Gewelddadige beroving in de Hooftstraat

  • Alphen aan den Rijn
  • Update 

Daders hingen de dag ervoor al uren in de buurt rond

Update

De 5 tips die binnenkwamen gingen onder andere over die jas. Er is nog hulp nodig, kijk hier op de site naar de beelden.

Op dinsdagochtend 26 april 2016 vindt er in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn een gewelddadige beroving plaats. Een winkeleigenaar is onderweg naar zijn bedrijf verderop in de straat, als hij ter hoogte van de J.W.C. Bloemstraat door twee mannen wordt overmeesterd. Zij mishandelen hem en nemen zijn tas, met daarin een cash geldbedrag, en een ketting met een vlinderhanger mee.

455_alphen_daders25-4.jpg
De dag ervoor: 25 april

Op camerabeelden is te zien dat de twee mannen de dag voor de overval tussen 08.00 en 10.00 uur ’s ochtends in de buurt van de Hooftstraat ijsberen. Ze lopen telkens een stukje een zijstraat in en weer terug. Een van de twee mannen heeft een opvallende oranje/gele jas aan. De winkeleigenaar loopt die dag voorbij, maar omdat hij in gezelschap is, slaan de mannen waarschijnlijk niet toe.

455_alphen_daders26-4.jpg
Dinsdagochtend 26 april

De volgende ochtend, dinsdag 26 april, zijn ze er weer. Weliswaar met andere jassen aan, maar ook nu weer zonder veel te doen te hebben. Na 08.00 uur doden ze meer dan een uur lang de tijd met het roken van een sigaret en het heen en weer lopen in de straat. Totdat rond 09.15 uur de winkeleigenaar weer de dagelijkse gang maakt naar zijn zaak, dit keer alleen. Ze mishandelen en overvallen hem. 

455_alphen_daders.jpg
Mogelijk Oost-Europese daders

Veel getuigen hebben de daders gezien en zeggen unaniem dat het Oost-Europese daders waren en, nog specifieker, dat het mogelijk om Polen gaat. Op de een of andere manier moeten die hebben geweten dat hun slachtoffer elke dag rond dezelfde tijd daar langskomt, en dat hij dan af en toe geld bij zich draagt, wat hij nu overigens niet meer doet.

455_alphen_dad1a.jpg
Dader 1

Het gaat om een blanke man, mogelijk dus van Poolse, dan wel Oost-Europese afkomst. Hij heeft een fors postuur en is mogelijk rond de 20 jaar oud. Hij is ongeveer 1.85 m lang en heeft donkerblond of bruin haar. 

455_alphen_dad2a.jpg
Dader 2

Is ook blank en mogelijk tussen de 20 – 25 jaar oud. Hij is een stuk kleiner, rond de 1.70 – 1.75 m en heeft en normaal postuur. Hij droeg op 25 april een zwarte jas en op dinsdagochtend 26 april bij de overval een blauwe jas met een capuchon over zijn hoofd. Verder droeg hij zwarte schoenen met opvallende witte veters.

  • Wie heeft een vermoeden wie de daders zijn? 
455_alphen_2luikdadjas.jpg
Oranje/gele jas

Op de bewakingsbeelden zien we dader 1 die maandagochtend 25 april met een oranje/gele jas. Die is mogelijk van het merk Outdoor Wear en mogelijk van Chinese makelij. Het kan dat de jas redelijk uniek is in Nederland. Een zelfde soort jas werd aangeboden op Marktplaats, maar omdat de advertentie inmiddels is verwijderd wil de politie graag in contact komen met de Marktplaats verkoper, of met de koper van de jas.

  • Wie is de verkoper van de jas op Marktplaats of wie heeft deze jas gekocht?
455_alphen_2luikdadtas.jpg
Zwarte rugzak met wit vlak

Beide dagen werd de rugzak gedragen door de langste dader. Het gaat om een zwarte rugzak met een groot wit vlak erop. 

455_alphen_pd4.jpg
Plaats delict

De mannen staan precies op een stukje straat dat een jaar geleden groot nieuws was. De Hoofstraat in Alphen was 3 augustus 2015 een van de straten waar grote verwoestingen werden aangericht toen er twee bouwkranen omvielen.

455_alphen_ketting.jpg
Aanknopingspunten

Andere aanknopingspunten richting de daders zijn dat beiden of een van hen rookt en dat zij na de overval over een aanzienlijk cash geldbedrag beschikten, voornamelijk in euro’s, maar er zaten ook Amerikaanse dollars en Engelse ponden bij. Verder zat er in de tas van het slachtoffer die is weggenomen nog een 45 cm lange 14 karaat gouden ketting met vlinderhanger, waarvan de politie graag wil weten wie die nog gezien heeft na dinsdag 26 april.

455_alphen_getuige1.jpg
Getuigenoproep: vrouw op zwarte omafiets

De politie wil ook graag spreken met de vrouw die net kwam aangefietst op het moment dat een van de daders overstak om het slachtoffer te gaan beroven. Zij fietste op een zwarte omafiets, met een voorrek en een bewerkte witte kettingkast en spatbord. 

  • Wie is de vrouw die net kwam aangefietst op het moment dat een van de daders overstak om het slachtoffer te gaan beroven?
455_alphen_getuige2.jpg
Getuigenoproep: man met pet en grijs haar

Datzelfde moment kwam van de andere kant over de stoep een oudere man aangelopen met een pet op en grijs haar en een soort fotocameratas bij zich. Te zien is dat hij de daders nog nakijkt. Ook hem wil de politie graag spreken.

  • Wie is de oudere man die over de stoep liep toen de daders toesloegen?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Hooftstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.