Aanslag 36-jarige advocaat en brandstichting advocatenkantoor aan De Markt

  • Waalre
  • Update 
tcm17296509_large.jpg

Een advocaat is binnen vier dagen twee keer het doelwit van een aanslag.

Op donderdag 21 februari omstreeks 8:20 uur, probeert een onbekende man een advocaat (36) in Waalre in zijn auto neer te schieten. De advocaat wordt niet geraakt en gaat er in paniek in zijn auto vandoor. In de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari, rond 04:00 uur, komt bij de politie in Waalre de melding binnen dat het kantoor van dezelfde advocaat aan De Markt in Waalre in brand staat. Mogelijk is er een verband tussen de zaken.

tcm17296677_large.jpg
Dader beschieting

Er is gezien dat het een blanke of lichtgetinte man was en tussen de 20 en 35 jaar oud. Hij droeg een grijze trui met capuchon en mogelijk een donkere 3-kwart jas met daarop dikke horizontale strepen. Verder droeg hij waarschijnlijk witte Nike-sportschoenen en een donkere broek. Hij vluchtte op een oude zwarte oma-fiets met wit achterspatbord.

tcm17296685_large.jpg
Verdachten brandstichting

Op camerabeelden zijn zo’n 20 minuten voor de melding vier mannen te zien die zich in de buurt van het kantoor verdacht ophouden. De politie wil graag weten wie deze mannen zijn. Er wordt vermoedt dat die vier echt iets met die brandstichting te maken hebben gehad of dat ze er anders in ieder geval iets van gezien moeten hebben.

tcm17296681_large.jpg
Verdachte 1

Deze man is blank, 18-25 jaar oud en opvallend aan hem is vooral zijn glimmende donkere jas met grijze capuchon met bontkraag die aan de binnenkant een lichte kleur heeft en op de rechtermouw een aantal emblemen. Ook zijn witte sneakers met donkere rand aan de onderkant vallen op. Mogelijk zijn ze van het merk Dsquared.

tcm17296682_large.jpg
Verdachte 2

De tweede man is ook blank, 18-25 jaar oud en hij draagt een blauwe glimmende jas, een donkere pet met lichter embleem, een donkere joggingbroek en het lijkt dat hij vrijwel dezelfde sneakers heeft als de eerste man.

tcm17296683_large.jpg
Verdachte 3

Hij heeft een onbekende huidskleur. Deze man draagt een donkere broek met op het rechterbeen een licht symbool en een opvallende trui of vest met op de bovenarm drie strepen mogelijk in de kleuren rood, wit, blauw. Het zou kunnen gaan om een vest van het merk Moncler. Zijn donkere sneakers hebben op de wreef een blinkend symbooltje of plaatje.

tcm17296684_large.jpg
Verdachte 4

Hij is een blanke of lichtgetinte man met wit petje, donkere jas met capuchon en hij draagt een donkere broek met op het rechterbeen een licht symbool dat lijkt op het symbool op de broek van de derde man. Hij lijkt ook dezelfde schoenen te dragen met zo’n blinkend plaatje, mogelijk van het merk Puma.

tcm17296679_large.jpg
Jerrycan

Bij het advocatenkantoor werd een donkere grijze 5-liter Meno-jerrycan met gele dop gevonden. Die zijn vrij algemeen maar opvallend aan deze jerrycan zijn de blauwe spetters erop.

tcm17296678_large.jpg
Getuigen

De politie zoekt getuigen van de brandstichting zelf, maar is ook op zoek naar mensen die al eerder iets verdachts zagen daar in de buurt. Misschien werd het kantoor in de dagen voor de brandstichting wel geobserveerd bijvoorbeeld.

  • Wie is er op donderdag 21 februari omstreeks 8:20 uur getuige geweest van de aanslag op een advocaat (36) in zijn auto in Waalre?

  • Wie is er in de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari rond 04:00 uur getuige geweest van de brandstichting op het kantoor van de advocaat aan De Markt in Waalre?

  • Wie (her)kent aan de hand van het signalement de dader van de beschieting?

  • Wie heeft de dader op de fiets weg zien vluchten?

  • Wie zat er in de grijze middenklasse auto diezelfde ochtend voor het schietincident?

  • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen de verdachten van de brandstichting

  • Wie herkent de jerrycan met de spetters?

  • Wie heeft er al eerder iets verdachts gezien in de buurt van het kantoor wat met de brandstichting te maken zou kunnen hebben?
tcm17296675_large.jpg
Beschieting

Op donderdag 21 februari rond 08.15 uur, rijdt de advocaat met zijn auto de oprijlaan af. Aan het eind van de oprijlaan komt een man aangelopen die op hem schiet. Een kogel gaat dwars door de zijruit. Later blijkt pas hoe veel geluk de advocaat heeft gehad: een kogel is rakelings langs zijn gezicht gescheerd en dwars door de passagiersstoel gevlogen. Door het rondvliegende glas heeft de man wat oppervlakkige wondjes aan zijn gezicht.

tcm17304590_large.jpg
Grijze middenklasse auto

Inmiddels is duidelijk dat diezelfde ochtend voor het schietincident een grijze middenklasse auto is gezien. Mogelijk was dat een Volkswagen Golf of een Audi A3 en die stond in Waalre op de zevensprong bij het Meertjesven, aan het einde van de Vlasrootlaan, waar de beschoten advocaat woont. Volgens getuigen had deze auto schade links op de voorbumper. De politie vermoedt dat deze grijze auto wel eens betrokken kan zijn geweest bij het schietincident. En anders moet de bestuurder haast wel iets bijzonders hebben gezien en hoopt de politie dat van hem of haar te horen.

tcm17296676_large.jpg
Brandstichting

In de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari, ziet een buurtbewoner rond 04.00 uur aan de achterkant van het kantoor van de advocaat rook naar buiten komen. De brandweer heeft de uitslaande brand na een uur onder controle maar de schade aan het pand is groot. Nader onderzoek wijst uit dat de brand is aangestoken.

tcm17296680_large.jpg
Verband

Het is absoluut niet zeker dat de twee zaken met elkaar in verband staan. De eerste aanslag was echt op de persoon van de advocaat gericht: daarbij leek het de bedoeling hem te doden. De brandstichting was gericht op het kantoor waarvan de advocaat slechts een van de eigenaren is en waar op het moment van de aanslag niemand aanwezig was. Hier lijkt het dus niet primair de bedoeling te zijn geweest iemand te doden. Het is ook goed mogelijk dat de twee aanslagen los van elkaar staan en dat er verschillende daders of dadergroepen achter zitten.

De Markt

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.