Vermoorde vrouw herkend dankzij ‘Identify Me’-campagne

  • Antwerpen (België)

Door de campagne ‘Operation Identify Me’ is een slachtoffer geïdentificeerd. Als eerste van de 22 onbekende, overleden vrouwen is achterhaald wie het slachtoffer is dat bekend is komen te staan als “De vrouw met de bloementatoeage.” Over deze cold case heeft justitie in België ook vragen aan het Nederlandse publiek.

‘Identify Me’ is een Nederlands initiatief en werd samen met België, Duitsland en Interpol georganiseerd. Al snel na de lancering van de campagne ontving de Belgische politie een e-mail vanuit het Verenigd Koninkrijk. De afzender ervan dacht te weten wie de vrouw was die vlak bij Antwerpen dood was gevonden in het water van het Groot Schijn. Onderzoek toonde aan dat het vermoeden juist was.

Alle 22 zaken:

Rita Roberts (31) uit Wales

Het slachtoffer is Rita Roberts uit Wales. Zij verhuisde begin 1992 naar Antwerpen. Haar laatste teken van leven was op 6 mei van dat jaar een briefkaart die ze verstuurde naar haar familie.
Rita Roberts was 31 jaar oud toen ze werd vermoord. Haar familie vindt het nieuws hartverscheurend, maar is ook dankbaar dat Rita alsnog een waardig afscheid heeft kunnen krijgen. Hieronder het volledige statement van de familie naar aanleiding van de ontwikkelingen.

“Het nieuws was schokkend en hartverscheurend," zegt een woordvoerder van de familie in het Verenigd Koninkrijk. "Onze gepassioneerde, liefhebbende en vrijgevochten zuster werd op wrede wijze weggenomen. We vinden geen woorden om het verdriet dat we toen voelden en nog steeds voelen echt te beschrijven.
Hoewel het nieuws moeilijk te verwerken is, zijn we wel ongelooflijk dankbaar dat we nu tenminste weten wat er met Rita is gebeurd. We missen haar enorm, maar we zijn dankbaar voor de uitstekende steun en zorg van de Cel Vermiste Personen, Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, Interpol en Durham Police in het Verenigd Koninkrijk. Deze grensoverschrijdende samenwerking heeft een vermiste vrouw haar identiteit teruggegeven en het heeft ervoor gezorgd dat wij als de familie nu weten dat ze rust heeft.
Rita was een mooi persoon die dol was op reizen. Ze hield van haar familie, vooral van haar neefjes en nichtjes, en ze wilde altijd al een eigen gezin hebben. Ze kon een kamer opvrolijken door haar aanwezigheid, en waar ze ook ging, ze was het leven en de ziel van het feest. We hopen dat waar ze nu ook is, ze vrede heeft.”

De familie vraagt aan de media om hen verder niet te contacteren tijdens hun verwerkingsproces.

Nederlandse getuigen?

Helaas heeft de politie nog niet dichter bij de dader(s) kunnen komen die verantwoordelijk is of zijn voor Rita Roberts’ dood. Behalve in België zouden er in óns land getuigen kunnen zijn die meer over de zaak weten. Er zijn namelijk aanwijzingen dat Rita in 1992 in Nederland is geweest.
Herinnert u zich iets over het slachtoffer, had u contact met haar, weet u waarmee zij zich bezighield en vooral ook met wie Rita zoal omging in die tijd? Neem dan alstublieft contact op.