Moord op Serdar Ay (33) vermoedelijk een vergissing

  • Amsterdam

In de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 oktober 2020 werd in Osdorp de 33-jarige Serdar Ay neergeschoten. Hij overleed een aantal uren later. De politie houdt er sterk rekening mee dat de daders van deze moord het op iemand anders hadden voorzien.

Update

Afgelopen week zijn er twee verdachten aangehouden: een 26-jarige man uit Haarlemmermeer en een 23-jarige man uit Amsterdam. Het onderzoek gaat door.

Om 01.57 uur die nacht belden buurtbewoners de politie, omdat ze schoten hadden gehoord. Agenten troffen Serdar Ay zwaargewond aan op de stoep tussen de straten Vreedenhaven en Hoekenes. Hij was door meerdere kogels geraakt.

Twee rennende mannen

Getuigen hebben twee mannen zien wegrennen die allebei in donkere kleding waren gehuld. Zij renden via het gras op de Hoekenesgracht in de richting van de Osdorper Ban. Het is mogelijk dat dit de daders zijn.
Heeft u dashcam- of bewakingsbeelden waarop deze mannen mogelijk te zien zijn en/of heeft u meer informatie over hen, neem dan alstublieft contact op met de politie.

Getuigen in auto’s

Op de beelden van een camera die vanaf de Osdorper Ban op de Hoekenes gericht staat, is een aantal voertuigen te zien die daar rond de tijd van de moord hebben gereden. De inzittenden kunnen zeer belangrijke getuigen zijn.

Reed u daar, kort voor 02.00 uur, of herkent u een van de auto’s? Meld het alstublieft. Op de beelden hierboven ziet u achtereenvolgens:

  • BMW 1-serie, met twee inzittenden, en een Volkswagen Golf type 7. Beide reden richting de Tussenmeer en sloegen linksaf de Wolbrandtskerkweg op.
  • zwarte Mercedes Vito. Deze reed met vermoedelijk twee personen erin richting de Baden Powellweg.
  • Mercedes Benz A-klasse met vermoedelijk twee inzittenden.
  • kleine personenauto, vermoedelijk een Peugeot 107.
  • witte Volkswagen Touran. De bestuurder zat vermoedelijk alleen in die auto.

Slachtoffer in VW Polo

Het 33-jarige slachtoffer reed die nacht in een zwarte Volkswagen Polo die hij had geleend. De politie houdt rekening met het scenario dat het werkelijke doelwit van de moord de man is die normaal gesproken in de Polo rijdt.
Serdar Ay is die nacht, tussen circa 01.30 uur en het fatale schietincident, vanuit Geuzenveld naar Osdorp gereden. Het is mogelijk dat de daders hem op (een deel van) zijn route al volgden. Geef het door als u denkt daarvan iets te hebben gezien.

De route die Serdar reed ging via de Troelstralaan, de Savornin Lohmanstraat, de Doctor H. Colijnstraat, de Ruys de Beerenbrouckstraat en de Aalbersestraat. Beschikt u over camerabeelden waarop de zwarte Polo en mogelijk andere auto’s te zien zijn, laat het de politie weten.

Auto geobserveerd

De VW Polo is in de dagen voorafgaand aan de moord al in de gaten gehouden door de daders of door een of meer handlangers. Daarbij is gebruik gemaakt van een peilbaken dat onder die auto was geplaatst. Meer daarover kwam aan bod in onze uitzending van dinsdag 5 januari 2021.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

Ieder klein detail kan in dit onderzoek van groot belang zijn. Geef het alstublieft door als u iets van het schieten heeft gezien en/of als u informatie heeft over (een van) de daders.
U kunt ook een anonieme melding doen via ‘M’ of uw informatie delen middels een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Osdorp

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.