Ontvoering vrachtwagenchauffeur

 • Mijnsheerenland
 • Update 

Een groep daders doet er alles aan een Maersk-container uit Costa Rica in handen te krijgen.

Update

Er is een vijfde aanhouding gedaan. De politie heeft een man (56) uit Apeldoorn gearresteerd en hij is waarschijnlijk niet de laatste. Ook heeft de politie een doorzoeking gedaan van een loods in Montfoort aan de Waardsdijk.

Op dinsdagochtend 27 oktober vertrekt een vrachtwagenchauffeur met de container vol ananas uit de Rotterdamse haven. De ananassen zijn bedoeld voor een bedrijf in het Zuid-Hollandse Strijen.

tcm17346712_large.jpg
N217

Zij route loopt via de N217 door het buitengebied van Mijnsheerenland. Op die provinciale weg rijdt een rode Volkswagen Golf hinderlijk voor de vrachtwagen uit. De bestuurder trapt op de rem en zorgt dat de vrachtwagen flink vaart moet minderen ter hoogte van het Texaco-tankstation.

 • Hoe wisten de daders dat de container via de N217 naar Strijen zou worden gebracht?
tcm17346716_large.jpg
Texaco

Door het afremmen kan een Volvo V60 vanaf het tankstation invoegen. De Volvo rijdt nu voor de Golf en de vrachtwagen uit. De auto is te zien op de bewakingsbeelden van de Texaco.In de Volvo zitten in elk geval 3 personen, waarvan 2 in een politieuniform.

 • Wie heeft er informatie over de daders?
tcm17346715_large.jpg
Ontvoering

Op een kruispunt even verderop krijgt de chauffeur het teken ‘Stop, Politie!’. Dit gebeurt vanuit de Volvo. De Golf is dan linksaf geslagen de Boonsweg op. De Volvo en vrachtwagen gaan naar rechts, de Vrouwe Huisjesweg op. Twee nepagenten in politie-uniform vragen de chauffeur uit te stappen en in de Volvo te gaan zitten. Die vertrekt en de vrachtwagen blijft achter.

tcm17346717_large.jpg
Verdovende middelen

De politie vermoedt dat er behalve ananassen een partij verdovende middelen in de container lag.

tcm17346720_large.jpg
Vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagenchauffeur moet op de Achterweg in Mijnsheerenland overstappen in een Volkswagen Transporter. In die auto wordt de chauffeur naar het Gelderse dorp De Steeg gebracht. Daar wordt hij op de Havikerwaard uit de auto gezet. Hij is geschrokken en in de war en kan zich weinig herinneren van de daders.

 • Wie weet waarom de chauffeur is achtergelaten in het Gelderse dorp de Steeg?
tcm17346713_large.jpg
Ontvoerders

De mannen in de Transporter spraken onderling in een buitenlandse taal. Tegen de chauffeur praatten ze Nederlands. Mogelijk zijn ze bekend in de provincie Gelderland.

tcm17346708_large.jpg
Diefstal container

Na de ontvoering blijft de vrachtwagen met container achter op de Vrouwe Huisjesweg in Mijnsheerenland. Om 07.22 uur wordt de vrachtwagen overgebracht naar een bedrijfsterrein zo’n 1,5 kilometer verderop. Daar, op de Reedijk in Heinenoord, wordt de oplegger met container ontkoppeld en achter een witte trekker bevestigd. De gestolen trekker blijft achter.

tcm17346721_large.jpg
Witte trekker

Op bewakingsbeelden ziet de politie dat de witte trekker een dag eerder al is neergezet op dat bedrijfsterrein. Dat gebeurt op maandag 26 oktober, rond 15.35 uur. Op dat moment met een gele kentekenplaat.

 • Wie heeft iets gezien van het stallen van de witte trekker aan de Reedijk in Heinenoord, op maandagmiddag 26 oktober?
tcm17346710_large.jpg
Montfoort

De politie vermoedt dat de gestolen container na Heinenoord naar Montfoort in de provincie Utrecht is vervoerd. Mogelijk hebben de daders zich tussen 08.00 en 10.15 uur in die omgeving opgehouden.

tcm17346711_large.jpg
Moordrecht

Daarna is de trekker met container verder gereden richting Moordrecht. Rond 10.45 rijdt de wagen het bedrijventerrein Gouwe Park op. De container wordt daar aan de Grote Esch leeg achtergelaten. De trekker gaat er met onbekende bestemming vandoor.

 • Wie heeft iets gezien van het achterlaten van de oplegger en container aan de Grote Esch op bedrijventerrein Gouwe Park in Moordrecht?
tcm17346709_large.jpg
Frans kenteken

In Moordrecht heeft de witte trekker een Franse kentekenplaat: BA-051-KS. Dat is te zien op bewakingsbeelden. Een dag eerder zat er een gele plaat op deze trekker toen deze in Heinenoord werd gestald.

 • Wie heeft de vrachtwagen met Franse kentekenplaten en een Maersk-container tussen 08:00 en 10:15 uur gezien in de omgeving van Montfoort?
tcm17346707_large.jpg
Auto's van daders

De daders hebben gebruik gemaakt van verschillende auto’s: een rode Volkswagen Golf, een Volvo V60 en een Volkswagen Transporter.

 • Wie heeft informatie over de VW Golf, Volvo V60 en de VW Transporter?
tcm17346718_large.jpg
Volkwagen Golf

In het kenteken van de rode Volkswagen Golf komt het cijfer 33 voor. Vermoedelijk is het een vrij recent model.

tcm17346719_large.jpg
Volvo V60

De donkerkleurige Volvo met daarin in het geval drie personen, waarvan 2 in een politieuniform,  heeft op dinsdagochtend 27 oktober staan wachten bij de Texaco aan de N217.

 • Wie heeft de Volvo V60 op 27 oktober ’s ochtends gezien bij het Texaco-tankstation aan de N217?
tcm17346738_large.jpg
Volkswagen Transporter

Op bewakingsbeelden rijdt de Volkswagen Transporter achter de Volvo V60 over de Blaaksedijk-West.

 • Wie heeft de auto’s op één van de bovengenoemde locaties gezien?
tcm17346706_large.jpg
Ananassen

De container bevat volgens de vrachtbon 16 pallets met in totaal bijna 22.000 kilo ananassen. Ze zijn van het Costa Ricaanse merk RV. Fruit van dit merk wordt in Nederland nauwelijks verkocht. Mogelijk is de partij ergens te koop of ter vernietiging aangeboden. Mocht iemand ananassen van dit merk zijn tegengekomen na 27 oktober, dan is de kans groot dat ze afkomstig zijn van deze partij.

 • Wie weet wat er met de lading ananassen is gebeurd?
tcm17346705_large.jpg
Aanhouding

Inmiddels heeft de politie een 42-jarige man uit Hollandsche Rading aangehouden in verband met deze zaak.