Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Veluwse wolf beschoten en dood gevonden

Beloning € 16.000

Op vrijdag 1 oktober 2021 vond een wandelaar langs de Stroeërschoolweg, vlak bij Stroe, een dode wolf. Uit onderzoek bleek al snel dat het dier is beschoten. De wolf is beschermd en het doden van een wolf is strafbaar. De politie is daarom op zoek naar de schutter.

De Faunabescherming heeft inmiddels een beloning uitgereikt, die met behulp van crowdfunding is opgelopen tot 16.000 euro voor de gouden tip.

Getuigenoproep

Het is niet zeker waar de wolf precies is beschoten. Eén van de hypotheses is dat het dier, nadat het was gedood, bij Stroe is neergelegd. Zijn territorium bevond zich namelijk op dertig kilometer afstand van de plek waar hij is gevonden. 
De politie komt graag met iedereen in contact die daar tussen 28 september en 1 oktober omstreeks 10.00 uur iets bijzonders heeft gezien. Ook is de politie bijzonder geïnteresseerd in dashcambeelden die in deze periode in die omgeving zijn gemaakt.
Tot slot wil de politie graag weten of er mensen zijn die iets vermoeden over wie er achter de dood van de wolf zit; bijvoorbeeld omdat ze er in appgroepen over hebben gehoord.

Bewust neergeschoten

Het is haast onmogelijk een wolf per ongeluk te raken. Deze dieren zijn namelijk extreem schuw en vooral ’s nachts of in de schemering actief. Er zijn natuurliefhebbers die soms meer dan honderd keer op pad gaan om een wolf te zien en bij wie dat niet lukt. De schutter heeft waarschijnlijk veel moeite gedaan om het dier te raken.

Vrouwtje ook dood

De wolf was een jong mannetje, dat bij biologen bekend stond als wolf GW1490m. Hij is vanuit Duitsland naar Nederland gekomen, op zoek naar een nieuw territorium. De wolf leefde op de Zuid-West-Veluwe en vormde een paar met een jong vrouwtje met wie hij op het punt stond een eigen roedel te krijgen. Het vrouwtje was drachtig van zeven welpen en is afgelopen maart doodgereden.

Meld het a.u.b. als u iets weet over de schutter Preloader
Meld het a.u.b. als u iets weet over de schutter
Meld het a.u.b. als u iets weet over de schutter Preloader

Terug in Nederland 

Oorspronkelijk kwamen overal in Europa wolven voor. Eind negentiende eeuw zijn ze in Nederland door vervolging uitgestorven, maar sinds 2015 is de wolf terug in ons land. Sindsdien zijn ze geregeld in het nieuws. Inmiddels bevinden zich op de Veluwe alweer zo’n vijftien wolven en zijn er zelfs al welpen geboren.

Help de politie

Heeft u een vermoeden wie de schutter is? Of beschikt u over andere informatie die van belang kan zijn? Geef het alstublieft door.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar