Brandstichting gemeentehuis

  • Waalre
  • Update 

Er zijn nieuwe aanknopingspunten in deze zaak.

Update

Toch weer 4 nieuwe serieuze tips, dank daarvoor!

In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 juli 2012 is een aanslag gepleegd op het gemeentehuis in Waalre. Die nacht worden rond 03.15 uur twee auto’s opzettelijk het pand binnengereden en in brand gestoken. Het gemeentehuis brandt grotendeels uit. De historische waarde van het pand was groot en de schade loopt in de miljoenen.

tcm17326862_large.jpg
Doelbewust

Waarschijnlijk was het een doelbewuste actie omdat het gemeentehuis ergens symbool voor staat. Vandaar dat het voor veel mensen voelde als een regelrechte aanval op onze democratie. Justitie neemt deze zaak hoog op en daarom werken er nog steeds 40 rechercheurs aan de zaak. De politie houdt rekening met meerdere scenario’s.

tcm17326854_large.jpg
Aanhouding

Een inwoner (32) van Waalre is op 3 januari aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij deze brandstichting. Nadat hij is verhoord, is hij weer vrijgelaten. Zijn rol en de mate van betrokkenheid is nog altijd onderwerp van onderzoek. Bovendien moeten er meer mensen bij de aanslag betrokken zijn.

tcm17326857_large.jpg
Hoofduitgang

In de richting van de Koningin Julianalaan over de Lissevenlaan komt een blauwe Volkswagen Bora aangereden. De auto rijdt achteruit door de glazen schuifdeuren van de hoofdingang van het gemeentehuis. Er stapt iemand uit die een aantal handelingen in de auto verricht. Daarna wordt er iets aangestoken waardoor de auto in brand vliegt. Na een felle lichtflits rent de aanstichter van de brand weg.

tcm17326895_large.jpg
Nooduitgang

De zwarte Volkswagen Golf wordt door een andere persoon bij de nooduitgang aan de Koningin Julianalaan in brand gestoken.

tcm17326859_large.jpg
Dader

Recent is een nieuwe analyse van de bewakingsbeelden gedaan. In eerste instantie maakte de politie bekend dat de blanke tot lichtgetinte dader die fors is en wat bijzonder liep, heel erg lang was. Door de nieuwe analyse blijkt dat de man op de beelden langer leek, dan hij in werkelijkheid is. De dader is waarschijnlijk maar zo’n 1.75m lang. De politie hoopt dat dat aangepaste signalement nieuwe tips oplevert.

tcm17326866_large.jpg
Merkje

Hij droeg zwarte kleren, waaronder een glimmende jas met capuchon. Er zat een merkje op zijn jas.

tcm17326867_large.jpg
Schoenen

Mogelijk herkent iemand de dader aan zijn schoenen.

tcm17326856_large.jpg
Volkswagen Bora

Er is gebruik gemaakt van twee kort voor de brand gestolen Volkswagens. De blauwe Volkswagen Bora had het kenteken 11-RH-NK en is in Geldrop weggenomen, maximaal anderhalf uur voor de brandstichting.

tcm17326860_large.jpg
Diefstal Bora

De auto stond geparkeerd op de Wielewaal en moet ergens tussen 01.30 uur en 03.15 uur zijn gestolen in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 juli. Na de brand was er ook weinig meer van de auto over.

tcm17326864_large.jpg
Volkswagen Golf

De tweede gebruikte auto is een zwarte driedeurs VW Golf met kenteken 42-JJ-ZK.

tcm17326861_large.jpg
Diefstal Golf

De wagen is gestolen ergens tussen 19.00 uur de dinsdag 17 juli voor de brandstichting en 03.00 uur de daarop volgende nacht vanaf de Venuslaan in Eindhoven.

tcm17326865_large.jpg
Meerdere personen

Voor de aanslag is een zekere mate van coördinatie/voorbereiding nodig geweest en ook een auto stelen doe je niet zomaar. Je moet weten hoe dat moet. De veronderstelling is daarom ook dat er bij deze actie meerdere mensen betrokken zijn met ieder een eigen rol.

tcm17326855_large.jpg
Audi

Inmiddels blijkt de vluchtauto een donkere snelle Audi station met U-vormige achterlichten te zijn geweest.

tcm17326863_large.jpg
Eindhoven

Dit voertuig is na de brandstichting gezien op de vlucht in de omgeving van het Floraplein in Eindhoven, waar de auto richting snelweg is verdwenen.

tcm17326868_large.jpg
Tongelre

Het kenteken was vervalst, dus daar komt de politie niet verder mee, maar de auto heeft zeer waarschijnlijk gestaan in de wijk Tongelre in Eindhoven. De politie wil heel graag weten wie er in juli 2012 in die wijk met zo’n auto heeft gereden.

  • Wie is er in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 juli 2012 rond 03.15 uur getuige geweest van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre?

  • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of het signalement en mogelijk in combinatie met de gestolen auto's en/of de snelle Audi station met U-vormige achterlichten en de wijk Tongelre in Eindhoven de dader?

  • Wie is er in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 juli ergens tussen 01.30 uur en 03.15 uur getuige geweest van de diefstal van de blauwe Volkswagen Bora met kenteken 11-RH-NK vanaf de Wielewaal in Geldrop of heeft deze ergens die nacht zien rijden?

  • Wie is er ergens tussen 19.00 uur de dinsdag 17 juli voor de brandstichting en 03.00 uur de daarop volgende nacht getuige geweest van de diefstal van een zwarte driedeurs VW Golf met kenteken 42-JJ-ZK vanaf de Venuslaan in Eindhoven of heeft deze ergens die nacht zien rijden?

  • Wie heeft er voor/na de brandstichting een auto gezien, mogelijk op de oprit naar het gemeentehuis?

  • Wie heeft er na de brandstichting een donkere Audi stationwagon gezien op het Floraplein in Eindhoven?

  • Wie heeft er in juli 2012 een snelle Audi station met U-vormige achterlichten in de wijk Tongelre in Eindhoven zien staan of weet wie er in heeft gereden?

Koningin Julianalaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.