Steekincident bij Rosarium in Vondelpark

  • Amsterdam
  • Update 
tcm17305410_large.jpg

Het slachtoffer (55) werd hoogstwaarschijnlijk gestoken omdat hij homoseksueel is.

Update

Er kwamen 2 tips. Een man die sterk lijkt op de dader zou vaker in het Vondelpark rondhangen en een beller zag een verband met een vergelijkbare aanval 15 jaar terug. Die informatie wordt nu verder onderzocht.

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 september, gaat een man (55) om 02.00 uur naar de homo-ontmoetingsplaats bij Het Rosarium in het Amsterdamse Vondelpark. Hij ziet een aantal mannen ogenschijnlijk zoeken naar een potentieel contact, maar de man die hem aanspreekt heeft kennelijk een ander doel en steekt verschillende keren in op zijn lichaam en gezicht. Daarna rent de dader weg. Het slachtoffer strompelt naar een café waar hij wacht op de hulpdiensten.

tcm17305445_large.jpg
Slachtoffer

Al heeft hij nog steeds veel last van de verwondingen, er zijn geen vitale lichaamsdelen geraakt en dat is echt zijn grote geluk geweest want er is lukraak op hem ingestoken. Hij is er uiteraard flink van geschrokken en hij kan er eigenlijk niet bij dat in een tolerant land als Nederland zoiets gebeurt.

tcm17305426_large.jpg
Geaardheid

Het misdrijf lijkt heel bewust te zijn gepleegd omdat de man homoseksueel is. De dader heeft de man aangesproken en hem gevraagd of hij daar ook bij hoort. De politie gaat er door de locatie waarop het gebeurde, de homo-ontmoetingsplaats in het Vondelpark, vanuit dat hij doelde op het homoseksueel zijn van de man en dat hij dus puur zijn slachtoffer heeft uitgekozen om zijn geaardheid.

tcm17305446_large.jpg
Dader

Uit de getuigenverklaringen wordt duidelijk dat de dader een man is van ongeveer 40 jaar oud. Hij wordt geschat tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en heeft een tenger postuur. En hij is kaal of in ieder geval heeft hij zijn haar erg kort afgeschoren. Zijn kleding was opvallend, hij droeg namelijk een zwart trainingspak met een witte baan op zijn broek langs de lengte van zijn been. Zeker in de buurt van het Vondelpark waar doorgaans ook veel uitgaanspubliek loopt richting de binnenstad kan de dader in dat trainingspak zijn opgevallen.

tcm17305424_large.jpg
Afkomst

De politie vermoedt dat de dader oorspronkelijk niet uit Nederland komt. Hij heeft het slachtoffer wel in het Nederlands aangesproken en heeft dus iets gezegd als ‘Hoor jij daar ook bij?’. Dat deed hij met een buitenlandse tongval, maar het slachtoffer heeft niet precies kunnen opmaken waar de man vandaan komt.

tcm17305451_large.jpg
Wapen

Het slachtoffer hoorde vlak voor de steekpartij een klikgeluid bij de dader vandaan komen. Dat zou kunnen betekenen dat hij een stanleymes heeft gebruikt om mee te steken. De aard van de verwondingen wijzen daar ook op, namelijk niet al te diepe steekwonden maar wel aangebracht met een erg scherp en kort voorwerp.

tcm17305448_large.jpg
Vlucht

Nadat de dader heeft ingestoken op zijn slachtoffer rent hij vanaf de rozentuin door de struiken weg in de richting van het kinderbadje en de speeltuin. Vanuit daar moet hij één van de verlichte hoofdpaden hebben doorkruist om het park te verlaten.

tcm17305449_large.jpg
Uitgangen

Het Vondelpark heeft in totaal 27 in- en uitgangen. Waar hij precies heen is gerend is niet bekend. De bekendste ingang zit in ieder geval aan de voorkant aan de kant van het Leidseplein. Waar hij het park ook heeft verlaten, hij kan dus opgevallen zijn aan zijn zwarte trainingspak, maar misschien heeft hij ook bloed van het slachtoffer op zijn kleding of op zijn huid gehad en kan iemand zich dat nog herinneren. Misschien heeft hij zich wel ergens opgelapt of ergens in een horecagelegenheid zijn handen gewassen.

tcm17305442_large.jpg
Rosarium

Het is ook niet ondenkbaar dat de dader eerder in het Rosarium is geweest. Misschien herkent één van de bezoekers van het Rosarium de man en heeft hem daar eerder gezien. Hij kan er aandachtig hebben rondgekeken of misschien viel hij juist op omdat hij zich anders gedroeg dan de gemiddelde bezoeker van de ontmoetingsplaats.

tcm17305509_large.jpg
Roze in Blauw

De politie komt graag in contact met mensen die iets van het steekincident gezien of gehoord hebben. Bezoekers van het Rosarium kunnen er misschien moeite mee hebben om datgene wat ze die nacht gezien hebben met de politie te delen. Binnen de politie bestaat het netwerk Roze in Blauw dat opkomt voor de belangen van homo’s en lesbiennes zowel binnen als buiten de politie. We verzoeken diegene die meer weten om contact met Roze in Blauw op te nemen. En dat kan ook als u wellicht eerder te maken heeft gehad met een soortgelijk incident in het Vondelpark en daar nog niet met de politie over hebt gesproken. Op de sites van de Gaykrant en Winq kunt u meer over de zaak lezen.

  • Wie is er in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 september om 02.00 uur getuige geweest van het steekincident bij de homo-ontmoetingsplaats bij Het Rosarium in het Amsterdamse Vondelpark?

  • Wie (her)kent aan de hand van het signalement de dader?

  • Wie heeft de dader zien vluchten, mogelijk met bloed op zijn kleding en/of huid?

  • Wie is er die nacht in een horecagelegenheid rond het Vondelpark een man opgevallen met bloed op zijn kleding en/of huid?

  • Wie heeft de dader mogelijk eerder in het Rosarium gezien?

Vondelpark

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.