Oplichting middels airfryer-advertenties

  • Landelijk

Verschillende mensen werden de afgelopen tijd slachtoffer van phishing nadat ze interesse hadden getoond in een airfryer. Zo’n apparaat wordt in zulke gevallen te koop aangeboden via social media, naar het lijkt door een goedbedoelende particulier. Bij het regelen van de verzendkosten gaat het vervolgens helemaal mis.

Van degene die zegt de airfryer op te sturen, krijgt de koper een betaalverzoek. De link daarin leidt naar een betrouwbaar uitziende site, maar u raadt het al: met de gegevens die er worden ingevuld, krijgen criminelen toegang tot de bankrekening van het slachtoffer.

Update

Niet veel tips, maar wel is er een mogelijke naam genoemd van de verdachte. Meer informatie blijft zeer welkom.

Verdachte rekent 1.500 euro af

Een en ander overkwam ook een man in Amsterdam. Hij wilde een airfryer aanschaffen via een contact op social media en probeerde desgevraagd de verzendkosten over te maken. Terwijl hij dacht dat die betaling mislukt was, werden zijn gegevens geroofd.
Wat de betrokkenheid precies is van de man op de camerabeelden hieronder is nog niet duidelijk. Vast staat dat hij in een elektronicawinkel bijna 1.500 euro afrekende met het geld van een slachtoffer.

Betaling met smartphone

Wat opvalt is dat de verdachte betaalde zonder bankpas of pincode. Het is de daders gelukt om de rekening van het slachtoffer te gebruiken via Google Pay op een smartphone.
Een belangrijk spoor naar de mensen achter deze phishingpraktijken is de man op de beelden. Neem alstublieft contact op als u weet of vermoedt wie hij kan zijn. Dat mag als u dat liever doet ook anoniem.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Wie herkent de man op de beelden en/of weet waar hij verblijft?
Bent u zelf slachtoffer geworden van dit soort phishing, doe alstublieft aangifte. Ook dat helpt bij het opsporen van de verantwoordelijken.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven