Slachtoffer van een overval? R.A.A.K!

Politie_meldkamer_stockkopie.jpg

Een overval is extreem bedreigend: er wordt vaak geschreeuwd, gedreigd met wapens, u kunt het idee hebben dat uw laatste uur geslagen heeft. Omdat helder nadenken op dat moment lastig is, is het verstandig om alvast te weten wat u kunt doen in zo’n situatie.  

De politie en bijvoorbeeld het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) raden aan om te handelen volgens het RAAK-principe. 

R.A.A.K

R - Rustig blijven.
A - Accepterenaccepteer wat wordt gevraagd, volg bevelen op.
A - Afgeven: geef geld of spullen die worden gevraagd.
K - Kijken.

Slachtoffers van zaken uit onze uitzending geven geregeld aan dat dit principe hen door een overviel heen hielp.

Accepteren en Afgeven: oneerlijk?

Wanneer u wordt overvallen voelt het natuurlijk onrechtvaardig als u een overvaller zijn zin geeft. Toch is dit wat de politie adviseert: het is beter voor uw eigen veiligheid. Uw eigen leven is altijd belangrijk dan wat er in de kassa zit of in de kluis ligt!  Natuurlijk zijn er een heleboel voorbeelden van ondernemers die met succes een overvaller hun zaak wisten uit te zetten. Dat is ook heel dapper, maar het kan ook verkeerd aflopen, soms zelfs fataal.

Kijken

Ook hier geldt: eigen veiligheid eerst! Als u toch voorzichtig de daders(s) kunt bekijken, probeer dan een signalement voor de politie te onthouden. Let op dingen als de vorm van het gezicht, neus, ogen en aparte kenmerken zoals tatoeages. En hoe klinkt iemands stem; heeft ‘ie een accent? Daarnaast is het goed om te kijken naar iemands postuur, of de kleding die diegene draagt op dat moment. Zo’n kledingopsomming kan soms heel belangrijk zij bij het verspreiden van een snel Burgernet-bericht.

upd_Raak22_.jpg
Handel bij een overval volgens het RAAK-principe

Meer advies?

Heeft u zelf een winkel en wilt u advies over trainingen voor uw personeel? Bij het CCV kunnen ze u verder op weg helpen.