Plofkrakers brengen omwonenden in gevaar

  • Amsterdam

De bewoners van de Haarlemmermeerstaat werden in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 oktober 2019 opgeschrikt door het werk van plofkrakers. Rond 03.00 uur bliezen twee mannen met zware explosieven een geldautomaat op.

Update

Heel fijn: de getuigen hebben zich gemeld. Daarnaast kwamen er ook acht tips binnen. De politie is nog wel op zoek naar een extra ooggetuige: een taxichauffeur. De chauffeur reed rond in een zwarte Toyota Prius. Was u dit? Neem alstublieft contact op.

Een bewoner van een daarboven gelegen woning raakte daarbij gewond. Door de kracht van de explosie kwam de vloer van de woning omhoog en vloog er glas door de ruimte.

Beelden van de daders

De twee daders staan op beeld. Te zien is hoe zij – tussen de stofwolken door – hun weg proberen te vinden in het puin bij de geldautomaat. Een aantal seconden later vertrekken ze op een (motor)scooter in de richting van het Hoofddorpplein.

Ze zijn later ook nog gefilmd ter hoogte van de Westlandgracht.

Eerste gewonde door plofkraak

Doordat geldautomaten steeds beter worden beveiligd, gebruiken criminelen ook steeds zwaardere explosieven. In 2019 zijn er al meerdere plofkraken in Amsterdam gepleegd, maar dit is de eerste keer dat hierbij een omwonende gewond raakte.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Herkent u de plofkrakers?

Weet u wie de mannen op de beelden zijn of heeft u zelf nog beelden van de plofkraak? Neem alstublieft contact op met de politie.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Haarlemmermeerstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER