Mislukte gewapende overval oud-ijzerhandelaar op de Velduil

 • Raalte
 • Update 

Van één van de daders kon een goedgelijkende compositietekening worden gemaakt.

Update

Er zijn meerdere tips met mogelijk namen van deze dader binnengekomen, het onderzoek kan door!

In de vroege ochtend van vrijdag 22 augustus 2014 rond 05.00 uur rijdt een oud-ijzerhandelaar in zijn Mercedes Vito over de Velduil in Raalte als hij plotseling wordt geramd door een rode Renault Clio. Op nagenoeg hetzelfde moment ziet hij in zijn achteruitkijkspiegel de koplampen van een andere auto met grote snelheid op zich afkomen. Hij twijfelt geen moment, geeft plankgas en weet te ontkomen.

 • Wie is er in de vroege ochtend van vrijdag 22 augustus 2014 getuige geweest van een mislukte overval op een oud-ijzerhandelaar in zijn Mercedes Vito op de Velduil in Raalte?
tcm17333306_large.jpg
Renault Clio

Als de politie even later ter plekke komt staat de rode Renault Clio er nog. De linker voorkant is beschadigd en er is geprobeerd de auto in brand te steken. Van de bestuurder zelf en een eventuele handlanger ontbreekt ieder spoor.

 • Wie heeft de dader(s) uit de rode Renault Clio zien vluchten en gezien dat ze de auto in brand wilden steken?

 • Wie heeft de Clio die donderdag ergens in de omgeving van Wilp of Raalte zien staan of rijden, of weet wie er toen de beschikking over had?
tcm17333401_large.jpg
Routine

Het slachtoffer was met behoorlijk wat contant handelsgeld op weg in Twente. Het was een redelijke vaste routine. Kennelijk zijn er mensen die dat geweten hebben en daarop probeerden in te spelen.

tcm17333395_large.jpg
Dader

Het slachtoffer heeft de man in de Clio die hem ramde goed kunnen zien en aan de hand daarvan kon een compositietekening worden gemaakt. Het gaat om een licht getinte man, tussen de 35 en 40 jaar oud met een vol gezicht en een zwart ringbaardje van bakkebaard naar bakkebaard. Verder viel het slachtoffer op dat hij een trui met lange mouwen droeg van rood/groen en blauw geblokte stof.

 • Wie (her)kent aan de hand van de compositietekening en/of het signalement de man in de Clio?
tcm17333399_large.jpg
Diefstal Renault

De auto is de nacht ervoor, op donderdag 21 augustus, gestolen vanaf de Smidshof in het Gelderse Wilp. Dat is een plaats langs de A1, zo’n 30 kilometer van Raalte.

 • Wie is er op donderdag 21 augustus getuige geweest van de diefstal van de Renault Clio vanaf de Smidshof in het Gelderse Wilp?
tcm17333404_large.jpg
Tweede auto

De politie denkt dat de auto die achter de handelaar opdoemde ook te maken had met de overval. Het lijkt erop dat de bestuurder van de Clio een seintje heeft gekregen van de bestuurder van deze auto.

 • Wie weet wat voor auto dat was en/of wie erin zaten?
tcm17333393_large.jpg
Bandensporen

Die tweede auto stond geparkeerd op de Wolthaarsdijk Westzijde aan de rand van de bebouwde kom van Raalte. De politie vond vlak na de mislukte overval hier ook duidelijke bandensporen die er op duiden dat vanaf deze plek een auto met hoge snelheid is weggereden.

 • Wie heeft de tweede auto die nacht of vroege ochtend van vrijdag 22 augustus in de berm geparkeerd zien staan op de Wolthaarsdijk Westzijde aan de rand van de bebouwde kom van Raalte?

 • Wie heeft hem daar met hoge snelheid zien wegrijden?
tcm17333394_large.jpg
Barricade

Vijf maanden eerder, op vrijdagochtend 7 maart, heeft iemand op dezelfde plek en rond hetzelfde tijdstip in de vroege ochtend, stoeptegels als een barricade over de weg gelegd. De politie is daar die ochtend door een toevallige passant van op de hoogte gesteld, nog voordat de daders hun slag konden slaan. Het slachtoffer vermoed dat ook destijds hij het mogelijke doelwit is geweest.

 • Wie is er op vrijdag 28 februari rond 05.00 uur ’s getuige geweest van het bouwen van een barricade met stoeptegels op de Velduil?
tcm17333400_large.jpg
Rammen

Een surveillancewagen die toevallig in de buurt is, haalt eerst het levensgevaarlijke obstakel weg en gaat dan op zoek naar de bouwer. Die lijken ze al snel gevonden te hebben, maar de mannen in de kleine grijze Opel Corsa stoppen niet voor de politieauto. Ze rammen de surveillanceauto en scheuren richting de wijk Raalte-Noord.

tcm17333406_large.jpg
Vlucht

Waarschijnlijk wisten de mannen dat ze die wijk niet in konden, omdat op de enige toegangsweg de wijk in, de blokkade was opgeworpen. En dus lijkt hun enige andere vluchtoptie een woonwagenkamp er iets voor. Hier laten ze hun auto achter om te voet, via de aanliggende weilanden langs de woningen aan de Kemphaan, verder te vluchten.

 • Wie heeft de mannen hun auto zien achterlaten op het woonwagenkamp?

 • Wie heeft de mannen op hun vlucht vanaf het woonwagenkamp nog gezien?
tcm17333405_large.jpg
Verband

De politie houdt er sterk rekening mee dat het twee keer om dezelfde daders gaat en dat ze beide keren dezelfde ijzerhandelaar op het oog hadden.

tcm17333398_large.jpg
Diefstal Opel

De grijze, oud model Opel Corsa is op donderdag 13 februari tussen 17.00 en 20.45 uur gestolen in Hengelo vanaf de M.A. de Ruyterstraat ter hoogte van de Edith Stein school. Toen zaten er de originele kentekenplaten ZJ-26-NK op.

 • Wie weet waar de Opel Corsa is geweest tussen 13 februari en 7 maart en/of weet wie er in reden?

 • Wie is er op donderdag 13 februari tussen 17.00 en 20.45 uur getuige geweest van de diefstal van de grijze, oud model Opel Corsa vanaf de M.A. de Ruyterstraat ter hoogte van de Edith Stein school in Hengelo?
tcm17333397_large.jpg
Diefstal kentekenplaten

Toen de auto op het woonwagenkamp werd teruggevonden zaten er de gestolen platen NB-VD-27 op. Deze platen zijn gestolen in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari vanaf de Kuipersdijk in Enschede.

 • Wie is er in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari getuige geweest van de diefstal van kentekenplaten vanaf de Kuipersdijk in Enschede?
tcm17333402_large.jpg
Stoeptegels

Mogelijk hebben dezelfde daders op vrijdag 28 februari, ook rond 05.00 uur en op diezelfde plek, ook stoeptegels uit het trottoir gehaald. Een buurtbewoner zag dit destijds, maar dacht dat dit veroorzaakt was door baldadige jeugd. Hij heeft de tegels terug gestopt en er verder geen melding van gemaakt.

 • Wie is er op vrijdagochtend 7 maart rond 05.00 uur getuige geweest van het neerleggen van stoeptegels op de Velduil?
tcm17333396_large.jpg
Dadergroep

Afgelopen jaren hebben er meerdere van soortgelijke overvallen en pogingen tot overvallen op ijzerhandelaren in het Oosten, met name in Twente, plaatsgevonden. De politie sluit niet uit dat al deze zaken met elkaar te maken hebben en dat mogelijk dezelfde dadergroep achter de verschillende incidenten zit.

 • Wie heeft er informatie over mogelijke dezelfde dadergroep?

Velduil

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.