Overvallenreeks op juwelenhandelaars

  • Rotterdam
  • Update 

Door een internationaal opererende, vermoedelijk Colombiaanse bende

Update

Er kwamen 10 tips. Vallen of vielen u als juwelenhandelaar verdachte zaken op, meldt het: de rechercheurs zijn blij met alles dat naar de bende kan leiden.

De politie in Rotterdam is op zoek naar een internationaal opererende, vermoedelijk, Colombiaanse bende. Zij beroven of overvallen rondreizende juwelenhandelaren. Tussen april en september 2016 zijn in Nederland 7 juwelenhandelaren slachtoffer van hen geworden.

rdambende_kruiskade.jpg
Italiaanse handelaar: 5 april 2016

Op dinsdag 5 april bezoekt een Italiaanse juwelenhandelaar een juwelierszaak aan de Kruiskade in Rotterdam. Daarna stapt hij weer in zijn gehuurde zwarte Renault Megane en stopt een eindje verder, zodat hij even kan bellen. Een donkerrode Ford Focus, die achter hem rijdt gaat hem voorbij. Maar achter de Italiaan stopt een zwarte Peugeot 208, die ook weer gaat rijden zodra de handelaar weer verder gaat.  

rdambende_renaultfocuspeugeot.jpg
Tankstation

Een half uur later is de Italiaan op weg naar een klant in Bergen op Zoom. Hij stopt bij een Shell tankstation langs de A29 ter hoogte van Numansdorp. Zodra hij de afrit neemt naar het tankstation wordt hij gevolgd door de zwarte Peugeot en de donkerrode Ford, al slaan zij af richting het parkeerterrein voor de vrachtwagens.

rdambende_daders2.jpg
Beroving

Zodra de Italiaan is uitgestapt en naar de tankshop gaat, komen er drie mannen aangelopen. Ze drentelen wat bij een bestelbus en zodra de kust veilig is, slaan de daders een ruit in van de Renault Megane en nemen snel een tas weg, waarna ze zich uit de voeten maken. Een alerte autobestuurder waarschuwt snel de Italiaan. Die constateert dat de daders alleen zijn tas met kleding hebben gestolen. Zijn juwelen liggen veilig in een koffer aan een ketting achterin zijn auto.

  • Welke juwelenhandelaar is vanaf april 2016 iets opgevallen dat met deze bende te maken kan hebben?  Misschien dat mensen zich dat nu  pas realiseren dat hen iets is overkomen dat met deze bende in verband kan worden gebracht. Alles wat verdacht of afwijkend was, hoort de politie graag. 
rdambende_dad1b.jpg
Signalement dader 1

Draagt een donkere cap met voorop iets wits. Verder draagt hij een pak en een schoudertas.

rdambende_dad2b.jpg
Signalement dader 2

Deze man komt even met zijn gezicht in beeld als hij langs het slachtoffer loopt als die de tankshop binnenloopt. Hij draagt een opvallende 3-kleurige jas met over de borst lichte banen en een capuchon. 

rdambende_dad3b.jpg
Signalement dader 3

Ook deze dader is even in zijn gezicht te zien als hij voorbij de tankshop loopt en daarna de hoek omslaat. Hij heeft donker haar dat bovenop dunner wordt en draagt een houtje touwtje jas.

  • Wie heeft een vermoeden wie de daders zijn aan de hand van de bewakingsbeelden en signalementen? 
rdambende_juwelier3.jpg
Indiase handelaar: 16 juni 2016

Op donderdag 16 juni, rond 16.15 uur, is een Indiase juwelenhandelaar met zijn vrouw bij toevallig dezelfde juwelierszaak aan de Kruiskade in Rotterdam. Hij komt daar regelmatig langs met een nieuwe collectie, waaruit de juwelier een keuze kan maken. Rond 17.45 uur is het echtpaar weer terug bij hun auto. 

rdambende_vwpassat.jpg
Volkswagen Passat

In de tijd dat het echtpaar in de juwelierszaak is parkeert ondertussen een Volkswagen Passat op de Karel Doormanstraat. Als het echtpaar wegrijdt, achtervolgen zij hen in de richting van het Schouwburgplein, op weg naar Schiedam.

rdambende_dadpassat.jpg
Parkeergarage

De Toyota Auris van het echtpaar rijdt om ongeveer 18.00 uur de parkeergarage van het winkelcentrum De Passage in.  De man parkeert op de tweede etage en gaat wat eten halen. Zijn vrouw blijft in de auto wachten.

Beroving

Dan wordt opeens de achterruit van de Toyota Auris ingeslagen. De vrouw stapt uit en wil nog de sieraden die in de auto liggen beschermen, maar door een duw valt ze en verliest ze kort het bewustzijn. Bij terugkomst van haar man zijn de daders er al vandoor met alle kostbaarheden. Het gezicht van een van de daders is nog te zien op bewakingsbeelden als hij de parkeergarage uitrijdt.

  • Wie heeft een vermoeden wie de bestuurder van de Volkswagen Passat is? 

  • Wie was donderdagmiddag omstreeks 18.00 uur in de parkeergarage bij winkelcentrum De Passage in Schiedam? Het was daar toen druk in de parkeergarage, maar wat de Indiase echtgenote opviel was dat er tijdens de beroving helemaal geen auto’s langskwamen maar meteen daarna juist wel weer. Het kan zijn dat de daders de weg hebben versperd. 
rdambende_daders2.jpg
Internationaal opererende bende

De politie heeft inmiddels zeven soortgelijke overvallen op juwelenhandelaren geanalyseerd, door heel Nederland. Er zijn vergelijkbare zaken bekend in Italië, België en Duitsland. In alle gevallen hebben de juwelenhandelaren sieraden bij zich omdat ze een afspraak hebben bij een juwelier of omdat ze net een juwelenbeurs bezocht hebben. Uit onderzoek wordt duidelijk dat het om een Zuid-Amerikaanse bende gaat, mogelijk specifieker uit Colombia.

rdambende_4luik.jpg
Werkwijze

Soms beroven de daders hun slachtoffer pas na een lange achtervolging, de overvallen zijn altijd perfect getimed. De politie vermoedt ook dat de daders peilbakens onder de auto’s van hun slachtoffers plaatsen en door zo’n gps-volgsysteem weten waar de auto’s met de juwelen zich bevinden. De bende is niet uit op een confrontatie met de juwelenhandelaar maar alleen op de juwelen. Verder zijn door de daders gebruikte auto’s teruggevonden. 

Voorzorgsmaatregelen

Momenteel is het rustig met de overvallen, maar het kan zijn dat de daders nu in het buitenland zitten en later terugkomen. Wees ervan bewust wat je bij je hebt en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen. Reis als het even kan met z’n 2-en, hou je omgeving in de gaten en leg waardevolle koffers, net zoals de Italiaanse handelaar, in de auto vast aan een ketting.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Rotterdam

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.