Ramkraak Shell tankstation aan de Proostwetering

 • Utrecht
 • Update 

De schade aan het tankstation zelf bedraagt zo’n anderhalve ton.

Update

In totaal meer dan 35 tips, u dacht goed mee! Meer tips over de ramkrakers zelf zijn uiteraard nog welkom.

In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november 2015 rond 03.30 uur vindt er een ramkraak plaats bij het Shell tankstation aan de Proostwetering in Utrecht Leidsche Rijn. Er arriveert eerst een donkere Audi station en even daarna een gestolen shovel, die tot tweemaal toe een zijmuur ramt. De daders gaan door het grote gat naar binnen en nemen uit een kluis een relatief klein geldbedrag mee.

 • Wie is er in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november 2015 rond 03.30 uur getuige geweest van de ramkraak bij het Shell tankstation aan de Proostwetering in Utrecht Leidsche Rijn?
tcm17348532_large.jpg
Daders

De daders waren goed voorbereid. De hele actie ziet er gecoördineerd uit en ze droegen allemaal donkere kleren en bivakmutsen, waardoor over de mannen zelf niet veel te vertellen valt.

 • Wie heeft er informatie over de daders, mogelijk in combinatie met de bewakingsbeelden, het kunnen rijden in een shovel en/of de donkere Audi station?
tcm17348536_large.jpg
Handschoenen

De drie daders die binnen bezig waren met de kluis droegen alle drie dezelfde nog onbekende oranje handschoenen met een zwarte tekst op de rug van de hand.

 • Wie herkent de handschoenen?
tcm17348534_large.jpg
Ervaring

De vierde dader bestuurde zowel de shovel als later ook de Audi. Bij aankomst zet hij meteen de bak voorop op de juiste hoogte en rijdt behendig om de pomp heen. Ook bij het rammen en daarna achteruit rijden is er weinig aarzeling. Hij moet dus bijna wel ervaring met een shovel gehad hebben.

tcm17348539_large.jpg
Shovel

Het gaat om een grote gele Caterpillar shovel, die ze met draaiende motor en een geforceerd contactslot achterlieten bij het tankstation.

 • Wie is er in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november getuige geweest van de diefstal van de shovel vanaf het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht West?
tcm17348533_large.jpg
Diefstal

De shovel is kort voor de ramkraak een paar kilometer verderop gestolen vanaf het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht West, bij grondsaneringsbedrijf Sita aan de Isotopenweg.

tcm17348538_large.jpg
Route

Een vrachtwagenchauffeur die de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november over de Isotopenweg rijdt, ziet rond 03.15 uur of even daarna een shovel voorbij rijden richting de Atoomweg. Omdat hij verder niets bijzonders ziet, besteedt hij er niet al te veel aandacht aan.

 • Wie heeft de shovel zien rijden op de route naar het Shell tankstation aan de Proostwetering in Leidsche Rijn?
tcm17348542_large.jpg
Voorkennis

Die daders hebben op de een of andere manier geweten dat bij het bedrijf op de Isotopenweg een shovel stond. De daders hebben er dus best moeite voor gedaan en wellicht dat ze misschien wel vaker op dat terrein zijn geweest.

 • Wie is er kort voor de ramkraak getuige geweest van de diefstal van de kentekenplaten met het nummer 46-RHB-4 vanaf een witte Renault Clio aan de Sint Eustatiusdreef in Utrecht Overvecht?
tcm17348540_large.jpg
Snelle Audi

De daders reden in een donkere Audi stationwagen, vermoedelijk van het type Quattro RS4. Wat opvalt zijn de lichtkleurige dakspoilers en dat de ramen zijn omrand met een lichtere kleur. Verder heeft de auto een dubbele uitlaat. Het gaat om een heel snelle Audi, in een van de duurdere uitvoeringen.

 • Wie heeft er informatie over de donkere Audi?
tcm17348531_large.jpg
Audi-bende

Zulke snelle Audi’s zijn op dit moment in het nieuws vanwege de ‘Audi-bende’ die ook in Duitsland plofkraken pleegt. Tot nu toe is er nog geen enkele aanwijzing dat deze zaak daar iets mee te maken heeft. De politie houdt er rekening mee dat het om een gestolen auto gaat.

 • Wie heeft er in de uren voor de ramkraak verdachte personen of auto’s op bedrijventerrein Lage Weide gezien?
tcm17348537_large.jpg
Kentekenplaten

Op de Audi zaten gestolen kentekenplaten met het nummer 46-RHB-4. Die platen zijn kort voor de ramkraak gestolen, of de avond ervoor of diezelfde nacht, vanaf een aan de Sint Eustatiusdreef in Utrecht Overvecht geparkeerde witte Renault Clio. Wellicht zijn er getuigen van de diefstal van de kentekenplaten, die nog steeds vermist zijn.

 • Wie weet waar de gestolen kentekenplaten zijn?
tcm17348541_large.jpg
Vlucht

De Audi is met hoge snelheid weggereden in de richting van de Zuilense Ring en de A2.

 • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?
tcm17348535_large.jpg
Getuige

Net nadat de Audi uit beeld verdwijnt, komt er op het fietspad langs het tankstation aan de Proostwetering iemand voorbij, mogelijk op een brommer of scooter. Diegene wil de politie graag spreken.

 • Wie herkent zichzelf in de getuige oproep?

Proostwetering

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.