Auto waarin vermoorde Serdar Ay reed, werd al langer gevolgd

  • Amsterdam

Serdar Ay overleed op 20 oktober 2020 enkele uren nadat hij was neergeschoten in Osdorp. Vermoedelijk is het 33-jarige slachtoffer voor iemand anders aangezien en was hij niet het eigenlijke doelwit.

Update

Afgelopen week zijn er twee verdachten aangehouden: een 26-jarige man uit Haarlemmermeer en een 23-jarige man uit Amsterdam.

De auto waarin Serdar reed, een zwarte Volkswagen Polo, had hij geleend. Zoals al eerder bekendgemaakt, vermoedt de politie dat degene die auto had uitgeleend het beoogde slachtoffer was.

Volgapparatuur

Onder de Polo trof de politie een peilbaken aan: een apparaatje waarmee de auto op afstand getraceerd kan worden. Onderzoek leert dat dat peilbaken is aangebracht rond 03.00 uur in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 oktober.
De Polo stond op dat moment op de hoek van de Kinkerstraat met de Nicolaas Beetsstraat. Laat het de politie weten als u mogelijk een of meer personen bij die auto heeft gezien.

202646_serdar_polo2b.jpg
De VW Polo met kenteken

Mogelijk geobserveerd

Het is duidelijk dat de zwarte auto in elk geval sinds 14 oktober in de gaten werd gehouden. Mogelijk is deze ook, in de aanloop naar het fatale schietincident, van dichterbij gevolgd en geobserveerd. Denkt u daarvan iets te hebben gezien, geef het alstublieft door.

Route die slachtoffer reed

In de uren voor de moord zou Serdar Ay gevolgd kunnen zijn toen hij gebruikmaakte van de Polo. De politie weet waar het slachtoffer is geweest en roept getuigen op zich te melden.
Om ongeveer 22.30 uur op maandag 19 oktober vertrok Serdar met de geleende Polo vanaf de Vreedenhaven. Hij is wat te eten gaan halen bij de KFC aan de Zuidermolenweg, waarna hij doorreed naar een buurthuis op de Adingerdorphof. Daar heeft de zwarte Polo geparkeerd gestaan van circa 22.50 uur tot 01.45 uur.

Tegen 02.00 uur terug

Vanaf het buurthuis heeft Serdar iemand een lift gegeven naar Geuzenveld. De route die hij daarbij nam, ging via onder meer de Troelstralaan, de Doctor H. Colijnstraat en de Ruys van Beerenbrouckstraat.
Via onder andere de Ookmeerweg en de Reimerswaalstraat reed hij terug naar Osdorp om de geleende auto terug te bezorgen. Kort voor 02.00 uur op inmiddels dinsdag 20 oktober arriveerde Serdar op de Vreedenhaven. Daar werd hij, terwijl hij in zijn eigen auto probeerde te stappen, door onbekenden onder vuur genomen.

202581_amstrdm_l_SO2_Serdar.jpg
Serdar Ay

Rennende verdachten

Het slachtoffer probeerde nog weg te komen, maar werd door de schutter(s) ingehaald en door meerdere kogels geraakt. Getuigen zagen de twee vermoedelijke daders wegrennen, allebei in donkere kleding, via het gras op de Hoekenesgracht in de richting van de Osdorper Ban.
Niet duidelijk is welke kant ze vervolgens op zijn gevlucht; richting de Baden Powellweg of richting Meer en Vaart.
Heeft u dashcam- of bewakingsbeelden waarop deze twee verdachten mogelijk te zien zijn en/of heeft u meer informatie over hen, neem dan alstublieft contact op met de politie. Uw beelden direct uploaden kan via het online tipformulier.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie heeft informatie over de schutter(s) en/of over het motief en/of over een mogelijke opdrachtgever?
  • Wie heeft de twee verdachten gezien en/of weet in welke richting ze zijn gerend vanaf de hoek van de Osdorper Ban?
  • Wie weet of vermoedt wie het peilbaken onder de zwarte Polo aanbracht(en) en/of wie die auto mogelijk in de gaten hebben gehouden?
  • Wie heeft op de genoemde tijden en route gezien dat de zwarte Polo werd gevolgd of geobserveerd in de uren voordat Serdar Ay werd neergeschoten?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Hoekenes

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.