Serie plofkraakpogingen
Sinds eind september 2018 zijn in hoofdzakelijk Amsterdam-West en -Nieuw-West twaalf pogingen gedaan om plofkraken te plegen. Met vergelijkbare werkwijzen wordt geprobeerd geldautomaten op te blazen, soms met succes.
Bij slechts één van de incidenten hebben de daders geld buitgemaakt, maar de schade als gevolg van de ontploffingen is enorm. Daarnaast bevinden veel van de geldautomaten zich in de buurt van woningen, waardoor onschuldige burgers in gevaar worden gebracht.
Chronologisch overzicht
De politie neemt de serie plofkraken hoog op en vraagt uw hulp om de verantwoordelijken op het spoor te komen. Daarom hieronder een chronologisch overzicht, met waar mogelijk foto's van de daders. We hebben de zaken genummerd, zodat u gericht kunt tippen. Herkent u een of meerdere van de daders, geeft u het betreffende nummer dan door aan de politie op 0800-6070 of online via het tipformulier.
De eerste van de recente golf plofkraakpogingen was in Nieuw-Sloten bij een geldautomaat aan het Belgiëplein. Bij deze mislukte poging is één dader gefilmd.
Twee mannen in beeld bij deze poging in Geuzenveld. Het lukte hen niet de explosieven in de geldautomaat te plaatsen, waarop ze het opgaven en vertrokken.
Eerder waren twee handlangers door camera's vastgelegd bij de ING-bank aan het Plein 40-45. Ook over dit duo ontvangt de politie graag uw informatie.
3 – Lambertus Zijlplein, 23 oktober 2018
Bij deze poging lukt het de daders om hun explosieven in de automaat te plaatsen, maar een ontploffing blijft uit.Voor dit incident zijn twee verdachten aangehouden.
4 – Molenwijk, 25 oktober 2018
In de Oostzanerwerf – in Amsterdam-Noord ditmaal – kwam het wel tot een explosie, maar de daders vertrokken zonder buit. Van hen zijn er geen beelden.
Wél weet de politie dat bij dit incident een Yamaha motorscooter is gebruikt die al in april in Zaandam is gestolen vanaf de Wibautstraat.
De scooter, een SJ01 XP500 TMAX, heeft het kenteken MR-XG-85. Wie weet waar deze is geweest tussen 21 april en 25 oktober 2018 of wie er in die periode gebruik van maakte?
Een geldautomaat in De Baarsjes moest het deze keer ontgelden. Nadat hun handlanger eerder al in beeld kwam op de De Clerqstraat, zijn de twee daders vastgelegd. Eén reed op een rode scooter en de ander op een zwarte.
Bij het World Fashion Center bliezen twee daders een geldautomaat op, waarbij ook de glazen wand sneuvelde waarachter zij zich verscholen. Geef het door als u weet wie deze mannen zijn.
De politie wil ook graag meer informatie over de zwarte motorscooter die het duo gebruikte. Het lijkt een vrij fors exemplaar. Mogelijk weet iemand wie rond de Kerst in Amsterdam op zo'n voertuig reed.
7 – Surinameplein, 28 december 2018
Tussen het Rembrandtpark en de westzijde van het Vondelpark zijn twee mannen door camera's vastgelegd toen zij hun plofkraak voorbereidden.
De politie heeft één verdachte kunnen aanhouden, maar is nog op zoek naar de man op de foto.
Net als de eerste uit de reeks, een poging in Nieuw-Sloten. Twee daders in beeld en een werkwijze die ook bij eerdere plofkraken werd gehanteerd. Meld het als u een idee heeft wie dit zijn.
Voor de derde keer binnen vijf maanden is op zaterdagavond 2 februari een geldautomaat in Geuzenveld het doelwit.
Dankzij camera's van Stadstoezicht zijn zowel de voorbereidingen en de ontploffing als een deel van de vluchtroute vastgelegd.
De ravage was enorm. Kort na de explosie gingen de twee daders ervandoor op een (motor)scooter. Wie weet wie deze mannen zijn en/of heeft informatie over de scooter?
Overige incidenten
Behalve de hierboven genoemde incidenten zijn er in dezelfde periode nóg drie plofkraakpogingen geweest. Daarvan kan de politie u helaas geen beelden tonen, maar uw informatie is niet minder welkom. Weet u iets over mogelijke daders, laat het alstublieft weten. Het gaat om:
• Belgiëplein, donderdag 29 november 2018
• Delflandplein, zondag 2 december 2018
• Slotermeerlaan, vrijdag 4 januari 2019.
In de nacht van 27 op 28 februari 2019 mislukte een plofkraak in het Museumkwartier. Op het Cornelis Schuytplein werd een enorme ravage aangericht, maar geen geld buitgemaakt.
Uw tips doorgeven
Ieder detail kan helpen in dit onderzoek. Geef uw informatie, hoe summier ook, zo snel mogelijk door op 0800-6070 of nu direct online. Heeft u een reden om anoniem te willen blijven, kunt u bellen met 0800-7000 of het meldformulier invullen van ‘M’. Voor een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen belt u 079 - 34 58 999.
Help de politie