Verband vermoed tussen ontploffingen bij woningen

  • Alphen aan den Rijn / Nieuwkoop

De politie heeft informatie die erop lijkt te duiden dat twee explosies bij woningen met elkaar in verband staan. In de nacht van 31 mei op 1 juni 2021 was er een ontploffing bij een huis in Alphen aan den Rijn en vier weken later bij een woonwagen in Nieuwkoop. Van beide incidenten is de dader op beeld vastgelegd.

Naast herkenning van de personen en voertuigen op de camerabeelden is de politie op zoek naar informatie over een mogelijk motief. Beschikt u over informatie die van belang kan zijn, meld het alstublieft; dat kan ook anoniem of middels een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen (TNI).

Update

Sinds de uitzending zijn er acht tips binnengekomen, dank! Meer informatie blijft welkom.

Stoelmatter in Alphen

Bij de getroffen woning aan de Stoelmatter in Alphen aan den Rijn stond, rond 02.30 in de vroege ochtend van dinsdag 1 juni, een onbekende man wat te rommelen bij de voordeur. Hij gooide iets door de brievenbus, dat ontplofte vlak nadat de man erbij wegliep. De explosie was zo hevig dat auto’s in de straat beschadigden door brokstukken en de woning vol rook kwam te staan.
De bewoners – een moeder en haar vier kinderen – bleven gelukkig ongedeerd, maar waren ontzettend bang. Ze zijn in paniek uit een raam gesprongen en werden buiten opgevangen door de inmiddels aanwezige politie.

Handelsweg in Nieuwkoop

Rond 03.30 uur op maandagochtend 28 juni 2021 verscheen een man in beeld bij een woonwagen aan de Handelsweg in Nieuwkoop. Hij leek iets uit te rollen en zich in veiligheid te brengen, waarna een enorme explosie volgde.
De bewoonster en haar kleinzoon die binnen lagen te slapen, kwamen gelukkig met de schrik vrij, maar de materiële schade is groot. De dader ging er te voet vandoor via een bospad richting de Marijkelaan. Vermoedelijk had hij daar bij een bruggetje een scooter klaarstaan om mee verder te vluchten.

Deel uw informatie

Kijkt u alstublieft goed naar de bewakingsbeelden hierboven van beide incidenten. Het is niet duidelijk of het in beide gevallen om dezelfde dader gaat.
De dader die in Alphen werd gefilmd, knielde tijdens het weglopen kort bij een donkerkleurige auto; mogelijk een Ford Fiësta. Kunt u zo’n auto in verband brengen met een mogelijke verdachte, hoort de politie dat graag van u.
Opmerkelijk aan de beelden uit Nieuwkoop is dat daar een lichtkleurige auto én een scooter te zien zijn die heen en weer reden over de Noordenseweg. Heeft u die die nacht van 27 op 28 juni gezien en/of kunt u ze mogelijk aan een verdachte linken? Of zegt de combinatie van de voertuigen u iets? Neem alstublieft contact op.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet of vermoedt iets over (een van) de daders?
  • Wie heeft informatie over een mogelijk motief?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven