Groep overvallers heeft voorkeur voor Rolexen

  • Amersfoort

De politie denkt dat in Amersfoort één groep daders achter zowel twee woningovervallen en twee pogingen daartoe zit als achter de overval op een brillenwinkel. Het heeft er alle schijn van dat de overvallers specifiek op Rolex-horloges uit zijn, waarbij ze geweld niet uit de weg gaan.

Daags na de overval op de brillenwinkel, in juni 2022 aan de Hendrik van Viandenstraat, werd een verdachte aangehouden: een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De politie gaat er vooralsnog van uit dat de overige verdachten uit Amersfoort en omgeving komen. Ook een 17-jarige verdachte is sindsdien aangehouden.

Update

Op maandag 17 oktober 2022 kon de politie in deze zaak een derde aanhouding doen: die van een 17-jarige inwoner van Amersfoort. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij ten minste een van de incidenten die op deze pagina worden beschreven. De jongen is na enkele dagen heengezonden, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Driemaal bewakingsbeelden

Alle woningen waarop de dadergroep het voorzien had, bevinden zich in de nieuwbouwwijk Vathorst, aan de noordkant van Amersfoort. Van drie van de incidenten zijn er bewakingsbeelden.
In de nacht van 29 op 30 april 2022 werd rond 03.30 uur aangebeld bij een woning aan de Laakboulevard. De bewoner bekeek de beelden van zijn deurbelcamera en besloot niet open te doen. Te zien waren een man in een Thuisbezorgd-jas en twee personen die zich vlak bij de deur leken te verstoppen.

Weggejaagd met alarm

Bij dezelfde woning aan de Laakboulevard verschenen in de vroege ochtend van zondag 12 juni opnieuw drie personen, nu in de achtertuin. De bewoner rook weer onraad en liet een alarm afgaan, waarop het drietal ervandoor ging.

Overval brillenwinkel

Drie dagen later, op woensdagochtend 15 juni, overvielen vier jong ogende mannen de genoemde brillenwinkel; net buiten het centrum van Amersfoort aan de Hendrik van Viandenstraat. De daders wilden naar de bovengelegen woning, maar werden verjaagd door de hond van de eigenaars.
De overvallers waren in tweetallen aangekomen op twee scooters. Bij hun vlucht ging één van hen er te voet vandoor en de andere drie samen op één scooter. De achtergebleven scooter bleek gestolen en is terug bij de rechtmatige eigenaar.

Met mes gestoken

Bij twee woningovervallen, beide dus in Vathorst, lieten de daders zien geweld niet te schuwen. De eerste vond plaats in de nacht van 8 op 9 juli 2022 aan de Harlingenstraat. Eén van de bewoners kreeg een aantal flinke klappen en werd bedreigd met een vuurwapen.
In de nacht van zondag 10 op maandag 11 juli werd een gezin slachtoffer in hun woning aan de Paasberg. De moeder van het gezin liep tijdens de overval een gebroken arm op en haar zoon – voor wiens Rolex-horloge de twee daders waarschijnlijk waren gekomen – werd meerdere keren met een mes gestoken. In dit onderzoek heeft de politie een 17-jarige jongen uit Amersfoort kunnen aanhouden.

Deel uw informatie

Behalve een echte Rolex werd bij één van de overvallen een imitatie-exemplaar buitgemaakt. Hierboven ziet u afbeeldingen van de betreffende horloges. Weet of vermoedt u waar deze inmiddels kunnen zijn, neem alstublieft contact op met de politie.
Ook als u enig idee heeft over de identiteit van één of meer van de overvallers of als u iets weet over de groep waartoe zij vermoedelijk behoren, hoort de politie dat heel graag van u.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie heeft informatie over één of meer van de personen op de camerabeelden?
  • Wie weet waar één of meer van de buitgemaakte horloges nu kunnen zijn?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Amersfoort

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.