Kat overleden na mishandeling met vuurwerk

Tussen wat struiken aan de Pieter Nieuwlandstraat in Utrecht, nabij de noordkant van het Griftpark, werd op vrijdagochtend 27 november 2020 een zwaargewonde kat aangetroffen. Het is zo goed als zeker dat iemand zwaar, illegaal vuurwerk in het achterwerk van het beestje heeft gestopt en dat heeft laten ontploffen.

update
teaser-date

26-01-2021 20:54

Meer dan tien mensen namen na onze uitzending contact op met de politie. Bij de tips werden ook namen genoemd. De rechercheurs zoeken dat nu zorgvuldig uit.

Het moet gebeurd zijn tussen 07.30 en 08.30 uur die ochtend. Om 07.30 uur is kater Sjef nog in goeden doen gezien bij een perkje aan de Van Swindenstraat en om 08.30 uur werd hij gevonden met gruwelijke in- en uitwendige verwondingen.

Kater Sjef Preloader
Kater Sjef
Kater Sjef Preloader

Uit lijden verlost

De drie jaar oude kat is nog naar de dierenarts gebracht, maar was spijtig genoeg niet meer te redden. Sjefs verwondingen waren zo ernstig dat de arts het dier uit zijn lijden heeft moeten verlossen.
De politie is op zoek naar de persoon of personen die voor dit leed verantwoordelijk is of zijn. Waarschijnlijk komt of komen deze uit de buurt, maar het is ook mogelijk dat Tuinwijk-Oost voor de dader(s) op de route ligt naar bijvoorbeeld school of werk.

Mogelijk ‘apart gedrag’

Het lijkt logisch dat een duo of groepje achter de dierenmishandeling zit, omdat het niet alléén te doen lijkt om vuurwerk aansteken terwijl je een vechtende kat in bedwang houdt. Er wordt echter ook rekening mee gehouden dat het om een eenling kan gaan.
Volgens gedragskundigen van de politie kan aan zo iemand te merken zijn dat hij of zij zich al langer ‘anders’ gedraagt. Misschien heeft deze persoon vaker dieren of mensen pijn gedaan en is dat opgevallen. Ook diens reactie achteraf op het nieuws over de kat, of sowieso op dierenleed, kan ‘apart’ zijn geweest en is mogelijk iemand in de omgeving opgevallen.

Tippen mag ook anoniem

Heeft u informatie die in dit onderzoek van belang kan zijn, neem contact op met de politie. Mogelijk heeft een kind in uw omgeving iets over het misdrijf opgevangen. Er zou bijvoorbeeld over gesproken kunnen zijn in een WhatsApp-groep of op social media. Ook is het in Tuinwijk-Oost mogelijk opgevallen dat iemand rond die 27e november, of misschien al in het jaar ervoor, experimenteerde met vuurwerk of er veelvuldig mee in de weer was.
De politie heeft er begrip voor dat het moeilijk kan zijn om over dit onderwerp te praten als je iets vermoedt over de dader(s). Praat er alsjeblieft over met iemand die je vertrouwt. Je informatie doorgeven kan overigens via een online tipformulier of helemaal anoniem via ‘M’.

Help het onderzoek verder

Wie weet of vermoedt wie achter de mishandeling van kater Sjef kan of kunnen zitten?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Sterktewens

Om de eigenares van Sjef een bericht te sturen, gebruikt u onderstaande link.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar