Slachtoffer (12) door illegaal vuurwerk

  • Den Bosch
  • Update 

Een jongen moet zijn hand missen doordat een illegale Cobra 6 te vroeg explodeerde.

Update

15 reacties, over een mogelijke leverancier en sites waar zulk vuurwerk wordt aangeboden.

Op zaterdagavond 7 november 2015 ontplofte een Cobra 6 te vroeg in de hand van een jongen (12) in een speeltuintje aan de Veldwijkstraat in Den Bosch. De jongen is hierdoor zijn gehele hand kwijtgeraakt. Het slachtoffer had het illegale vuurwerk van een vriendje gekregen en die had hem weer gekocht bij een jongen (16) eveneens uit Den Bosch. De politie is op zoek naar wie de leverancier is van de verdachte en wie nog meer bij hem gekocht heeft.

tcm17345825_large.jpg
Slachtoffer

Doordat de Cobra te vroeg ontplofte raakte het jongetje zijn complete linkerhand kwijt. Een plastisch chirurg opereerde hem nog diezelfde avond urenlang. Later volgden nog twee operaties. De jongen had ook nog ander vuurwerk in zijn zak. Als dat was mee ontploft dan was de jongen er niet meer geweest.

tcm17345818_large.jpg
Cobra

Een Cobra is een soort kleine granaat met een verwoestende kracht. Het valt onder illegaal vuurwerk en is levensgevaarlijk. Hij is vooral onder lagere schoolkinderen enorm populair. Hij kost maar 5 euro en er valt makkelijk aan te komen ondanks dat het verboden is. Op de Cobra zit geen NL gebruiksaanwijzing. Kinderen doen maar wat en weten niet wat ze in handen hebben.

  • Wie weet waar de verdachte (16) de Cobra’s vandaan heeft?

  • Wie heeft er nog meer illegaal vuurwerk bij hem gekocht?
tcm17345820_large.jpg
Gekregen

Het slachtoffer heeft verteld dat hij de Cobra had gekregen van een vriendje. Dat vriendje zou hem gekocht hebben van een jongen (16) ook uit Den Bosch. Op basis van die informatie zijn zoekingen gedaan, maar daarbij is geen vuurwerk gevonden. Wel zal deze jongen zich moeten verantwoorden voor de rechter.

tcm17345824_large.jpg
Misdrijf

In Nederland is het kopen of verkopen en ook het bezitten, opslaan, vervoeren en afsteken van illegaal vuurwerk verboden. Omdat Cobra’s zulk zwaar vuurwerk zijn wordt bijvoorbeeld het verkopen ervan niet langer meer gezien als een overtreding, maar als een misdrijf waardoor je zelfs een strafblad krijgt.

tcm17345754_large.jpg
Import

Bijna alle Cobra’s komen uit één legale fabriek in Italië en neppers komen onder andere uit China. De verdachte zal dat niet zelf geïmporteerd hebben. De politie wil weten waar hij ze vandaan heeft zodat de ouders eventueel ook de letselschade kan verhalen.

  • Wie weet hoe en door wie de illegale Cobra’s het land binnenkomen?

  • Wie heeft er informatie over de import en/of opslag van ander illegaal vuurwerk?
tcm17345819_large.jpg
Flitspoeder

Een Cobra (6) bevat flitskruit. Soms wel 25 tot 50 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan. Veel cobra’s hebben een losse lont en/of losse dop. Hierdoor kan het flitspoeder gaan lekken.

tcm17345821_large.jpg
Gevaarlijk

Flitspoeder is zeer licht ontvlambaar. Er is kans op een explosie als er een sigaret in de buurt is, als iemand anders ook vuurwerk afsteekt, of alleen al de statische elektriciteit van een wollen trui. Het lont lijkt lang maar de 3-6 sec regeling geldt hier niet. Het is bedoeld voor professionele vuurwerkshows en zeker niet voor consumenten.

tcm17345822_large.jpg
Legaal

Legaal vuurwerk moet in Nederland aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zitten en er moet opstaan dat het ‘geschikt is voor particulier gebruik’ en welke effecten je ervan kunt verwachten. Legaal vuurwerk is uitgebreid getest en bevat nooit teveel kruit. Bekijk in dit filmpje hoe je legaal vuurwerk herkent.

tcm17345828_large.jpg
Veilig gebruik

Tips om zo veilig mogelijk met legaal vuurwerk om te gaan:•    Koop alleen vuurwerk in een Nederlandse winkel•    Experimenteer niet met vuurwerk, maak het nooit open•    Berg vuurwerk nooit los op in je kleding•    Steek niet afgegaan vuurwerk (weigeraars) nooit opnieuw aan•    Bij twijfel vuurwerk niet afsteken.

tcm17345823_large.jpg
Letsel

Letsel door illegaal vuurwerk is meestal ernstiger dan letsel door legaal vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling van 2014 naar 2015 werden in Nederland een kleine 600 mensen met vuurwerkverwondingen behandeld op de spoedeisende hulp. In zeker zo’n 40% van de gevallen ging het om illegaal vuurwerk of zelfgemaakte vuurwerkbommen.

tcm17345826_large.jpg
Spannend

Slachtoffers zijn vaak hele jonge kinderen en tieners. Die zijn natuurlijk gevoelig voor prikkels, spanning en sensatie. Ook jutten ze mekaar vaak op. Dat het allemaal verboden is maakt het extra spannend. Hopelijk denken ze daar zelf over na, maar ook ouders kunnen daar een rol in spelen.

tcm17345827_large.jpg
Tips voor ouders

Kijk bijvoorbeeld samen met je kind met wat ze willen bestellen en waar ze het vuurwerk halen. Praat erover met ze dat vuurwerk mooi is, maar ook gevaarlijk kan zijn. Geef ze goede tips mee. Ga mee als het afgehaald wordt. Wijs ze op de gevaren bij het onjuist gebruik of afsteken van vuurwerk.

Veldwijkstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.