Ontwikkelingen rond moord onschuldige Mehmet Kılıçsoy (49)

  • Beuningen

Op maandagochtend 6 juli 2020 werd de 49-jarige Mehmet Kılıçsoy uit Nijmegen op straat doodgeschoten in Beuningen. Na uitgebreid onderzoek gaat de politie er inmiddels van uit dat het slachtoffer voor iemand anders is aangezien en dat zijn moord een vergissing was. Voor wíe Kılıçsoy is aangezien, is echter nog onduidelijk.

Update

De politie heeft opnieuw twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij deze moord. Het betreft twee Amsterdammers van 20 en 32 jaar oud. Deze personen zaten al vast voor andere strafbare feiten.Het onderzoek gaat door.

  • Een langere versie van het interview met de de dochter van Mehmet Kılıçsoy vindt u onderaan deze pagina. Ook is daar een brief te lezen van de echtgenote van het slachtoffer, waarin zij haar gevoelens omtrent de moord beschrijft.

 Zoals al bekend gemaakt in onze uitzending van 14 juli 2020, hebben de daders die dag in een witte VW Transporter en in een zwarte Renault Megane gereden. Sindsdien is gebleken dat daarnaast ook twee Volkswagens Golf met de zaak te maken hebben.

Burgemeester Geradtslaan

Op camerabeelden is te zien dat de 49-jarige klusjesman vanuit de Transporter in de gaten werd gehouden. Zelf reed Kılıçsoy in een grijze VW Passat. Na overleg met een opdrachtgever bij een pand aan de Burgemeester Geradtslaan, werd het slachtoffer daar rond 08.30 uur door twee mannen onder vuur genomen. Mehmet Kılıçsoy overleed kort daarna aan zijn verwondingen.
De schutters, die allebei gezichtsbedekking droegen, gingen ervandoor in de VW-bus. Daarin zat nog een derde persoon, die waarschijnlijk het voertuig bestuurde.

Megane en Transporter

De Transporter zette koers naar Winssen, waar de daders vermoedelijk zijn overgestapt in de zwarte Renault Megane. Die laatste is, zo blijkt uit camerabeelden, vanuit Beuningen met de bestelbus mee op gereden.

Op de Transporter die de politie aantrof in Winssen, die in de nacht van 21 op 22 juni was gestolen vanaf de Nassaukade in Amsterdam, zaten valse kentekenplaten met de combinatie 69-VVG-1.
De Renault Megane heeft ook een link met Amsterdam; daar, in Noord, is de auto op zaterdagavond 4 juli opgehaald. Het voertuig, sindsdien voorzien van de valse kentekenplaten 63-XKX-3, was tussen 28 en 30 juni weggenomen uit De Lier in Zuid-Holland. In de nacht van 6 op 7 juli werd deze Megane uitgebrand teruggevonden in Zaanstad.

Zwarte en rode VW’s Golf

Gaande het politieonderzoek zijn twee Volkswagens Golf naar voren gekomen die zeer waarschijnlijk een band hebben met de daders van de moord op Mehmet Kılıçsoy. Op zaterdagochtend 4 juli zijn beide auto’s, een rode en een zwarte, binnen een minuut van elkaar geflitst op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht.

De rode Golf is die ochtend in Beuningen geweest. Daar werden het voertuig en één van de drie of vier inzittenden gefilmd bij een tankstation. De laatste keer dat die rode auto is gezien, was net voor 10.00 uur in Rotterdam.

Transporter klaargezet

’s Middags die 4e juli reed de zwárte Golf samen met de VW Transporter richting Beuningen. Vermoedelijk is de witte bestelbus daar klaargezet voor de moord, die twee dagen later zou worden gepleegd, en zijn de betrokkenen met de zwarte Golf weer richting de Randstad gereden.
De politie vermoedt dat de liquidatie eigenlijk al een dag eerder had moeten plaatsvinden, op zondag 5 juli. Op die dag werden de VW Transporter en de Megane ook al gefilmd op de Burgemeester Gerardtslaan.

Deel uw informatie

Er lijkt een link te zijn tussen de daders en in elk geval de stad Amsterdam, maar mogelijk ook Rotterdam. De politie hoort graag van u als u hierover iets denkt te weten. Daarnaast is uw informatie heel belangrijk over (een van) de twee Volkswagens Golf en wie daarin gereden kunnen hebben – met name tussen 4 en 6 juli 2020.
De politie sluit niet uit dat nóg meer voertuigen en mogelijk meer personen betrokken zijn geweest bij de moord op Mehmet Kılıçsoy. Ieder detail kan van belang zijn, dus meld het alstublieft als u iets vermoedt over de toedracht.
U kunt desgewenst uw tip anoniem doorgeven op 0800-7000 of via een online meldformulier. Voor een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen kunt u 088 - 661 77 34 bellen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie heeft informatie over de zwarte en/of de rode Volkswagen Golf en mogelijk over wie daarin hebben gereden?
  • Wie heeft informatie over een mogelijk motief voor de moord op het 49-jarige, onschuldige slachtoffer? Wie zou het werkelijk beoogde doelwit kunnen zijn?
  • Wie weet wie tussen 21 juni en 6 juli beschikte(n) over de gestolen, witte VW Transporter?
  • Wie weet wie tussen 28 juni en 6 juli gebruikmaakte(n) van de gestolen, zwarte Renault Megane?
  • Wie weet of vermoedt iets over de daders en/of hun mogelijke opdrachtgever(s)?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Langere versie interview dochter

Brief van weduwe Kılıçsoy

De echtgenote van Mehmet Kılıçsoy heeft haar gevoelens omtrent de moord op haar man op papier gezet. Haar handgeschreven brief leest u hier.
Een vertaling naar het Nederlands is hier te lezen.

Burgemeester Geradtslaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.