Moord op Jaïr Wessels (30)

  • Breukelen
  • Update 

Op vrijdagmiddag 7 juli 2017 werd de 30-jarige Jaïr Wessels uit Amsterdam doodgeschoten op de parkeerplaats bij station Breukelen.

Update

Het onderzoeksteam dat de moord op Jaïr Wessels onderzoekt, heeft twee verdachten aangehouden. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 oktober zijn in Spanje en in Nederland twee mannen met Nederlandse nationaliteit in een woning aangehouden. Het onderzoek gaat verder, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

117394444__so1.jpg
Jaïr Wessels

Jaïr Wessels (30) uit Amsterdam heeft een vriendin, een dochter van 9 en zoontje van 2 jaar. Jaïr is een bekende van de politie, en lijkt nogal wat contacten en vijanden in het criminele circuit te hebben. In de periode voor zijn dood is hij op het Spaanse eiland Ibiza  te vinden, waar hij verschillende feesten bezoekt. 

117394444__sovertrek1.jpg
Dansvoorstelling dochter

Jaïr landt op zondag 2 juli weer op Nederlandse bodem, om naar de dansvoorstelling van zijn 9-jarige dochter te kunnen gaan. Op vrijdag 7 juli om iets voor 14.00 uur bezoekt hij een interieurontwerper aan de Bolestein in Amsterdam. Hij blijft daar zo’n drie kwartier binnen om te praten over de inrichting van een huis in Zuid-Spanje. 

117394444__regio5.jpg
Volgende afspraak

Hij lijkt haast te hebben als hij vertrekt bij de interieurontwerper, hij rijdt vervolgens naar Breukelen, het station. Terwijl Jaïr vanuit Amsterdam onderweg is, rijdt een zwarte Seat Leon het parkeerterrein bij station Breukelen op. Rond 15.00 uur arriveert ook Jaïr op de locatie en dat is voor één van de inzittenden van de Seat om het teken om in actie te komen. Voor de ogen van verschillende getuigen wordt Jaïr van dichtbij onder vuur genomen. Hij wordt nog gereanimeerd, maar overlijdt later die middag in het ziekenhuis.

117394444__pd1.jpg
Met wie had Jaïr een afspraak?

Het is voor de politie van cruciaal belang om te weten met wie Jaïr die vrijdagmiddag 7 juli in Breukelen had afgesproken of wat hij daar deed. Om 16.00 uur die dag had hij in Rotterdam een afspraak, alleen is niet duidelijk met wie. De politie hoopt ook dat er mensen uit zijn omgeving zijn die meer kunnen vertellen over wat er speelde in de periode voor zijn dood en wat misschien wel de reden is geweest voor deze afrekening. Daar kan ook vertrouwelijk over gesproken worden met het Team Nationale Inlichtingen.

  • Wie weet met wie hij die dag om 16.00 uur in Rotterdam een afspraak had?

  • Wie weet met wie Jaïr die vrijdagmiddag 7 juli in Breukelen had afgesproken of wat hij daar deed?
117394444__lucht__1_.jpg
Getuigenoproep: blonde vrouw

Er zijn verschillende mensen die de moord hebben gezien. Er is in ieder geval nog één getuige die de politie nog steeds niet heeft gesproken, dat is een blonde vrouw. Inmiddels weet de politie waar zij moet hebben gestaan tijdens de moord. Dat was ongeveer midden op de parkeerplaats, op zo’n 15 meter van de plek waar Jaïr is doodgeschoten. Ze moet het voor haar ogen hebben zien gebeuren en met deze vrouw wil de politie alsnog dringend in contact komen, dat kan ook via het Team Nationale Inlichtingen.

  • Wie is de blonde vrouw die nog niet als getuige is gehoord?

Signalement schutter

De dader was volledig in het zwart gekleed. Hij had een automatisch wapen bij zich en ook een pistool. Na de moord is hij in een zwarte Seat Leon gestapt en zijn de daders weggereden. 

117394444__krt.jpg
Loenersloot

Meteen na de moord op Jaïr reed de Seat Leon vanaf Breukelen via de A2 naar Loenersloot. Daar werd de auto achtergelaten aan de Slotlaan. Er is nog geprobeerd de auto in brand te steken, maar dat is niet gelukt. Een voorbijganger zag dat de inzittenden van de Seat zijn overgestapt in een grijze stationwagen. En achter het stuur van die stationwagen zat een kale man. De politie heeft een compositietekening van die man kunnen maken.

117394444__compo.jpg
Compositietekening bestuurder

Hij is een blanke, kale man en hij wordt tussen de 30 en 35 jaar oud geschat. De politie wil weten wie hij is en daarom wil ze graag spreken met iedereen die ook maar een vermoeden heeft wie er toen achter het stuur van die grijze stationwagen heeft gezeten.

  • Wie (her)kent de bestuurder van de stationwagen van de compositietekening?
117394444__sv-beetstraat2.jpg
In beslag genomen Seat Leon

Het sporenonderzoek van de in beslag genomen Seat Leon loopt nog. De politie hoopt daar binnenkort meer over te horen van het NFI. De Seat Leon bleek op 21 juni gestolen vanaf de Nicolaas Beetslaan in Utrecht. Mogelijk hebben de daders al sinds 21 juni in die auto rondgereden. De politie wil graag weten wie erover kon beschikken en waar de auto heeft gestaan of heeft gereden in de weken voor de moord.

117394444__bewseat.jpg
Auto’s daarvoor gezien in Loenersloot

Op bewakingsbeelden zijn een Seat Leon en grijze stationwagen rond 13.30 uur, dus ruim anderhalf uur voor de moord, rijdend door Loenersloot gezien. De politie houdt er rekening mee dat dit de Seat is die bij de moord is gebruikt met daarachter de grijze stationwagen die als tweede vluchtauto gebruikt is. 

117394444__peugeot2.jpg
Grijze stationwagen: type

Tien dagen na de moord op Jaïr werd een grijze stationwagen aangetroffen op de Julianalaan in Vinkeveen. Dat was een Peugeot 308. Die Peugeot bleek gestolen en er zaten valse kentekenplaten op. Door de locatie Vinkeveen, relatief dichtbij Breukelen en Loenersloot, houdt de politie er rekening mee dat dit de auto is die door de daders als tweede vluchtauto is gebruikt.

Gestolen Peugeot 308

De Peugeot 308 blijkt op 18 mei gestolen vanuit Capelle aan den IJssel. De politie wil vooral weten wie de auto heeft gestolen en door wie de auto is achtergelaten in en wie er tussen 18 mei en 17 juli over de auto beschikte. 

  • Wie heeft de Seat Leon en grijze stationwagen voor of na de moord – 7 juli omstreeks 15.00 uur – zien rijden in de omgeving van Breukelen en Loenersloot? 

  • Wie weet iets over de diefstal van de Peugeot 308, die op 18 mei is gestolen vanuit Capelle aan den IJssel? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Stationsweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.