Woningoverval 73-jarige man in de Berberisstraat

  • Amsterdam
  • Update 

Daders zeggen ‘in opdracht van een bekende’ geld te komen halen

Update

Vanmorgen is een 26-jarige man uit Purmerend aangehouden als verdachte. Meer informatie is nog steeds welkom.

Een 73-jarige man is dinsdag 26 april 2016 omstreeks 21.30 uur slachtoffer geworden van een woningoverval. 

Berberisstraat

De man zat die avond thuis televisie te kijken toen de bel ging. Een onbekende man stond voor de deur en zei dat hij iets wilde weten. Toen de deur open ging, stapte deze persoon echter samen met een andere man hardhandig de woning binnen. Het slachtoffer werd bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden. 

  • Wie heeft die dinsdagavond 26 april iets in de Berberisstraat gezien dat met de woningoverval te maken kan hebben?
160493_berberisstraat_straatpd.jpg
In opdracht van een bekende

De overvallers zeiden tegen de man dat ze uit Den Haag kwamen en in opdracht ‘van een bekende’ geld kwamen halen. 

Buit

De overvallers hebben onder andere geld meegenomen. Verder namen ze nog wat persoonlijke eigendommen mee, waaronder sleutels.

Kelder

Het slachtoffer werd na bijna een uur achtergelaten in zijn kelder. Nadat de overvallers weg waren, heeft de man uiteindelijk eerst de buren en daarna de politie kunnen waarschuwen. 

160493_berberisstraat_pd2.jpg
Voorkennis

De politie gaat er van uit dat de twee mannen handelde in opdracht van een bekende. Ze waren bekend met het huis en wisten bijvoorbeeld dat hij een kelder heeft. 

Werkwijze

De hele overval was behoorlijk intimiderend, maar er is de man niets fysieks aangedaan. Ook dat versterkt bij de politie het idee dat er bekenden achter kunnen zitten. Alleen is dan de vraag van wie de opdracht kwam, want hij kan zich niet voorstellen dat één van zijn naasten hem zoiets aandoen.

Signalement dader 1

De man die aanbelde, het vuurwapen had en al die tijd bij het slachtoffer op de bank is gebleven, was een man van rond de 35 jaar. Hij heeft een gezet postuur en is rond de 1.85 meter. Die avond droeg hij een zwart mutsje en verder donkere kleding.

Signalement dader 2

De man die het hele huis ondersteboven haalde wordt rond de 25 jaar geschat. Hij heeft een slanker postuur en is even lang als zijn handlanger. Hij droeg donkere kleding met een capuchon en had een zwarte sporttas bij zich. 

DNA-sporen

In het huis zijn na grondig forensisch onderzoek verschillende goede DNA-sporen veiliggesteld, die op dit moment nog worden onderzocht. Dat komt omdat er mengsporen tussen zitten en dan kost het meer tijd om te achterhalen van wie ze kunnen zijn. 

  • Wie weet of heeft een vermoeden wie achter deze woningoverval zitten? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Berberisstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.