Onderzoek 'kofferbakmoord' Ralf Meinema (31)

  • Coevorden
  • Update 

Op vrijdag 31 maart 2017 zag een voorbijganger hoe een oude Mercedes het Stieltjeskanaal in Coevorden in dreigde te zakken. Op het eerste oog leek het een ongeluk, maar kort daarna werd het lichaam van de 31-jarige Ralf Meinema aangetroffen in de kofferbak. Door wie en waarom Ralf om het leven is gebracht, is nog altijd onduidelijk. 

In 2018 zijn op verschillende momenten twee mannen uit Emmen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema. Zij zijn enige tijd na hun aanhouding heengezonden.  

ralfmeinemastieltes_so4.jpg
Ralf Meinema

Ralf Meinema werd 31 jaar geleden geboren in het dorpje Erica in Drenthe. Ralf stond bekend als een gezellige jongen, altijd hard aan het werk en in het weekend dronk hij een biertje met zijn vrienden. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn, hoort de politie geruchten dat Ralf verantwoording moest afleggen en daarom om het leven is gebracht. Waarvoor en door wie is onbekend.

raalfmeinemeaamercedes_.jpg
Mercedes SE300 uit 1986

Hij reed in een hele kenmerkende auto: een oude Mercedes SE300 uit 1986 met het kenteken PV-20-HT. In deze auto is het lichaam van Ralf gevonden. De politie hoopt dat mensen de auto hebben gezien in het gebied tussen Klazienaveen, Emmen en het Stieltjeskanaal bij Coevorden.

DNA-spoor in auto

In de auto van Ralf is onbekend DNA aangetroffen. Dit DNA komt niet voor in de DNA-databanken. Mogelijk is dit DNA van betrokkenen. Daarnaast is in 2018 geprobeerd de telefoon van Ralf - die in de auto lag en kapot is gegaan in het water - met nieuwe onderdelen opnieuw op te bouwen. Het idee was door de reparatie inzicht te krijgen in het bel- en berichtenverkeer. Ondanks de inzet van telecomexperts is dit niet gelukt.  

ralfmeinemastieltes_reco3.jpg
Laatste dag van zijn leven

Op donderdag 30 maart heeft Ralf gewerkt op een boerenbedrijf vlak over de grens in Duitsland. Aan het eind van de middag vertrekt hij in zijn oude Mercedes terug naar Klazienaveen. Daar gaat hij om 18.30 uur naar binnen in een winkel in het centrum. Het zijn de laatst bekende beelden van Ralf. Na de boodschappen gaat hij nog even langs bij vrienden. Zij zullen later vertellen dat zij niets aan Ralf merkten. 

ralfmeinemastieltes_krt9.jpg
19.45 uur: ontmoeting bij de Noordersloot

Maar daarna gebeurt er iets vreemds. Aan de Noordersloot - vlakbij een meertje dat achter bomen ligt - ziet een automobilist die avond de Mercedes van Ralf Meinema. Hij kan zich nog herinneren dat er iemand naast de auto stond; vermoedelijk Ralf. Ook stond er een motor of scooter bij de plek, waardoor het aannemelijk is dat Ralf daar met iemand heeft staan praten.

ralfmeinemastieltes_so8.jpg
Langs ouders om eten op te halen

Nadat hij vervolgens eten heeft opgehaald bij zijn ouders in Erica, gaat Ralf richting huis. Uit onderzoek van de politie blijkt dat Ralf om 23.00 uur nog iets opzoekt op zijn smartphone en daarna van huis gaat. Of hij dat alleen doet, of dat er op dat moment iemand bij hem is, is nog altijd een raadsel. Daarom wil de politie nog altijd spreken met getuigen die de Mercedes donderdag 30 maart hebben zien wegrijden vanaf zijn huis aan de Langestraat in Klazienaveen of weten wie er op dat moment in die auto zat of zaten.

ralfmeinemastieltes_krt3.jpg
Emmen

Rond 23.20 uur straalt de telefoon van Ralf aan bij een mast in de wijk Rietlanden in Emmen. Voor zover bekend kwam hij daar normaal gesproken nauwelijks. 

ralfmeinemastieltes_plekbomber.jpg
Getuigenoproep: slanke man met bomberjack

Terwijl de politie op vrijdagochtend 31 maart bezig is met de Mercedes bij het Stieltjeskanaal, loopt een slanke man in een zwart bomberjack met de capuchon over zijn hoofd langs het kanaal. Hij liep in de richting van het dorp Zandpol. Wat opviel was dat de man zijn hoofd afwendde naar voorbijgangers, alsof hij niet herkend wilde worden. Omdat niet duidelijk is wat de man in het bomberjack daar deed, wil de politie nog altijd weten wie hij is en met hem in contact komen.

ralfmeinemastieltes_huisso.jpg
Getuigenoproep: bestuurder auto met aanhanger

Ook wordt de bestuurder gezocht van een auto met aanhanger die op dinsdag 28 maart voor het huis van Ralf geparkeerd stond. Dat was aan de Langestraat in Klazienaveen, twee dagen voor de moord. 

Wie is of zijn de anonieme brievenschrijver(s)?

Op de politiebureaus van Emmen en Klazienaveen zijn in de maanden na Ralfs dood anonieme handgeschreven brieven bezorgd. De politie wil graag in contact komen met de man of vrouw die deze brieven heeft geschreven.

Beloning

Het Openbaar Ministerie heeft in 2018 een beloning uitgeloofd van 15.000 euro. Deze beloning is inmiddels door de familie verhoogd naar 100.000 euro. 

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Ossehaarseweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.