Aanschijnen vliegtuigen met laserpen

  • Schiphol
  • Update 

Wie is de persoon die vanuit Hoofddorp al meer dan 100 keer een vliegtuig heeft beschenen met een sterke laserpen?

Update

Binnen een dag al 70 tips en inmiddels staat de teller op 142 tips. Er waren tipgevers bij met hele concrete informatie over plekken waar vandaan geschenen kan zijn. Ander resultaat is dat een gezagvoerder een extra foto heeft aangeleverd waarop ook te zien is dat er met die laser wordt geschenen.

Sinds een paar maanden schijnt iemand met een sterke laserpen in de cockpit van vliegtuigen die landen op Schiphol. Tussen juli en oktober gaven zo’n 100 piloten die landden door aan de verkeerstoren dat het laserlicht op hen gericht werd. Tot nu toe heeft dat geen gevaar opgeleverd, maar het hindert de piloten. De politie vermoedt dat er een persoon actief is die vanuit Hoofddorp bewust met deze laser schijnt.

  • Wie heeft informatie over wie er tussen begin juli en begin oktober 2015 met een sterke laserpen heeft geschenen op landende vliegtuigen op Schiphol?
tcm17344250_large.jpg
Landing

Het gebeurt telkens als vliegtuigen vanuit zuidelijke richting landen op de Kaagbaan of op de Zwanenburgbaan op Schiphol.

tcm17344227_large.jpg
Meldingen

Tussen begin juli en nu is er na zonsondergang op bijna 30 avonden- en nachten met de laserpen geschenen vanuit Hoofddorp. In totaal kwamen er meer dan 100 meldingen van bezorgde piloten. Het heeft tot nu toe gelukkig geen grote gevolgen gehad.

tcm17344225_large.jpg
Laserpen

Een sterke laserpen kan een bereik van wel 20 kilometer hebben en kan verblindend zijn.

tcm17344222_large.jpg
Gevaarlijk

Dit is zeer hinderlijk in de luchtvaart, waarbij een goed zicht van groot belang is. Een piloot moet bepaalde handelingen geconcentreerd uitvoeren tijdens de landing.

tcm17344231_large.jpg
Verdachte

Het zijn meestal baldadige tieners tussen de 12 en 16 jaar oud die richting helikopters en vliegtuigen schijnen. In dit geval komt het zo regelmatig voor en steeds ’s avonds en ’s nachts, dat het waarschijnlijk geen puber is, maar iemand die willens en wetens de burgerluchtvaart in gevaar brengt.

tcm17344229_large.jpg
Strafbaar

Volgens de wet staat er een straf op van maximaal 15 jaar. Er is ook niet voor niks besloten dat zulke sterke laserpennen niet in Nederland mogen worden verkocht.

tcm17344226_large.jpg
Meeluisteren

Telkens wanneer de politie in actie kwam om de dader op heterdaad te betrappen, hield het laserschijnen op. Er wordt zelfs rekening mee gehouden dat er via bijvoorbeeld een scanner of via een app op een smartphone wordt meegeluisterd met de verkeerstoren.

tcm17344230_large.jpg
Tijdspanne

De meeste meldingen worden gedaan tussen begin juli en begin oktober, tussen 22.30 uur en 03.00 uur. In augustus en september is de dader het meest actief, en in sommige van die nachten geven nagenoeg alle piloten van de landende vliegtuigen door dat ze last hebben van een laser vanuit Hoofddorp. De laatste melding was op zondagavond 4 oktober.

tcm17344221_large.jpg
Geen meldingen

Opvallend is dat de eerste incidenten plaatsvonden begin juli, maar dat er tussen 11 juli en 2 augustus geen meldingen zijn gedaan. Het zou kunnen dat de dader die periode op vakantie was of een andere reden had om zich koest te houden.

  • Wie heeft er informatie over de plek(ken) waar dit gebeurd zou zijn?
tcm17344233_large.jpg
Werkterrein

Het is niet duidelijk waar de laserstraal precies vandaan komt. Wel uit de richting van Hoofddorp, maar de exacte locatie is niet duidelijk. Het lijkt erop alsof de dader schijnt vanuit een gebied dat grotendeels ligt in de wijk Bornholm. Het is niet duidelijk of de dader constant vanaf dezelfde locatie met de laserpen schijnt.

tcm17344224_large.jpg
Hoofddorp

Door de afstand van de laserpen tot de cockpit van ongeveer 10 kilometer is het voor piloten lastig om een exacte plek aan te wijzen. Bornholm lijkt de meest waarschijnlijke locatie, maar de politie sluit ook andere delen van Hoofddorp niet uit als werkterrein van de dader.

tcm17344223_large.jpg
Hoge plek

Midden in een woonwijk is het vanaf de straat nauwelijks mogelijk om een vliegtuig die op een afstand van 10 kilometer en zo’n 600 meter hoogte vliegt te zien. Er staan simpelweg teveel obstakels voor zoals huizen of bomen. Maar het kan wel als je maar hoog genoeg staat, bijvoorbeeld op het balkon van een flat of vanuit een zolderraam.

tcm17344232_large.jpg
Vrij zicht

De andere mogelijkheid voor een ononderbroken laserstraat is dat de persoon vanaf de grond een vrij zicht heeft van minimaal 100 meter, bijvoorbeeld aan de rand van een recreatieplas, een plein of een voetbalveld ergens in Hoofddorp. Vanaf zo’n plek kun je in de verte ook een vliegtuig zien en beschijnen.

tcm17344228_large.jpg
Groen puntje

De laserstraal is niet te zien, maar het felle lichtpuntje in de lens van de laserpen is tot in de verre omtrek zichtbaar. Maar alleen als er in jouw richting wordt geschenen. Het zou kunnen dat er mensen in Hoofddorp zijn die dat felle groene lichtpuntje hebben gezien. Bijvoorbeeld ’s avonds tijdens een wandeling of vanuit de auto.