Dubbele beroving bij 78-jarige vrouw

  • Dordrecht
  • Update 

Niet één, maar twee keer wordt een oudere dame het slachtoffer van indringers in haar woning aan de Toutenburg. Zowel op 21 februari overdag als in de nacht van 17 op 18 maart wordt zij verrast door gehaaide criminelen.

Update

U dacht goed mee en gaf 20 tips door, waarbij ook de naam van een mogelijke verdachte is genoemd. De rechercheurs gaan ermee aan de slag.

Thuiszorg

De 78-jarige vrouw geniet volop van haar appartement in de wijk Sterrenburg in Dordrecht. Vanwege haar broze gezondheid krijgt ze regelmatig hulp. Op dinsdagochtend 21 februari krijgt de dame een telefoontje, zogenaamd van de thuiszorg. De beller geeft aan dat er die dag nog iemand bij mevrouw langskomt.

118165_dordr_pd3.jpg
Babbeltruc door zwangere vrouw

Een kwartier later al belt er een zichtbaar zwangere vrouw aan. Die neemt even later uitgebreid de tijd om de dame een voetmassage te geven. Tijdens haar aanwezigheid in het appartement loopt ze nog even naar de badkamer voor extra massageolie. Mogelijk zet ze in die minuten van afwezigheid de voordeur op een kier.

Stille inbraak

Na de voetmassage verlaat de oplichtster vrij abrupt de woning met de smoes dat ze haar agenda uit de auto gaat pakken. Ze komt niet meer terug, waarop de oudere dame richting de deur loopt. Verschrikt ontdekt ze dat haar slaapkamer overhoop is gehaald. In alle stilte hebben onbekenden een aantal sieraden van de vrouw meegenomen.

118165_dordr_pd1.jpg
Kluis

Maar daar houdt het niet op. In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart breken twee mannen in bij hetzelfde slachtoffer. Zij lopen direct op hun doel af: de kluis in de slaapkamer waar de bewoonster ligt te slapen. Ze lijken goed de weg te kennen, maar de kluis krijgen ze niet open. De twee indringers maken daarom de vrouw wakker en vragen om de code van de kluis. Wanneer zij aangeeft deze niet te weten, bedreigen de mannen haar met een schroevendraaier. Uiteindelijk vindt ze de code op een papiertje in haar tas, waarna ze onder druk de kluis opent. De overvallers gaan er vervolgens van door met haar laatste kostbare bezit, haar verzameling gouden munten.

  • Wie heeft er mogelijk iets opvallends gezien aan de Toutenburg, op de ochtend van 21 februari en/of in de nacht van 17 op 18 maart?

Daders

De politie houdt er rekening mee dat achter beide berovingen dezelfde daders kunnen zitten. Het lijkt erop dat ze over de nodige voorkennis beschikten. De vrouw die op bezoek kwam, was tussen 20 en 30 jaar oud en naar schatting zes maanden zwanger. Mogelijk is zij dus intussen al bevallen. Op die 21e februari droeg zij haar donkere haar in een hoge paardenstaart. De mannen hebben beide een getinte huidskleur, waarvan de een opvallend donkerder dan de andere. Ook was een van de mannen een stuk langer dan zijn compagnon van 1.75 meter. Daarbij was hij ook een stuk forser, met duidelijke wallen onder zijn ogen en forse wenkbrauwen.

  • Wie heeft informatie over deze daders?
118165_dordr_2luiksloopketting.jpg
Sieraden in kussensloop

De daders gingen in beide gevallen aan de haal met een flinke buit. De vrouw mist onder meer een aantal gouden kettingen. Deze sieraden zijn waarschijnlijk uit de woning meegenomen in een kussensloop; een bijzondere kussensloop, want die heeft het slachtoffer ooit zelf gemaakt en er is een rits in gezet.

  • Wie weet waar de sieraden van het slachtoffer zijn gebleven?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Toutenburg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.