Vermoorde Tomasz Zawierucha (30) in Scheurhaven

 • Rotterdam
 • Update 

Zijn identiteit is eindelijk bekend, maar de achtergrond van de moord is nog onduidelijk.

Op vrijdag 11 april 2014 wordt in het Rotterdamse havengebied, in de Scheurhaven bij Rozenburg, door de schipper van een sleepboot een lichaam van een man gevonden. Pas in maart 2015 meldt zich een Poolse vrouw die haar broer al geruime tijd mist. Het slachtoffer, dat door vuurwapengeweld om het leven is gekomen, blijkt de Poolse man Tomasz Zawierucha (30) te zijn.

tcm17341430_large.jpg
Tatoeages

Na onderzoek wordt eindelijk ook duidelijk wat de betekenis is van de tatoeages op zijn lichaam, die hij ook pas hier in Nederland laat zetten. Eén blijkt een Poolse vrouwennaam, en de vage gotische letters RH- in zijn nek blijken een verwijzing naar Tomasz bloedgroep.

tcm17341432_large.jpg
Vindplek

Zijn lichaam werd gevonden nabij de aanlegsteigers van de RET en zeeslepers. Je moet daar eigenlijk wel bekend zijn wil je er komen. Maar het was en is maar de vraag of het slachtoffer ook precies daar in het water is beland. Hij dreef rond en kan er door de stroming zijn terechtgekomen.

tcm17341425_large.jpg
Aanrijding

Inmiddels is duidelijk dat het slachtoffer ergens tussen zondag 23 februari en vrijdag 11 april 2014 is vermoord. Op zondag 23 februari is er namelijk in Eindhoven, waar hij op dat ogenblik woonde, een aanrijding geweest met de donkerblauwe Volkswagen Passat waar Tomasz Zawierucha op dat moment gebruik van maakte. Hij heeft daar die dag nog contact gehad met de politie.

tcm17341429_large.jpg
Rotterdam

Tomasz is waarschijnlijk zelf nog vertrokken vanuit Eindhoven richting Rotterdam. Hij heeft namelijk zijn omgeving laten weten dat hij naar Rotterdam zou gaan. De politie wil heel graag weten met wie hij hier nog meer over heeft gesproken, en wie kan vertellen met wie hij allemaal omging en wat hij zoal deed.

tcm17341431_large.jpg
Verblijfplaatsen

De politie wil ook graag weten waar Tomasz Zawierucha allemaal verbleef. Het is bekend dat hij onder andere in Eindhoven heeft gewoond en ook in Noordwijk, Hoofddorp en in de omgeving van Dordrecht. Daar werkte hij ook, net als in Utrecht, Alphen a/d Rijn en Sliedrecht.

tcm17341427_large.jpg
Motief

Er zijn geen aanwijzingen dat het slachtoffer banden had met de georganiseerde misdaad. De politie vermoedt dat het motief van de moord te maken heeft met een uit de hand gelopen conflict. Het is bekend dat hij betrokken was bij een aantal conflicten, zowel op het zakelijk vlak als in de privé sfeer. Maar er kan natuurlijk ook nog iets anders gespeeld hebben, waarvan de politie nog geen weet heeft.

tcm17348290_large.jpg
Aanhouding

Half september 2015 werd een vrouw aangehouden. Die is inmiddels wel weer op vrije voeten, maar nog altijd verdachte.

tcm17348273_large.jpg
Berichten

Gezien het soort conversaties moet het gedaan zijn door iemand die dichtbij hem stond, sowieso iemand die zijn wachtwoord kende. In de zomer van 2014 zijn er bijvoorbeeld zogenaamd door Zawierucha berichten verstuurd waarin hij aankondigde dat hij zou gaan trouwen.

tcm17348292_large.jpg
Verwijderd

Wie de berichten heeft verstuurd en hoeveel het er waren, valt niet meer terug te kijken, omdat zijn account inmiddels is verwijderd. De politie denkt dat meer mensen ze hebben ontvangen, dan zij er over hebben gesproken. Een Engelse vriendin heeft laten weten ook zulke berichten te hebben ontvangen.

tcm17348283_large.jpg
Meer info

Alle informatie over Tomasz Zawierucha van zeker ook na 25 februari 2014 blijft nog steeds welkom. Op die dag werd hij voor het laatst in Eindhoven gezien. De politie denkt dat hij al in het weekend van 14/15 maart om het leven is gebracht.

tcm17348272_large.jpg
Baan

De politie wil ook nog altijd meer weten over zijn werk en contacten. Zo heeft hij voor zijn dood aan anderen verteld dat hij werk had gevonden in Rotterdam. Hij had het over een stabiele baan als vorkheftruckchauffeur. Hij was eigenlijk automonteur. De politie wil graag degene spreken die Tomasz destijds rond februari/maart 2014 een baan heeft aangeboden.

tcm17348316_large.jpg
Verblijfplaats

Zijn nieuwe baan in Rotterdam was ook de reden dat hij wegging uit Eindhoven. De politie wil graag weten waar Tomasz rond diezelfde tijd heeft verbleven. Mogelijk was het ergens in Rotterdam-Zuid, Hoogvliet, of Rozenburg waar hij ook is gevonden.

 • Wie kende Tomasz Zawierucha (30) en kan meer vertellen over zijn leven, contacten, conflicten, werkzaamheden en verblijfplaatsen?

 • Wie is er getuige geweest van zijn moord?

 • Wie is er mogelijk getuige geweest van het dumpen van zijn lichaam?
tcm17340528_large.jpg
Oost-Europa<p>

De identiteit van het slachtoffer blijft lang onduidelijk. Ondanks dat de door de man gedragen kleding en ketting in Nederland zijn gekocht, leeft bij de politie het vermoeden dat hij oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Dit vanwege onder andere zijn postuur en de getatoeëerde en in Oost-Europa veel voorkomende vrouwennaam op zijn linkerborst.

 • Wie heeft hem op of na 23 februari 2014 nog gezien of gesproken en waar?

 • Wie heeft er andere informatie over zijn dood of een mogelijk motief?

 • Wie heeft er vanaf 25 februari 2014 gebruik gemaakt van het Facebook account van Tomasz Zawierucha?

 • Wie heeft er vanaf 25 februari 2014 tot aan die zomer via het Facebook account van Zawierucha privé berichten ontvangen, of reacties op hun tijdlijn?
tcm17340529_large.jpg
Gezichtsreconstructie<p>

Van de man wordt DNA afgenomen maar zijn profiel komt niet voor in de landelijke DNA-databank en ook niet in de Europese DNA-databanken. Rechercheurs vragen daarom aan een Schotse universiteit om een computerreconstructie te maken van het gezicht van de onbekende man.

 • Wie heeft er informatie over Tomasz Zawierucha, zeker na 25 februari 2014?

 • Wie heeft Tomasz rond februari/maart 2014 in Rotterdam een baan aangeboden?

 • Waar verbleef Tomasz rond diezelfde tijd?
tcm17341426_large.jpg
DNA

In maart 2015 tipt een vriendin een vrouw in Polen om eens te kijken op een Poolse website met vermiste personen. De vrouw herkent haar enige broer. Uiteindelijk matcht het DNA profiel en wordt bekend dat het gaat om Tomasz Zawierucha (30).

tcm17341433_large.jpg
Werk

Hij wordt geboren in 1983 en groeit samen met zijn ouders en twee zussen op in een klein Pools dorpje, nabij de stad Goleniów. Via een uitzendbureau krijgt Tomasz in 2009 de kans om in het buitenland te werken. Na een jaar Noorwegen bouwt hij vanaf 2010 een bestaan op in Nederland, waar hij op verschillende adressen door het hele land woont en werkt als automonteur. Hij heeft ook in die periode meerdere Poolse vriendinnen.

Scheurhaven

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.