Schietincident aan het W.G. Witteveenplein

  • Rotterdam
  • Update 

Op maandag 23 januari wordt om 20.20 uur een 38-jarige man neergeschoten op het W.G. Witteveenplein in Rotterdam-Zuid. 

Update

De 21-jarige bestuurder van de Polo is aangehouden, net als een 18-jarige medeverdachte. De derde verdachte, de 23-jarige man die bij de auto wegrende vanuit de Jacques Nycolaasstraat, is op 31 mei 2017 gearresteerd. Alle drie de verdachten zijn Rotterdammers.

witteveenplein_117127_vuurplaat.jpg
Dag van schietincident

Die maandag is het slachtoffer samen met een vriend in Amsterdam geweest. Zijn vriend zet hem aan het einde van de middag weer af in Rotterdam-zuid. De 38-jarige man heeft geen vaste woon of verblijfplaats en leeft een beetje van dag tot dag. Hij gaat regelmatig op bezoek bij kennissen in één van de appartementen aan de Vuurplaat.

witteveenplein_117127_bbso.jpg
Appartementencomplex aan de Vuurplaat

Het is bekend dat hij daar ook die maandag even is geweest. Hoe laat en waar hij het complex die dag binnenkomt is echter niet bekend; zijn binnenkomst is niet vastgelegd op de bewakingscamera in de entree. Maar zijn vertrek wel: iets na 20.00 uur. Vanaf de Vuurplaat passeert hij een snackbar, en loopt daarna het W.G. Witteveenplein op waar hij een aantal mensen ontmoet. 

witteveenplein_117127_regio3.jpg
Schietincident

Wat er daarna precies gebeurt is onduidelijk: mogelijk is er eerst een handgemeen ontstaan dat daarna razendsnel is geëscaleerd. Hoe dan ook: de man wordt van dichtbij meerdere keren beschoten. Gealarmeerde buurtbewoners bellen de politie. 

Verwondingen

De man loopt door het schietincident zwaar hersenletsel op. Hij wordt momenteel kunstmatig beademd en is niet aanspreekbaar. 

Motief

De politie onderzoekt verschillende scenario’s. Het zou kunnen dat er een financieel conflict speelde. Mogelijk had hij ook schulden en dit heeft mogelijk en rol gespeeld.

witteveenplein_117127_polo1.jpg
Volkswagen Polo

Het is bekend dat de daders die avond reden in een grijze Volkswagen Polo. Ze reden die dag vanaf de Vuurplaat  het W.G. Witteveenplein, volgen de eenrichtingsweg  en stoppen dan aan de andere kant, op de plek waar ze het slachtoffer hebben ontmoet.

witteveenplein_117127_nicolaasstraat2.jpg
Vluchtroute

Na het schieten zijn de daders in de Polo in de richting van de Jacques Nycolaasstraat gevlucht, een doodlopende straat. Als duidelijk wordt dat ze niet verder kunnen vlucht een van de inzittenden te voet in de richting van de Laan op Zuid. 

rdam_1605_fu1403_daderitem2.jpg
Sportschoen

Bij het openen van het portier valt een schoen uit de auto. Het gaat om een zwarte Nike-sportschoen van het type Air Max. Die is niet van de dader die wegrent, maar van één van de twee mannen die al zijn gearresteerd. De andere, linker schoen is niet bij de verdachten aangetroffen. Heeft u die ergens zien liggen, meldt u dat dan s.v.p.

  • Eén van de verdachten heeft, nadat hij zijn rechter schoen verloor, mogelijk zijn linker schoen ergens gedumpt. Wie heeft een zwarte Nike-sportschoen, type Air Max, gevonden?
witteveenplein_117127_dad1b.jpg
Omkeren

Ondertussen zit er voor de bestuurder van de Polo niks anders op dan weer om te keren. Waarna de auto weer het W.G. Witteveenplein opdraait en nu wel de juiste richting kiest. 

  • Wie weet meer over dit schietincident?
witteveenplein_117127_crash.jpg
Op de vlucht

De Volkswagen Polo werd 4 dagen later gezien. De politie probeerde de bestuurder staande te houden maar hij ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor en is daarna gecrasht. De bestuurder is vervolgens aangehouden en verhoord maar zijn betrokkenheid naar dit schietincident is nog in onderzoek. 

Meerdere daders

De politie gaat ervan uit dat er minimaal drie personen in de Volkswagen Polo zaten. Een van hen heeft mogelijk een verwonding, want het slachtoffer heeft een van de daders hoogstwaarschijnlijk geslagen. Het slachtoffer heeft een vechtsport-achtergrond dus zou zijn belager flink geraakt kunnen hebben. Misschien is het opgevallen dat iemand om onverklaarbare reden ineens met een verwonding, mogelijk aan zijn hoofd, rondliep na maandagavond 23 januari. 

witteveenplein_117127_nicolaasstraat.jpg
Getuigenoproep: Jacques Nycolaasstraat

Toen de Polo de doodlopende Jacques Nycolaasstraat inreed liepen er twee personen over de stoep die de politie nog graag willen spreken, omdat de daders vlak langs hen zijn gereden en deze twee getuigen nog omgekeken hebben. 

  • Wie zijn de twee getuigen in de Jacques Nycolaasstraat? 
witteveenplein_117127_witteveenpleinpd2.jpg
Getuigenoproep: Man met hond

Rond het tijdstip van het schieten liet een man zijn hond uit rond het W.G. Witteveenplein. Deze persoon heeft mogelijk ook iets gezien van het schieten zelf, van de daders, of van het wegvluchten in die grijze Polo. Ook met deze persoon komt de politie graag in contact.

  • Wie is de getuige die zijn hond uitliet bij de W.G. Witteveenplein? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie