Ouders van baby Sem na 15 jaar nog altijd spoorloos

Beloning € 15.000

Ruim vijftien jaar geleden ontdekten spelende kinderen het lichaampje van een pasgeboren baby in een vijver in Doetinchem. Het slachtoffertje – later Sem Vijverberg genoemd – was met fors geweld om het leven gebracht en in een vijver achtergelaten in het park Kapperskolk.

update
teaser-date

06-04-2021 21:05

Afgelopen week kwamen er meer dan 70 tips binnen over deze cold case. Het coldcaseteam is heel hoopvol dat zij mede daardoor mogelijk achter de waarheid komen. Daarbij kan één anonieme tipgever mogelijk zeer belangrijk zijn. Op maandag 22 maart heeft deze persoon al contact opgenomen met Meld Misdaad Anoniem. Hij/zij heeft daar concrete informatie doorgegeven over de mogelijke ouders van baby Sem.

De politie wil heel graag verder praten met deze tipgever. Was u die anonieme tipgever – u vertelde o.a. over de mishandeling van de baby – dan wil de politie u vragen om contact op te nemen met dit speciale nummer: 06 8434 2029. Dit is het nummer van TCI; zij zorgen dat uw identiteit wordt afgeschermd zodat een dader, maar ook het team niet weet dat de informatie van u komt. 

Er moeten mensen zijn die weten of vermoeden wie Sems ouders zijn. Met de campagne ‘Het is nooit te laat om te praten’ vraagt de politie opnieuw aandacht voor zijn dood. 

Slechts enkele uren geleefd

Hoewel baby Sem kerngezond ter wereld moet zijn gekomen, heeft hij slechts enkele uren geleefd. Zijn lichaampje lag naakt in de bevroren vijver. Uit onderzoek is gebleken dat tegen het jongetje veel geweld is gebruikt.

Kerngezonde baby

Sem was bij geboorte 53 centimeter lang en hij woog zes pond. Zijn moeder moet minimaal 37 weken zwanger zijn geweest en is ergens eind januari 2006 bevallen. De kans is groot dat mensen in haar omgeving van haar zwangerschap afwisten of het vermoedden en dat het hen is opgevallen dat deze vrouw daarna geen baby had.

Tweede baby op die plek

Veertien jaar eerder werd op nagenoeg dezelfde plek een baby te vondeling gelegd. Dat kindje werd gelukkig op tijd ontdekt en heeft het overleefd. De politie onderzoekt of de moeder van die baby ook de moeder van Sem is.

Foto uit 2006 van de plek waar Sem werd gevonden Preloader
Foto uit 2006 van de plek waar Sem werd gevonden
Foto uit 2006 van de plek waar Sem werd gevonden Preloader

DNA-testen

De afgelopen jaren heeft de politie van zo’n tachtig personen het DNA vergeleken met dat van baby Sem. Helaas heeft dit geen match opgeleverd. Ook heeft de politie verloskundigen benaderd met de vraag of zij een vermoeden hebben wie de moeder zou kunnen zijn, maar ook dit helaas zonder resultaat. Dat zou kunnen betekenen dat Sems moeder tijdens haar zwangerschap geen medische hulp heeft gehad.

Voetbalclub De Graafschap

Tribune stadion De Vijverberg Preloader
Tribune stadion De Vijverberg
Tribune stadion De Vijverberg Preloader

Omdat de oplossing mogelijk lokaal ligt, spande ook de Doetinchemse voetbalclub De Graafschap zich in om de politie te helpen.
Op vrijdag 2 april, tijdens de wedstrijd tegen FC Dordrecht, werd het stadion van de Graafschap eenmalig omgedoopt tot het Sem Vijverberg-stadion. Ook droegen alle spelers bij opkomst een speciaal shirt en werd er tijdens de wedstrijd aandacht gevraagd voor het politieonderzoek.

Lied voor Sem

Muziekproducent Edwin van Hoevelaak, zanger Xander de Buisonjé en diverse muzikanten maakten belangeloos een lied speciaal voor baby Sem:

Help de politie

Beschikt u over informatie die van belang kan zijn in het onderzoek rond deze cold case? Neem alstublieft contact op. Het is nooit te laat om te praten!
U mag uw informatie ook anoniem doorgeven of in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen.

De Hoofdofficier van Justitie heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die deze zaak oplost.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar