten nog bij de kassa staat, wacht hij tot die klaar is met betalen. Om niet teveel op te vallen pakt hij een zak chips en doet alsof hij die wil afrekenen. Maar zodra de medewerkster de kassa opent, houdt hij een mes voor haar gezicht. Ze kan niets anders dan hem geld geven. Met de buit vlucht hij in de richting van Leerdam-Oost.

leerdamovervallen_fotopdlucky2.jpg
Cafetaria Lucky

Op zaterdagavond 26 september 2015 wordt omstreeks 22.30 uur cafetaria Lucky aan het Burgemeester Meesplein overvallen. De twee overvallers bedreigen twee medewerksters met een groot mes en eisen geld uit de kassa. Na dertig seconden staan ze weer buiten, tot grote opluchting van het personeel.

leerdamovervallen_pdhansanders3.jpg
Opticien Hans Anders

Op vrijdag 29 juli 2016 wordt om 09.00 uur het filiaal van Hans Anders in de Fonteinstraat overvallen. De overvaller is om 08.30 uur al te zien op bewakingsbeelden, maar de opticien gaat pas om 09.00 uur open. Daarom besluit de overvaller de tijd te overbruggen door op het bankje naast de grote kerk in de Kerkstraat te gaan zitten. Een aantal getuigen ziet dat hij daar tot kort voor 09.00 uur heeft gezeten. 

leerdamovervallen_hansdad2.jpg
Overval

Dan komt hij in actie en loopt in de richting van de Hans Anders. De man gaat naar binnen en richt een pistool op de twee medewerkers. Hij zegt letterlijk dat als de twee hem geen geld geven, hij ze door hun kop zal schieten. De medewerkers zijn doodsbang en geven hem geld dat in een blauwe Zeeman-tas wordt gestopt. 

leerdamovervallen_verdorenstraat2.jpg
Vlucht

Vanaf de Hans Anders rent de overvaller weg via de Bergstraat naar de Vogelsangstraat. Vanaf daar is hij doorgelopen naar de Verdorenstraat. Daar heeft die ochtend een man gestaan met twee fietsen. Even later ziet een getuige dat de overvaller bij die man staat. Waarschijnlijk zijn de twee vanaf hier op de fiets vertrokken. De overvaller is een kleine man van begin 20 jaar die Nederlands sprak met een buitenlands accent. Hij droeg een grijze capuchon en had een blauwe Zeeman-tas bij zich. 

leerdamovervallen_snackdaders1.jpg
Daders of dadergroep

De overeenkomsten van de overvallen op het Argos tankstation, de Hans Anders en het cafetaria zijn: steeds een kleine dader of daders die spraken met een buitenlands accent. En telkens gevlucht, waardoor de politie vermoedt dat ze uit Leerdam of omgeving komen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Leerdam

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.