Getuige van een misdrijf, wat kunt u doen?

Opsporing Verzocht Preloader

U loopt nietsvermoedend over straat wanneer de persoon voor u plotseling van een handtas wordt beroofd. Ondanks dat de dader het op een lopen zet, vangt u nog nét een glimp op van zijn of haar gezicht. Wat kunt u het beste met uw informatie doen?

In zo’n situatie bent u voor de politie een waardevolle getuige van een misdrijf. Door uw informatie te delen, kunt u het verschil maken! Want misschien helpt uw informatie de politie wel met het oplossen van een zaak.

Beter kijken, dan wegkijken

In Opsporing Verzocht vragen wij kijkers wekelijks om informatie over misdrijven door te geven aan het belpanel in de studio. Uiteraard moedigen we getuigen ook aan om buiten onze uitzending contact op te nemen met politie. Volgens Informatiecoördinator TGO en belpanel-lid Nico van Amerongen is informatie van getuigen een essentieel onderdeel binnen de opsporing: “Het is voor ons belangrijk dat getuigen van misdrijven om zich heen kijken, filmpjes maken, kentekens noteren en dit vervolgens aan ons doorgeven. Als ze wat horen, als ze wat zien: alles kan helpen.”  Het is dus beter om te blijven kijken, dan weg te kijken. Probeer zoveel mogelijk te onthouden en bel zo snel mogelijk de politie.

Ieder klein detail is waardevol

Deel uw informatie met de politie via 0900-8844 of bij een politiekantoor. Ook als u twijfelt, is het belangrijk dat u uw informatie deelt. Van Amerongen: “Mensen denken vaak dat hun informatie niet veel voorstelt, maar als we alle kleine puzzelstukjes bij elkaar leggen, is het plaatje soms zomaar rond.”

Als we alle kleine puzzelstukjes bij elkaar leggen, is het plaatje soms zomaar rond.

Nico van Amerongen - Politie 

Liever anoniem?

U kunt bepaalde redenen hebben om uw informatie over een misdrijf niet met de politie te kunnen of willen delen. Het is daarom mogelijk om als anonieme getuige op te treden via Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt waarbij uw anonimiteit altijd centraal staat. Meld Misdaad Anoniem is te bereiken via 0800-7000.

Wettelijke verplichting als getuige

De politie kan ook zelf contact met u opnemen en u vragen een getuigenverklaring af te leggen. In een aantal gevallen bent u wettelijk verplicht om mee te werken. Tijdens een vooronderzoek van een strafzaak kan de rechter-commissaris u oproepen om vragen te beantwoorden, zodat besloten kan worden wat er met een zaak gebeurt. U bent ook verplicht om mee te werken, wanneer de officier van justitie u oproept om te getuigen tijdens een strafzitting.

Slachtofferhulp is er ook ook voor getuigen

Ook wanneer u zelf niet het directe slachtoffer bent, kan een misdrijf emotionele impact op u hebben. Slachtofferhulp Nederland is er daarom ook voor mensen die getuige zijn geweest van een misdrijf. Op hun website kunt u meer lezen over het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen en het omgaan met bijhorende stressklachten. U kunt uiteraard ook altijd contact opnemen met een medewerker van Slachtofferhulp.

Bronnen: Politie.nl, Meldmisdaadanoniem.nl, Slachtofferhulp.nl 

Kijk ook eens naar