Strafrechtelijk onderzoek naar projecties Erasmusbrug

  • Rotterdam

Er was begin januari 2023 veel media-aandacht voor de teksten die tijdens Oud en Nieuw in Rotterdam werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. Die teksten waren deels discriminerend van aard en er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken.

Het apparaat waarmee werd geprojecteerd die late zaterdagavond 31 december in Rotterdam, is vermoedelijk een handzaam model zoals dat op de foto hieronder en kan van vrij grote afstand worden gebruikt.

Update

Op vrijdagochtend 24 februari 2023 heeft de politie twee mannen aangehouden, van 34 en 24 jaar oud, op verdenking van betrokkenheid bij de projecties op de Erasmusbrug in Rotterdam. De man van 24 komt uit Zwijndrecht en zou ook betrokken zijn geweest bij een soortgelijk incident op 18 januari in Alkmaar. De 34-jarige man is inwoner van Landgraaf en wordt ook verdacht van een soortgelijke projectie op 20 februari in Eindhoven. Meer informatie vindt u op de website van de politie.

De precieze rol van beide verdachten bij de verschillende incidenten wordt verder onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Locatie projector

De laserprojector moet op of vlak bij de Wilhelminakade, het Wilhelminaplein of aan de noordzijde van de Willemskade of Westerkade hebben gestaan. Weet u daar iets over en/of heeft u een idee wie erbij betrokken kan of kunnen zijn geweest, neem dan alstublieft contact op met de politie. Het compacte apparaat is overigens volledig draadloos te gebruiken.

232050_rottrdmEb_krt2d.jpg
Vanaf een van deze plekken moet geprojecteerd zijn
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Heeft u informatie over de persoon of personen die verantwoordelijk was of waren voor het projecteren van teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam? Geef het door, desnoods anoniem.
Beschikt u over beelden waarop de projecties en/of mogelijke verdachten te zien zijn? Meld het alstublieft bij de politie. Uw materiaal direct uploaden kan middels het tipformulier hieronder.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Erasmusbrug

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.