Update

Onderzoek naar dood Mike Venema in 2018

  • Curaçao

Op Curaçao kwam de toen 53-jarige Mike Venema in september 2018 niet opdagen voor een werkafspraak. Dat was niks voor hem. Na twee dagen werd dan ook al aangifte van zijn vermissing gedaan. Ruim negen maanden later pas werd, in zijn auto, Venema’s lichaam gevonden in zee bij het gebied Shut.

Theoretisch kan Mike Venema zijn verongelukt of kan hij zelfmoord hebben gepleegd. De politie heeft echter redenen om ervan uit te gaan dat het meest logische scenario is dat de Nederlander slachtoffer van een misdrijf is geworden.

Update

De politie heeft op dinsdag 28 mei 2024 in Rotterdam een 26-jarige vrouw aangehouden en drie dagen later een 24-jarige vrouw uit Zwijndrecht. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mike Venema.

Update

Op dinsdag 4 juni 2024 zijn op Curaçao nog eens drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mike Venema. Het gaat om mannen van 22 en 26 jaar oud en een vrouw van 33.

Anasaweg en Jan Sofat

Venema, geboren en getogen in Heemskerk, vertrok in 2009 naar Curaçao. Hij was over het algemeen goed van vertrouwen – volgens sommigen op het naïeve af – en werkte op het eiland als onder andere loodgieter en klusjesman. Ook zat hij in de appartementenverhuur. 
Het appartement waar hij zelf woonde, aan de Anasaweg in Willemstad, moest Venema in de zomer van 2018 tijdelijk verlaten wegens onderhoud aan het gebouw. Ten tijde van zijn verdwijning verbleef hij daarom op het resort Jan Sofat.

Oproep politie

Wie weet meer over de dood van Mike Venema? De politie tast na vijf jaar helaas nog in het duister. Daarom doet zij een oproep aan mogelijke getuigen en andere mensen die over informatie beschikken die het onderzoek verder zou kunnen helpen.
Woonde of verbleef u in september 2018 of net daarvoor op Curaçao en kende u Mike Venema of is u iets ter ore gekomen over zijn lot? Weet of vermoedt u mogelijk iets over een conflict dat hij kan hebben gehad? Heeft u informatie over Venema’s leven of activiteiten die hij ondernam of weet u iets over de plekken waar hij verbleef of waar hij in zijn auto is teruggevonden? Neem dan alstublieft contact op met de politie; dat kan uiteraard ook vertrouwelijk via het Team Nationale Inlichtingen.

Ford pick-up

Het is mogelijk dat Mike Venema destijds de indruk wekte dat hij er warmpjes bij zat. De politie sluit niet uit dat dat een rol kan hebben gespeeld bij wat hem is overkomen. Het slachtoffer mocht graag de bloemetjes buiten zetten en droeg een imitatie-Rolex die misschien iemand op het verkeerde been heeft gezet.
De auto waar Venema in reed en waarin hij uiteindelijk zou worden aangetroffen was een pick-uptruck: een Ford Raptor. Het gebied Shut waar die te water ging, behoort tot het nabijgelegen vliegveld en was in de bewuste periode afgesloten voor publiek; niet bepaald een plek om ‘per ongeluk’ terecht te komen.

232258_curaçao_so04.jpg
Mike Venema bij zijn Ford Raptor
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wat kan Mike Venema in september 2018 zijn overkomen?
  • Wie was of waren mogelijk betrokken bij de dood van Mike Venema?
  • Wat kan het motief zijn geweest om Venema iets aan te doen?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Curaçao

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.