Dood Emiel van der Schaft (32) door steekpartij op het Zwarte Koor

Opsporing Verzocht Preloader
Beloning € 10.000

De politie tast nog in het duister over het motief voor de gewelddadige dood van Emiel.

Op vrijdagavond 3 mei om 22.15 uur komen twee mannen vanaf het Zwarte Koor in Dordrecht de Torenstraat opgelopen. Eén van hen zakt in elkaar, terwijl de ander via het Nieuwkerksplein de Wijngaardstraat in rent. Direct krijgt de neergestoken man hulp en wordt overgebracht naar het ziekenhuis waar hij geopereerd wordt. Emiel van der Schaft (32), ook wel Remie genoemd, overlijdt echter tijdens de operatie.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kleding Emiel

Hij droeg die avond een lichtblauwe spijkerbroek, donkerbruine Memphis schoenen en een opvallend blauwe jas van het merk Twinlife. Daaronder een wit T-shirt met opdruk van het merk Jack & Jones.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wegrennen

De politie heeft een aantal getuigen gesproken die twee mannen hebben zien wegrennen vanaf het Zwarte Koor via de gang onder de appartementen links de Riedijk in. Een getuige hoorde hen tegen elkaar zeggen: “ik weet precies waar ‘ie zit, we gaan erheen”. Dit waren twee lichtgetinte mannen. Beiden hadden een slank postuur, waren zo rond de 1.85 – 1.90 meter lang en ongeveer 20 jaar oud. Eén van hen had een zwarte pet op en droeg een zwarte bodywarmer met daaronder een T-shirt met oranje mouwen en hij had zwarte Nike schoenen aan. De ander had een zwarte jas aan en een donkerblauwe spijkerbroek.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mogelijke verdachte

De man die samen met Emiel vanaf het Zwarte Koor de Torenstraat op liep, wekte de indruk dat hij Emiel ondersteunde. Er is een compositietekening van hem genaakt. Ook dit is een lichtgetinte man met een normaal tot slank postuur. Hij wordt ergens tussen de 20 en 30 jaar oud geschat en is ongeveer 1.65 – 1.70 meter lang. Hij droeg die avond een (spijker)broek met een witte of lichtgrijze trui en een donkere jas met de capuchon over zijn hoofd. Waarschijnlijk droeg hij daaronder een witte pet (of muts). Doordat de man met Emiel liep zou het goed kunnen dat hij bloed op zijn kleding heeft gekregen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vlucht getuige

Deze man vluchtte via het Nieuwkerksplein en ging linksaf de Wijngaardstraat in. Waarschijnlijk is hij toen rechtsaf de Heer Heymansuysstraat ingerend in de richting van de Voorstraat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Man met hond

Op het moment dat Emiel op de Torenstraat in elkaar zakte liet een man daar zijn langharige hond uit. Met hem wil de politie graag in contact komen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Groepje jongeren

De politie wil ook in contact komen met een groepje jongeren dat die vrijdag 3 mei rondhing in de omgeving van de Torenstraat. Mogelijk ging dit om 3 á 4 personen en was hier ook een negroïde man bij.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Trainingsbroeken

Er is kleding gevonden waar de politie graag de herkomst van wil weten. Die kleding werd gevonden op de Torenplaats vlakbij de plek waar Emiel in elkaar zakte. Het gaat om twee donkere trainingsbroeken. Eén van Nike met het logo van voetbalclub Barcelona erop, de ander van Adidas met rode strepen en het logo van Fly Emirates erop, gebruikt door voetbalclub Real Madrid.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Adidas jack

Er is daar ook een opvallend paars/oranje jack van Adidas gevonden. Op de mouwen zaten bloedspetters. Bloed dat overigens niet van Emiel was, maar het is toch opvallend. Mogelijk heeft de kleding helemaal niets met de dood van Emiel te maken, maar dit hoort de politie dan ook graag zodat ze dit kunnen uitsluiten.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op vrijdagavond 3 mei om 22.15 uur getuige geweest van de steekpartij op Het Zwarte Koor in Dordrecht waardoor Emiel van der Schaft (32) om het leven kwam?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft Emiel vrijdagavond 3 mei op Het Zwarte Koor gezien, misschien in het gezelschap van andere personen?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft Emiel gezien toen hij rond 20.30 uur bier ging halen bij de Plus supermarkt aan het Vogelplein?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar Emiel was tussen 21.15 uur, het moment waarop hij vertrok vanaf de Toulonselaan en 22.15 uur, het moment waarop hij werd neergestoken?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wat mogelijk de aanleiding was voor de dood van Emiel?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet of vermoedt waarover de wegrennende getuigen het hadden toen ze zeiden ‘ik weet precies waar ‘ie zit’?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de signalementen deze twee getuigen?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Slachtoffer

Emiel gebruikte verdovende middelen en kwam in 2008 vanuit Utrecht terecht bij Stichting De Hoop in Dordrecht, een Evangelische hulpverleningsinstelling die helpt bij verslavingsproblemen. Emiel heeft geen woning en als hij Stichting De Hoop verlaat, verblijft hij regelmatig in het huis van zijn vriendin aan de Toulonselaan. Emiel vindt ook vaak een slaapplaats achter de oude Kwantumhallen aan de Burgemeester de Raadsingel bij het Leger des Heils of achter de Hema aan het Bagijnhof.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft deze getuigen zien wegrennen?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de compositietekening en/of het signalement de mogelijke verdachte?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft deze getuige zien wegrennen?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie kent de man die zijn langharige hond uitliet?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zwarte Koor

Door de gevonden bloedspetters is duidelijk geworden dat Emiel op het Zwarte Koor voor het eerst gestoken moet zijn. Ook is daar een blikje Gulpener Gladiator gevonden. Het resultaat van het DNA onderzoek op dat blikje bier moet nog binnenkomen, maar dit is het merk bier dat Emiel altijd dronk. Het vermoeden bestaat dus dat Emiel op het Zwarte Koor een biertje aan het drinken was.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie kent het groepje jongeren dat rondhing in de omgeving van de Torenstraat en die ook potentiele getuigen kunnen zijn?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zichzelf in de getuigenoproep?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de kleding op de Torenplaats weggegooid of weet wie zulke kleding eerst had en nu niet meer?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Zover bekend had hij geen ruzie met iemand, maar leefde hij vooral op straat waar van alles gebeurt. Emiel had die dag een bevestiging gekregen van zijn uitkering en andere mensen die ook op straat leven en niet die uitkering kregen zouden jaloers geworden kunnen zijn. Dit zou een aanleiding kunnen zijn geweest. Maar ook zou hij bijvoorbeeld een al langer lopend conflict kunnen hebben gehad dat die avond is geëscaleerd of hij kan op het Zwarte Koor pas ruzie hebben gekregen met iemand die hij helemaal niet kende.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement Emiel

Bij Emiel valt vooral zijn piercing in zijn wenkbrauw op en hij had een slecht gebit.

Kijk ook eens naar