Beloning

Gewelddadige dood Sumbat Dawood Boghos (74) in zijn huis aan het Muiderslot

  • Almelo
  • Update 

Op vrijdag 19 december 2014 rond 14.15 uur wordt Sumbat Dawood Boghos (74) dood aangetroffen door zijn vrouw in zijn huis aan het Muiderslot in Almelo. Hij is op gewelddadige wijze om het leven gebracht: zijn keel blijkt doorgesneden. De vraag is waarom hij is gedood en door wie. De van oorsprong Iraakse man werd op gruwelijke wijze vermoord.

tcm17336107_large.jpg
Moord

Rond 14.15 uur komt zijn vrouw weer thuis en vindt haar man liggend in een plas bloed. De rechercheurs zien al snel dat zijn keel is doorgesneden.

tcm17336108_large.jpg
Motief

Zijn familie heeft geen idee waarom iemand meneer Boghos om het leven zou willen brengen en ook uit onderzoek is geen duidelijk motief naar voren gekomen. Er is niets uit de woning gestolen, ook al is er wel gezocht.

  • Wie heeft er informatie over een mogelijk motief?
tcm17336115_large.jpg
Verleden

Mensen in zijn omgeving denken niet dat hij in Irak serieuze conflicten had. Sumbat was mede-eigenaar van een restaurant in Bagdad en daardoor had hij toch wel een zeker aanzien en status verworven. Hij had ook de nodige bezittingen en hij had vermogen opgebouwd. Mogelijk dat de aanleiding voor het misdrijf daar mee te maken heeft.

tcm17336112_large.jpg
Tijdstip

De politie heeft aanwijzingen dat Sumbat vermoedelijk ergens tussen 10.00 uur en 11.15 uur moet zijn vermoord. Rond 10.45 uur heeft een buurtbewoonster een hard geluid gehoord, mogelijk kwam dat geluid uit het huis van de familie Boghos.

  • Wie heeft er op vrijdag 19 december tussen 10.00 uur en 11.15 uur (verdachte) personen en/of voertuigen in de buurt van het huis van Sumbat aan het Muiderslot gezien?
tcm17336110_large.jpg
Personen

Rond het huis zijn nergens braaksporen gevonden. Dat maakt het aannemelijk dat Sumbat zijn moordenaar zelf heeft binnengelaten. Het huis ligt op een hoek en vanuit omliggende huizen heb je niet direct zicht op zowel de voor- als de achterdeur. Toch hoopt de politie met getuigen te spreken die daar die vrijdagochtend personen in de buurt hebben gezien.

  • Wie weet wie er tussen 10.00 uur en 11.15 uur in de woning is geweest?
tcm17336111_large.jpg
SMS

Er is in Almelo een sms gestuurd naar iedereen wiens telefoon rond het tijdstip van de moord in de buurt van de woning is geweest. De politie hoopt dat zij die ochtend iets gezien hebben en contact willen opnemen.

tcm17336105_large.jpg
Getuige oproep

Rond 10.30 uur is er een jonge vrouw gezien die vanaf de parkeerplaats op het Muiderslot richting aangrenzende woningen of een verderop gelegen school is gelopen. Deze vrouw reed in een kleine lichtkleurige personenauto. De politie weet nog niet wie zij is en hoopt dat zij zich zo snel mogelijk wil melden.

  • Wie herkent zichzelf in de getuige oproep?
tcm17336109_large.jpg
Mutsje

Er is een donkerkleurig mutsje in de woning gevonden. Het merk is onbekend, maar er zat wel een waslabeltje in. De vrouw van Sumbat herkent dat mutsje niet en kan het op geen enkele manier thuisbrengen in de woning. Het zou dus zomaar van de dader kunnen zijn.

  • Wie weet van wie het gevonden mutsje is?
tcm17336114_large.jpg
Vlek

Wat opvalt is dat er een vlek op het mutsje zit. Op dit moment doet het NFI nader onderzoek aan het mutsje en de politie hoopt binnenkort meer duidelijkheid te krijgen.

  • Wie heeft er informatie over de dood van Sumbat Dawood Boghos (74)?
tcm17336113_large.jpg
Vluchten

In de Iraakse hoofdstad Bagdad runde Sumbat lange tijd een restaurant. Hij behoorde er tot de Armeense christelijke minderheid en het leven in het overwegend islamitische Irak was zo moeilijk dat hij en zijn gezin in 2008 naar Europa vluchtten. In 2009 belandt hij na een paar omzwervingen samen met zijn vrouw en twee van zijn vier kinderen uiteindelijk in Almelo. Een andere dochter woont in Canada en de vierde woont elders in Nederland.

tcm17336104_large.jpg
Dagbesteding

Sumbat kwam niet vaak buiten. Na drie herseninfarcten is hij deels verlamd geraakt. Hij ging vaak naar een activiteitencentrum in Almelo waar veel oudere mannen uit de Armeense gemeenschap samen kwamen. Het is een initiatief van een lokale zorginstelling die tijdens het samenzijn de verzorging voor de mannen op zich neemt.

tcm17336106_large.jpg
Hard geluid

Op vrijdag 19 december rond 10.00 uur vertrekt Sumbats vrouw naar de dagbesteding. Nadat op donderdag de mannen aan de beurt waren, is het op vrijdag vrouwendag. Terwijl mevrouw Boghos naar het activiteitencentrum is, blijft Sumbat alleen achter. Rond 10.45 uur hoort één van de buren een hard geluid. Daarna blijft het stil.

Muiderslot

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.