Ondernemer driemaal doelwit van gewelddadige overvallers

  • Purmerend
232170_udp-Purmr_2lk1.jpg

Het zat een 50-jarige ondernemer uit de gemeente Purmerend in 2022 bepaald niet mee. In zowel april als september werd hij, op straat bij zijn bedrijf, met veel geweld beroofd. Daarnaast is op donderdag 20 oktober geprobeerd zijn gezin in hun woning te overvallen.

De tweede beroving speelde zich af op vrijdag 9 september, vlak bij het bedrijf van het slachtoffer aan de Antwerpenhaven. Onder bedreiging van een vuurwapen en een mes moest meneer onder andere zijn peperdure Rolex-horloge afgeven.

Update

De politie heeft op 9 en 10 mei 2023 twee Amsterdamse mannen (20 en 18) aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de berovingen in april en september 2022. Van de mannen op de foto bovenaan deze pagina is de identiteit nog niet bekend; uw tips over hen zijn nog heel welkom.

Straatroof in april 2022

Het ging om een Rolex van het model Cosmograph Daytona waarmee de daders in september aan de haal gingen. Nog geen vijf maanden eerder raakte de ondernemer op een soortgelijke manier ook een Rolex-horloge kwijt; dat was een Oyster Perpetual Sea Dweller. Bij die straatroof moest het slachtoffer onder bedreiging ook een kostbare bril afstaan van het merk Cartier.

232170_purmrnd_2luikrolex.jpg
Soortgelijke Rolex-horloges

De beroving op 21 april 2022 is niet door camera’s vastgelegd, maar de vermoedelijke verdachten kort ervoor wel. Uit de beelden van die dag blijkt dat er waarschijnlijk een dérde persoon bij het misdrijf betrokken was. Deze bestuurde een zwarte Toyota Yaris en gaf, al rijdend, iets af aan een andere verdachte. Dat ging niet helemaal vloeiend; het voorwerp, mogelijk de buit, belandde in eerste instantie op het wegdek.

Update

Half mei 2023 hield de politie een 20-jarige man uit Krommenie aan. Hij wordt ervan verdacht in april 2022 de zwarte Yaris te hebben bestuurd. De verdachte die op straat bij die auto werd gefilmd, wordt nog gezocht; dat is de persoon op de foto hieronder.

232170_udp-Purmr_streep.jpg
Neem a.u.b. contact op als u weet wie dit is

Poging woningoverval

’s Ochtends vroeg op donderdag 20 oktober 2022 stond, bij hun woning in Zuidoostbeemster, de echtgenote van de ondernemer ineens oog in oog met drie in het zwart geklede mannen. Ze was met haar zoon buiten gaan kijken omdat de honden bleven blaffen.
Het drietal gooide de vrouw tegen de grond en sloegen haar in het gezicht. Heel naar voor de zoon om dat te moeten zien, maar gelukkig kwamen op het geschreeuw van de vrouw twee bouwvakkers af die in de buurt aan het werk waren. Dat bleek genoeg om de daders te verjagen.

Update

In juni 2023 heeft de politie een 16-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging woningoverval in oktober. Het verband tussen dat incident en de twee berovingen wordt onderzocht.

Blauwe VW Golf

Het heeft er alle schijn van dat de drie mannen een woningoverval wilden plegen. Eén van hen heeft in de tuin van de slachtoffers zijn zwarte iPhone 11 verloren; mogelijk zegt dat iemand iets. Daarnaast is – langs de N244 richting Alkmaar – een sporttas gevonden die van de daders kan zijn geweest. 
Twee dagen eerder, op de 18e, werd vermoedelijk een voorverkenning vastgelegd door camera’s van buurtbewoners. Drie onbekende mannen in donkere kleding liepen er rond én er werd een lichtblauwe Volkswagen Golf gefilmd. Zo’n zelfde auto is door getuigen ook gezien rondom het incident van 20 oktober.

Horeca aan de Koemarkt

Een mogelijke relatie tussen de verschillende verdachten en de gebruikte voertuigen wordt nog onderzocht. Uw informatie hierover is zeer welkom. Het zou kunnen dat het om één dadergroep gaat die in wisselende samenstellingen opereert, maar het is ook mogelijk dat de daders van de verschillende misdrijven elkaar niet kennen en er toeval in het spel is.
De 50-jarige ondernemer geeft aan geen conflicten te hebben en hij weet niet wie hem of zijn gezin iets zou willen aandoen. Wel herinnert hij zich dat hij, zowel in april als september, de avond vóór de beroving heeft doorgebracht in een horecazaak aan de Koemarkt in Purmerend. Mogelijk is daar bijvoorbeeld door kwaadwillenden gezien dat meneer een bijzonder kostbaar horloge droeg.

232170_udp-Purmr_2lk2.jpg
Meld het a.u.b. als u (een van) deze mannen herkent
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie weet meer over een of meer van de nog gezochte personen?
  • Wie kan de blauwe VW Golf in verband brengen met verdachten?
  • Waar kunnen de Rolex-horloges en/of Cartier-bril nu zijn?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Purmerend

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.