Ram- en plofkraken op geldautomaten

  • Landelijk
  • Update 

In de afgelopen twee jaar sloegen criminelen toe bij meer dan 260 geldautomaten in heel Nederland. Slechts 1 op de 10 slaagt, maar vrijwel altijd is de schade enorm.

Update

Eén verdachte van de plofkraak in Gorinchem lijkt aangehouden. Na een korte achtervolging werd woensdag 26 maart 2014 in Utrecht Overvecht een man (20) aangehouden, die waarschijnlijk ook meer weet van plofkraken in Eindhoven, Beuningen en Zeewolde.

Sinds 2006 proberen ram- en plofkrakers op allerlei manieren bij het geld in een geldautomaat te komen. Hoewel dat maar zelden lukt, blijven criminelen het proberen. In 2013 werd bij meer dan 130 geldautomaten verspreid door heel Nederland geprobeerd deze op te blazen: een triest record, en de criminelen gaan steeds verder om hun doel te bereiken.

tcm17311799_large.jpg
Schade

Wat de criminelen willen is het geld dat in de kluis van de bank ligt. Maar wat ze doen is niet alleen die automaat vernielen, maar ook nog aanzienlijke schade veroorzaken daar omheen. Gas wordt gebruikt om automaten op te blazen en de laatste tijd is er ook een toename van het gebruik van explosieven.

tcm17311783_large.jpg
Gevaar

Gelukkig zijn er nog geen slachtoffers in de zin dat mensen zijn overleden. De politie is er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat waardoor mensen kunnen omkomen.

tcm17311773_large.jpg
Actiedag

Halverwege vorig jaar leidt de landelijke aanpak van ram- en plofkraken tot het eerste resultaat. Op één dag houdt de politie 20 criminelen aan. En na vervolgonderzoek komt dat aantal zelfs uit op 70 arrestanten. Het lijkt er sterk op dat de actiedag heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal ram en plofkraken van ongeveer 100 in de eerste helft van 2013 naar 50 in de tweede helft.

tcm17311787_large.jpg
Maatregelen

Dat is mede te danken aan adequaat optreden van het landelijk team dat zich met deze misdrijven bezig houdt. Dat team blijft tot zeker volgend jaar in volle omvang actief, want het aantal kan nog verder teruggedrongen worden. Ondertussen treffen de banken ook steeds meer veiligheidsmaatregelen.

tcm17311785_large.jpg
Plofkraak Krommenie

Vrijdagochtend 7 juni 2013 plegen vier mannen een ram- en plofkraak op een geldautomaat van de ING-bank aan de Heiligeweg in Krommenie. Ze blazen de geldautomaat op, maar het lukt ze niet om met een Volkswagen de deur open te rammen.

tcm17311774_large.jpg
Audi

Vervolgens steken ze de auto in brand en vertrekken in een Audi.

tcm17311801_large.jpg
Vlucht

Ze rijden met hoge snelheid het parkeerterrein op van de flat Walmolen in de Molenwijk in Amsterdam-Noord.

tcm17311786_large.jpg
Lift

De daders gaan de flat binnen en nemen de lift waar ze zijn gefilmd. Op de bovenste etage zijn de mannen uit de lift gestapt en hebben zich daar een tijd lang schuil gehouden voordat ze weer weggingen. Er wordt niet uitgesloten dat deze mannen betrokken zijn bij meerdere van dit soort zaken.

tcm17311775_large.jpg
Dader 1

Hij is licht getint, zo’n 25 à 30 jaar oud en heeft een opvallend sportieve bouw. Het vermoeden bestaat dat hij regelmatig naar de sportschool gaat en de politie vraagt vooral sportschoolhouders en medewerkers in en om Amsterdam goed naar hem te kijken.

tcm17311776_large.jpg
Dader 2

Hij is donkerder getint en draagt dreadlocks onder zijn capuchon.

tcm17311777_large.jpg
Dader 3

Bij hem valt met name zijn kortgeschoren donkere haar op. Ook hij is licht getint.

tcm17311778_large.jpg
Dader 4

De laatste jongen weet zo goed uit beeld te blijven dat alleen zijn donkere kleding te zien is.

tcm17311780_large.jpg
Flat

Ze zijn misschien wel vaker in de buurt van de flat Walmolen in de Molenwijk in Amsterdam-Noord gezien. Ze leken goed te weten dat je daar bij die bovenste etage kon schuilen.

tcm17311797_large.jpg
Plofkraak Gorinchem

Maandagochtend 6 mei 2013 plegen drie mannen een plofkraak op een geldautomaat van de ABN Amro in winkelcentrum Piazza Center in Gorinchem. Ze slagen er in met een gestolen auto de gevel te rammen en de geldautomaat op te blazen.

tcm17311800_large.jpg
Scooters

Met de buit vluchten ze op twee scooters. Over het merk van die scooters is niets bekend. De Volkswagen laten ze met draaiende motor achter bij de bank.

tcm17311779_large.jpg
Daders Gorinchem

De politie gaat er vanuit dat ze met zijn drieën waren. Eén is het beste te zien is als hij voor de geldautomaat staat. Hij is weliswaar onherkenbaar, maar mensen die toch ook maar het geringste vermoeden hebben wie hij is of wie zijn handlangers zijn, worden verzocht contact op te nemen.

tcm17311782_large.jpg
Gestolen

De daders in Gorinchem lieten de Volkswagen Golf achter die ze eerder die nacht gestolen hadden vanuit de Blieckstraat in Utrecht. Ze hebben hem dus maar korte tijd in hun bezit gehad.

tcm17311781_large.jpg
Geen verband

Volgens de politie is er geen verband tussen de twee kraken en gaat het om twee verschillende dadergroepen. Uit onderzoek blijkt dat bij beide ram- en plofkraken een andere werkwijze werd gehanteerd.

  • Wie is er op vrijdagochtend 7 juni 2013 getuige geweest van de ram- en plofkraak op een geldautomaat van de ING-bank aan de Heiligeweg in Krommenie?

  • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?

  • Wie heeft de daders op vrijdagochtend 7 juni 2013 of in de periode daarvoor bij de flat Walmolen in de Molenwijk in Amsterdam-Noord gezien?

  • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen de mannen in de lift, mogelijk in combinatie met de plofkraak in Krommenie?

  • Wie is er op maandagochtend 6 mei 2013 getuige geweest van de plofkraak op een geldautomaat van de ABN Amro in winkelcentrum Piazza Center in Gorinchem?

  • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden de daders van de plofkraak in Gorinchem?

  • Wie heeft de daders op hun scooters zien vluchten?

  • Wie is er getuige geweest van de diefstal van de Volkswagen Golf vanuit de Blieckstraat in Utrecht?