Bankpasfraude: drie slachtoffers zien rekening leeggehaald

Er zijn oplichters actief die mogelijk door rouwadvertenties speuren op zoek naar slachtoffers. Ze bellen kwetsbare mensen en weten die zover te krijgen hun bankpas en pincode af te staan. De politie heeft beelden van in elk geval één man die vervolgens geld van de rekeningen af haalde.

update
teaser-date

17-11-2020 20:25

Ondanks meerdere tips, weet de politie nog niet wie dit zijn. Heeft u een vermoeden? Geef het alstublieft door.

Twee slachtoffers in Deventer en een derde in Rijssen werden gebeld door iemand die zei bij de Fraudehelpdesk of bij de bank te werken. “Uw rekening is in gevaar,” zo was het verhaal, en er moest nú ingegrepen worden om te voorkomen dat criminelen het geld zouden wegsluizen.

Bankpas opgehaald

Op vrijdag 28 augustus 2020 ontving een 82-jarige man uit Deventer zo’n telefoontje. Hem werd verteld dat hij zijn bankpas moest doorknippen, wat hij nog tijdens het gesprek deed. Ook gaf het slachtoffer, overdonderd als hij was, zijn pincode door.
Direct daarna kwam er iemand aan de deur om de pas op te halen. Nog diezelfde middag werd, door de man op de camerabeelden, een flink bedrag van meneers rekening gehaald.

Diezelfde dag werd in Rijssen iemand slachtoffer van een soortgelijke truc. Het geld werd van de betrokken rekening opgenomen in Deventer, door dezelfde man die we al eerder zagen.

Derde slachtoffer

Mogelijk diezelfde pinner verscheen op maandag 19 oktober op beeld bij een geldautomaat bij winkelcentrum Keizerslanden in Deventer. De bankpas en pincode die hij gebruikte, waren aan een vrouw ontfutseld die dacht dat ze een bankmedewerker aan de lijn had.
Ook dit slachtoffer had recent iemand verloren, wat mogelijk iets zegt over de manier waarop de oplichters hun slachtoffers kiezen.

Vrouwelijke verdachte

Bij de oplichting op 19 oktober was in elk geval een vrouw betrokken. Zij kwam bij het slachtoffer aan de deur om de doorgeknipte bankpas op te halen. Het slachtoffer omschrijft haar als een zeer verzorgde dame van rond 30 jaar oud met een lichte huidskleur en een fors postuur. Deze verdachte had lang, donkerblond haar en droeg veel gouden sieraden.
Heeft u een idee wie die vrouw kan zijn en/of herkent u de man of mannen op de camerabeelden? Meld het alstublieft.

Help de politie

De man die op 28 augustus geld opnam is mogelijk dezelfde als die die op 19 oktober pinde, maar dat is niet zeker. Weet u wie hij is of wie zijn zijn, meld het alstublieft. Dat mag ook anoniem.
Ook als u informatie heeft over wie achter de oplichting kunnen zitten, komt de politie heel graag met u in contact. Bent u zelf slachtoffer geworden van een soortgelijke truc, doe dan alstublieft aangifte. Lees meer hierover op de site van de politie.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Hart onder de riem

Om (een van) de gedupeerden een bericht te sturen, gebruikt u onderstaande link.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar