Nieuwe beelden in grootschalig onderzoek ‘TEFAF-roof’

  • Maastricht

Een spectaculaire juwelenroof, op 28 juni 2022 in congrescentrum MECC in Maastricht, kreeg veel aandacht in de media. U herinnert zich mogelijk de verdachten nog: vier mannen in nette kleding die zich hadden vermomd met onder meer brillen en petten. Naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen in het internationale onderzoek vraagt de recherche u opnieuw om mee te denken.

In onze uitzending van 4 juni 2024 maakte de politie nieuwe beelden openbaar rondom de roof. Daarop is onder meer een vijfde, vrouwelijke verdachte te zien. Daarnaast zijn er nóg twee vrouwen met wie de politie graag wil spreken; zij brachten een huurauto terug waarin de verdachten hebben gereden.

242040 Maastricht Vitr
Verdachten bij een vernielde vitrine

Tientallen miljoenen

Wat de juwelenroof op de kunstbeurs TEFAF zo spectaculair maakt, zijn de brutale werkwijze van de daders en de enorme waarde van hun buit. De mannen namen uit de vitrines die ze kapot sloegen, voor tientallen miljoenen aan sieraden mee.

Forse beloningen

Twee diamanten uit een gestolen, kostbaar halssnoer zijn inmiddels teruggevonden. Eén bevond zich in Israël en de andere in Hong Kong. Al eerder loofde het onderzoeksbureau van de verzekeraar van de Londense eigenaar een beloning uit: 500.000 Britse pond – een kleine zes ton in euro’s – voor de gouden tip die naar de rest van de buit leidt.

Het Arrondissementsparket Limburg stelt een beloning beschikbaar van 20.000 euro voor diegene die inlichtingen of aanwijzingen verschaft die leiden tot het bekend worden van de daders.

242040 Maastricht Meerluik Buit
Een deel van de buitmaakte sieraden

Tijdlijn gedragingen

Uit het politieonderzoek komen gedragingen van de verdachten naar voren over een periode van bijna een maand. Op 5 juni 2022 huurde in het Duitse Frankfurt een vrouw de Kia Ceed waarin de verdachten hebben gereden. Deze vrouw is de vijfde verdachte van betrokkenheid bij de juwelenroof.

Een dag later werd, ook door een vrouw, online een accommodatie gehuurd in Luik in België. Daar verbleven de verdachten waarschijnlijk een groot deel van de maand. Vanaf 22 juni beschikte het gezelschap over een tweede auto: een Opel Astra die bij vliegveld Charleroi was gehuurd door één van de verdachte mannen.

242040 Maastricht Afbeelding2a
Vrouwelijke verdachte als bijrijder in Opel Astra

Astra in Wenen

Na de roof in Maastricht vluchtten de verdachten in de huurauto’s. Beide auto’s kwamen die 28e juni ’s avonds aan in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De Opel Astra werd daar waarschijnlijk achtergelaten en is op 1 juli naar een filiaal van het verhuurbedrijf gebracht.

Viertal Serviërs

De reis lijkt verder te zijn gegaan met de Kia Ceed. Op 29 juni 2022 is voor die auto een Hongaars tolvignet gekocht. Mogelijk zijn (een aantal van) de verdachten via de Hongaarse snelwegen naar Servië gevlucht.

242040 Maastricht
Drie van de mannen en rechts de vrouwelijke verdachte

Van de vier gezochte mannen weet de politie inmiddels dat zij Serviërs zijn uit de stad Niš. Vermoedelijk verblijven zij nog in die regio of in de omgeving van de hoofdstad Belgrado. Uit onderzoek is gebleken dat het viertal van verschillen aliassen en/of valse identiteiten gebruik maakt.

Twee vrouwen in Frankfurt

Op zaterdag 2 juli 2022 brachten twee vrouwen de Kia Ceed die de verdachten gebruikten, terug naar het verhuurbedrijf in Frankfurt. Zij worden op dit moment niet gezien als verdachten van de gebeurtenissen in Maastricht, maar de politie wil hen natuurlijk heel graag vragen wat zij weten.

Op de beelden hierboven, van de avond ervoor in datzelfde Frankfurt, zijn de vrouwen onherkenbaar gemaakt. Heeft u desondanks een idee wie zij kunnen zijn of herkent u wellicht zichzelf, laat dan alstublieft van u horen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

Kijkt u alstublieft naar het televisie-item bovenaan deze pagina. Daarin onder meer een overzicht van de locaties en tijdstippen die te maken hebben met de voorbereiding van de juwelenroof en de vlucht van de verdachten.

Neem contact op met de politie als u iets denkt te weten over (een of meer van) de verdachten. Weet u een of meer van hun echte namen of vermoedt u waar (een aantal van) de verdachten verblijven? Geef dat dan alstublieft door. Ook als u informatie heeft over de nog vermiste juwelen, hoort de politie heel graag van u.

Een melding doen kan telefonisch of via Viber of WhatsApp op het speciale nummer +31 6 11 382 542. Daarnaast kunt u op onderstaande manieren contact opnemen.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Veilig tippen kan ook via het T.C.I.

MECC in Maastricht

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.