Woningoverval en gijzeling aan de Spreeuwenplaats

  • Leiden
  • Update 

Een 59-jarige vrouw uit Leiden is op donderdagmiddag 6 juli omstreeks 13.30 uur in haar woning aan de Spreeuwenplaats door twee mannen overvallen. Terwijl een van hen de vrouw gijzelt, neemt de ander geld op met haar bankpas. Daar zijn bewakingsbeelden van.

Update

Pas 1 tip, meer informatie is dus welkom.

117556_leiden_krt2.jpg

De woning van het slachtoffer ligt in de wijk Merenwijk, vlakbij het Wijkpark. Op 6 juli wordt bij de vrouw aangebeld, ze is op dat moment alleen thuis.

Overval

Als de vrouw opendoet, staat er een jonge man met een heel donker getinte huidskleur voor haar. Ze kent hem niet en hij zegt ook niks. De vrouw vertrouwt het niet als ze geen antwoord krijgt op haar vraagt wat hij komt doen. Wanneer ze deur probeert dicht te doen wordt ze hardhandig naar binnen geduwd. Binnen wordt ze door de man  op de grond gegooid en voelt ze handen om haar nek. Daarna  krijgt ze een soort doek voor haar gezicht, en ze hoort hoe een tweede man naar boven gaat en haar huis overhoop haalt. Ze lijken op zoek naar iets, maar omdat ze dat niet vinden, willen ze haar pas en pincode. Beide mannen spreken eenvoudig Engels.

117556_leiden_dadh.jpg
Pinbeelden

Terwijl een van de mannen bij de vrouw blijft, gaat de ander op pad met haar bankpas. Hij duikt als eerste op bij winkelcentrum Kopermolen, aan de andere kant van het park. Daar loopt hij met een doek voor zijn gezicht naar de automaat. Omdat de andere man bij de vrouw bleef, durfde de vrouw geen valse pincode op te geven. Toch lukt het de man in eerste instantie niet om geld op te nemen, pas bij de tweede keer kan hij een paar honderd euro opnemen. Meteen erna probeert hij het nog een keer bij een geldautomaat aan de Kooilaan, maar daar lukt het pinnen weer niet.

  • Wie weet wie de daders zijn?

Gegijzeld

Ondertussen wordt de vrouw in haar eigen woning door de andere man gegijzeld. Hij is rond de 20 jaar en niet zo lang, zo’n 1.65 en 1.70 en sportief gebouwd. Ze smeekt hem of ze alsjeblieft iets mag drinken. Hij heeft haar toen de keuken ingeduwd en deed de deur dicht, hij wilde niet dat ze hem zou zien. Toen is de vrouw zo snel als ze kon via het keukenraam naar buiten geklommen.

Buit

Behalve het gepinde geld, hebben de daders een Rolex horloge van het slachtoffer meegenomen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Spreeuwenplaats

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.