Oplichter troggelt echtpaar 30.000 euro af

  • Utrecht

Een Duits echtpaar dacht een koper te hebben gevonden voor hun boot van ruim twee ton. Ze spraken met hem af in een Utrechts restaurant om de koop te bezegelen, maar werden in plaats daarvan slachtoffer van oplichting. De strop voor het echtpaar bedroeg zo’n 30.000 euro.

De zogenaamde koper, die zich Jan Jansen noemde, had beloofd de boot contant af te rekenen – zij het op één voorwaarde: hij wilde in de deal ook voor circa dertig mille aan goud betrekken.

Janskerkhof

De slachtoffers werd gevraagd twee goudstaven en een aantal gouden Krugerrand-munten aan te kopen en die zou ‘Jansen’ dan van hen overnemen. Hij stelde het echtpaar daarvoor zelfs een extra beloning in het vooruitzicht.

Een heel bijzondere manier van zaken doen, vonden de Duitsers, maar ze besloten akkoord te gaan. Zo kwam het op 11 oktober 2023 tot een ontmoeting met de man aan het Janskerkhof in Utrecht. Kijkt u goed naar de beelden hieronder en meld het als u hem herkent.

Ervaren crimineel

De oplichter leek rond 50 jaar oud, zag er volgens de slachtoffers verzorgd uit en had destijds een zwart met grijze baard. Hij sprak zowel Nederlands als Duits.

‘Jan Jansen’ lijkt een ervaren crimineel, gezien zijn vlotte babbel en het feit dat hij sporen als telefoonnummers heeft uitgewist. Ook lijkt het op de camerabeelden of de man zijn best deed om geen vingerafdrukken achter te laten.

“Discreet testen”

Het ging er gemoedelijk aan toe in het restaurant. De zogenaamde koper legde een pakketje met bankbiljetten op tafel – voor de boot, het goud en de moeite – en het Duitse echtpaar gaf hem er het gevraagde goud voor terug.

De nog onbekende man zou alleen nog even de echtheid van het goud bevestigen door een chemische test. Dat wilde hij discreet doen, zei hij, dus nam hij het goud mee naar het toilet. U raadt het wellicht al: meneer kwam niet meer terug. En niet alleen was hij er met de 30.000 euro aan goud vandoor, het geld dat hij had achtergelaten bleek grotendeels nep.

242328 Utrecht Dad4
Wie weet meer over deze verdachte?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Heeft u een idee wie de oplichter kan zijn en/of waar de politie hem kan vinden, neem dan alstublieft contact op. Ook als u zelf (bijna) slachtoffer van deze ‘Jan Jansen’ bent geweest, wil de politie u heel graag spreken.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Janskerkhof in Utrecht

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.