Moord Ranko Scekic aan de Kretadreef

 • Utrecht
 • Update 

Schutters reden vervolgens op een scooter richting Bilthoven

Update

Een van de gezochte getuigen heeft zich gemeld en daarnaast zijn er bijna 30 tips binnen gekomen, bedankt voor het meedenken!

Op woensdagavond 22 juni 2016 is omstreeks 21.50 uur Ranko Scekic (45) doodgeschoten aan de Kretadreef in Utrecht. 

160622_utrecht_so.jpg
Liquidatie

Rond 21.50 uur kwamen twee in het donker geklede jongemannen op een scooter aanrijden, net toen Ranko op straat stond. Die jongemannen hadden een bivakmuts op, dus het was eigenlijk meteen duidelijk dat het niet goed was. 

160622_utrecht_daders.jpg
Signalement bestuurder van scooter

De bestuurder van de scooter rookte, was licht getint, rond de 2 meter lang en tussen de 25 en 30 jaar oud. Hij had een mager postuur en zwart, kort opgeschoren haar, dat later verstopt zat onder een bivakmuts. Hij droeg die dag een donker trainingsjack en broek en donkere sportschoenen. 

Signalement schutter

De man achterop, de schutter, rookte ook, was rond de 1.60 – 1.65 meter lang, rond de 20 jaar oud en licht getint van huidskleur. Hij had een iel postuur en mogelijk een matje in zijn nek. Hij droeg die avond donkere kleding en had een groot wapen bij zich. 

Getuigen

De politie wil graag met getuigen in contact komen en met mensen die wellicht iets gefilmd hebben van het schietincident. Beelden uploaden kan hier. 

160622_utrecht_vlucht.jpg
Mogelijk derde betrokkene

De daders lijken die woensdagavond 22 juni in het portiek aan de Patmosdreef het juiste moment te hebben afgewacht om toe te slaan. Omdat er vanuit daar geen goed zicht is op de Kretadreef wil de politie nog altijd weten wie hen mogelijk het seintje gaf dat Ranko Scekic buiten stond en wie de daders die avond zag staan in het portiek aan de Patmosdreef. 

160622_utrecht_kapje.jpg
Kapje vuurwapen

De daders hebben bij hun vertrek een klein spoor achtergelaten. Dat is een kapje van ongeveer 1 centimeter, dat zeer waarschijnlijk op een van de vuurwapens heeft gezeten. Door de druk van het schieten is het er van afgeschoten. Uiteraard is er al uitgebreid sporenonderzoek op verricht, de politie doet nu onderzoek naar de precieze herkomst.

 • Wie is woensdag 22 juni iets opgevallen rond de Kretadreef? Mogelijk hebben meer mensen bv. iets van de vlucht gezien, of hebben de twee jonge mannen op hun scooter ergens staan wachten op het juiste moment.
overvechtkretadreef_krt3.jpg
Route

Na het neerschieten van Ranko om 21.50 uur is gezien dat de daders op hun scooter wegreden en aan het einde van de Kretadreef rechtsaf de Humberdreef opreden, ze staken vervolgens de Theemsdreef over en reden het Park de Watertoren in. Vermoedelijk is de scooter hierna via de Ruigenhoeksedijk in Groenekan  even later de Groenekanseweg ingereden in de richting van Bilthoven.

160622_utrecht_getuigevrouwen.jpg
Getuigen in de Bilt

Vermoedelijk is de scooter na de liquidatie via de Ruigenhoeksedijk in Groenekan, de Groenekanseweg opgereden. Ter hoogte van De Bilt passeren de daders op hun scooter twee vrouwen.

Pech met scooter

Het ziet er naar uit dat de daders ergens op of in de buurt van de Groenekanseweg pech kregen met hun scooter. De politie hoopt dat getuigen daar iets over kunnen vertellen. Mogelijk hebben zij gezien dat de daders lopend verder moesten.  

 • Wie zijn de getuigen op de Groenekanseweg in de Bilt? 

Bilthoven

Om ongeveer 22.10 uur zag een getuige bij de drie grote flats op de Kometenlaanin Bilthoven twee jonge mannen gehaast uit de richting van het fietspad achter de Kometenlaan lopen. 

160622_utrecht_getuige4.jpg
Getuige bij bedrijvenpark Larenstein

Wanneer de politie de bewakingsbeelden uitkijkt van het moment dat de scooter ongeveer is achtergelaten, zien ze iemand in beeld verschijnen. Ook die man kan belangrijke zaken hebben gezien. De blanke tot licht getinte man draagt donkere kleding, op zijn linkerborst zit een blauwe opdruk en hij loopt op zwarte All Stars. 

 • Wie is de getuige bij bedrijvenpark Larenstein? 

 • Wie heeft die donkergroene Piaggo Skipper die woensdagavond zien rijden tussen Overvecht en Bilthoven? 

 • Wie herkent die Piaggo Skipper of weet wie de scooter daar bij de Groenekanseweg in Bilthoven heeft achtergelaten? 
overvechtkretadreef_vluchtscooter.jpg
Piaggo Skipper

Vlak daarbij is de volgende ochtend een donkergroene scooter in de bosjes gevonden.  Die is vlakbij het bedrijvenpark Larenstein achtergelaten, op de kruising C. de Haasweg / Groenekanseweg. Dit is zeer waarschijnlijk de scooter die gebruikt is bij de liquidatie. Het is een Piaggo Skipper, 125cc, eigenlijk een motorscooter met behoorlijk veel gebruikssporen en grijze afwijkende kleur achter, mogelijk is ie overgespoten. 

160622_utrecht_scooter1.jpg
Herkomst motorscooter

De daders gebruikten bij de liquidatie een donkergroene Piaggo Skipper 125 cc. Inmiddels is bekend dat de scooter in de eerste helft van 2015 is gekocht op een markt in Duitsland in de plaats Gelsenkirchen. Dat is een maandelijkse markt waar motoren en scooters worden verkocht, genaamd “Karl am Kanal”, vlak bij een museum voor oude motoren. 

Verkoper van motorscooter

De verkoper herinnerde zich nog dat hij de groene Piaggo Skipper verkocht had samen met de losse onderdelen van een andere scooter aan drie Nederlandse mannen met een aanhanger. De politie gaat er niet vanuit dat deze drie mannen iets te maken hebben met de liquidatie, maar willen wel graag hun verhaal horen over wat er na de aankoop met die scooter is gebeurd. 

Kopers van motorscooter

Een van de kopers was getint, tussen de 30 en 35 jaar, slank tot normaal gebouwd en had donker haar. Een andere man was ook tussen de 30 en 35 jaar en heel smal gebouwd. En de derde man was jonger, rond de 20 jaar, en had glad donkerkleurig lang haar tot op de schouder.

 • Wie zijn de drie mannen aan wie de motorscooter is verkocht? 
overvechtkretadreef_regio5.jpg
Kapotte ruit

De nacht voorafgaand aan de moord, dus woensdagochtend om 01.00 ‘s nachts is er een steen bij de familie Scekic door de ruit gesmeten. De politie bekijk of dat een voorbode van de moord is geweest, maar ze willen graag meer informatie over wie mogelijk die steen heeft gegooid. 

Dagen voor liquidatie

In de dagen voor zijn liquidatie is Ranko Scekic tussen zaterdag 18 en dinsdag 21 juni geweest in Duitsland, Zweden en Denemarken. De politie is benieuwd wie er meer over die bezoeken kan vertellen. Verder was Ranko ook nog opgeroepen om te getuigen bij de rechtbank. Mensen die dit kunnen linken aan zijn dood wil de politie uiteraard ook graag spreken. Net als dat ze willen weten of die steen door het raam van zijn woning ermee te maken heeft.

 • Wie weet meer over de bezoeken aan het buitenland van Ranko, in de dagen voor zijn dood? 

 • Wie kan de getuigenoproep bij de rechtbank van Ranko linken aan zijn dood? 

 • Wie weet of de steen door Ranko’s ruit een verband heeft met zijn liquidatie? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Kretadreef

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.